15.06.2022  |  EL  |  Branchen

Ændringer på løfteborde kan have konsekvenser for sikkerheden

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er mange - især ergonomiske - fordele ved at anvende hydrauliske sakseløfteborde i produktionen. De reducerer bl.a. nedslidning og akutte sygemeldinger som følge af tunge løft. En væsentlig ting er dog vigtig for sikkerheden.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at løftebordene anvendes korrekt og ikke ændres væsentligt på uden fornyet risikovurdering og CE-mærkning, for så kan de blive farlige i stedet.

Anvender I hydrauliske sakseløfteborde, skal I bl.a. altid være opmærksom på følgende af hensyn til jeres egen sikkerhed:

 • Leverandørens brugsanvisning, herunder sikkerhedsforanstaltninger, fastgørelse i gulvet etc.
   
 • Årligt sikkerhedseftersyn
   

Kreative ændringer

Vi ser mange kreative ændringer på sakseløfteborde, når vi kommer rundt i virksomhederne. Det er desværre ikke dem alle, der opfylder lovkravene i forhold til medarbejdernes sikkerhed. Derfor vil vi her minde jer om, at hvis I har foretaget konstruktive ændringer på hydrauliske sakseløfteborde - eller påtænker at gøre det - som f.eks. eftermontering af en større bordplade, så skal I være opmærksom på følgende forøgede sikkerhedsrisici:

 • Ændring af bordets stabilitet
   
 • Ændring af bordets løftekapacitet som følge af forøget egenvægt af bordpladen
   
 • Klemningsfare (fodklemning) mellem underside af den eftermonterede bordplade og gulvet
   
 • Andre risici

Når en ændring af en CE-mærket maskine bl.a. medfører en forøget sikkerhedsrisiko, er der tale om en væsentlig ændring, og dermed er der krav om fornyet risikovurdering og CE-mærkning.


Kontakt os

Har du spørgsmål eller ønsker hjælp til risikovurdering og evt. CE-mærkning, så kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk

Du kan også læse mere om risikovurdering og CE-mærkning her.

Tags: Avidenz A/S

Mere fra Avidenz A/S

Avidenz A/S

https://avidenz.dk/

Avidenz er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Vi rådgiver og hjælper med professionelle løsninger inden for alle arbejdsmiljø- og miljø-områder. Det hele er baseret på de høje faglige kompetencer, som vores konsulenter har opbygget gennem mange års praktisk erfaring. Vi er en landsdækkende virksomhed. Vi har hoved…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere