30.04.2019

Ægte overskudsvarme skal fritages afgifter

Indhold fra partner Hvad er dette?

I en ny rapport anbefaler Klimarådet at fritage overskudsvarme fra afgifter, hvis varmen skal udnyttes. Rådet leverer fagligt tunge anbefalinger, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Skal Danmark have maksimal gavn af de kommende kæmpestore datacentre fra Google, Facebook og Apple, skal overskudsvarmen fra dem udnyttes. Men den seneste politiske aftale, der pålægger overskudsvarmen en ny afgift, risikerer at stå i vejen for udnyttelse af overskudsvarmen. Så klar er konklusionen i en ny rapport, som Klimarådet netop har offentliggjort.

- Der ligger et enorm potentiale i overskudsvarmen fra de kommende datacentre. Hvis det potentiale skal indfries, så er det klart, at vi ikke skal pålægge den en masse nye afgifter, lyder det Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:

- Der kan vi godt være bekymrede for, om den aftale, som regeringen og politikerne på Christiansborg netop har indgået, reelt sikrer, at overskudsvarmen bliver udnyttet.

Klimarådet skønner at i alt 25 procent af fjernvarmen i 2030 vil kunne komme fra overskudsvarme fra de kommende datacentre. Dermed vil datacentre og fjernvarmeselskaber sammen tage et stort skridt i retning med 100 procent vedvarende energi fjernvarmen. Men det forudsætter, at varmen bliver udnyttet.

Lyt til Klimarådet
I den netop indgåede politiske aftale blev partnerne enige om en ny afgift på overskudsvarme, som branchen bakkede op om. Men der udestår et par væsentlige knaster, som partierne først skal tage stilling til i efteråret. Det drejer sig blandt andet om indførelsen af en ny prisregulering, som både industrien og fjernvarmeselskaberne har advaret imod. Og så drejer det sig om, hvor administrativ tung en kommende certificeringsordning ender med at blive.

- Nu har Klimarådet leveret faglige, tunge anbefalinger, der sikrer effektiv udnyttelse af overskudsvarme, så vi får optimal gavn af datacentrene. Det bør politikerne lytte til, så vi samtidig sikrer, at fjernvarmekunderne får adgang til billig, grøn varme, siger Kim Mortensen.

Udover at fritage ægte overskudsvarme fra afgifter, anbefaler Klimarådet også, at overskudsvarme tænkes ind fra begyndelsen i de kommende datacentre, så det sikres, at varmen udnyttes.

Mere fra Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme

http://www.danskfjernvarme.dk/

Dansk Fjernvarme er fjernvarmens brancheorganisation og dækker 99 procent af fjernvarmeproduktionen i Danmark.

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere