Vismand: Regeringen burde afskaffe håndværkerfradraget
Med den nye finanslovsaftale er det blevet bestemt, at boligjobordningen bliver permanent fra 2018. Det er noget, der bekymrer Det Økonomiske Råd, der hellere ser ordningen afskaffet.
I forbindelse med den nye finanslovsaftale kunne regeringen og Dansk Folkeparti for nylig annoncere, at man er blevet enige om at gøre boligjobordningen permanent fra begyndelsen af 2018.
Stod det imidlertid til vismændene i Det Økonomiske Råd, burde beslutningen være en anden, skriver Information. Ifølge Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, er det nemlig ikke nogen god idé at stimulere efterspørgslen yderligere efter arbejdskraft, der er begyndende mangel på:
”Man kan sige, at i en situation, hvor der er bekymring for manglende arbejdskraft, ville det være et godt tidspunkt at afskaffe ordningen i stedet. Byggeriet er et af de områder, hvor der rapporteres størst mangel på arbejdskraft”, siger han til Information.
Læs også: Bred tilfredshed med at boligjobordningen bliver bevaret
Ordning bør omfatte hjemmeservice
Ifølge finanslovsaftalen vil boligjobordningen koste staten 455 millioner kroner i 2018 og derefter 445 millioner kroner årligt.
Det betyder, at borgerne fremover kan fortsætte med at få et fradrag på serviceydelser på 6.000 kroner og 12.000 kroner på håndværksydelser.
Ifølge Jens Hauch, vicedirektør i tænketanken Kraka, bør regeringen og Dansk Folkeparti undersøge mulighederne for en ordning, der kun omfatter hjemmeservice og lettere håndværksydelser, som menigmand eller selv ville kunne lave:
”Det kan forøge arbejdsudbuddet hos dem, der køber ydelserne, og det er godt. En bredere ordning, der for eksempel omfatter solceller og bredbånd, er direkte skadelig selektiv erhvervsstøtte, der fører til et samfundsøkonomisk tab”, siger Jens Hauch til Information.
I modsætning til Torben Tranæs mener Jens Hauch imidlertid ikke, at det nødvendigvis er en dårlig idé at indføre boligjobordningen permanent – den skal bare være skruet ordentligt sammen.
Ingen af de to økonomer mener, at støtten på knap en halv milliard årligt vil bremse det opsving, økonomien er på vej ind i, men Torben Tranæs fastholder alligevel, at ordningen burde afskaffes.
- EL