26.11.2020  |  EL  |  Energi

Økonomien er afgørende for danskernes energibevidsthed

Der skal være adgang til stabile, langsigtede støtteordninger, hvis danske boligejere skal motiveres til at omsætte deres grønne ambitioner til handling. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Uden støtteordninger bevæger den grønne omstilling sig langsomt fremad i de danske hjem. Det er konklusionen i en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov, hvor cirka 2.000 boligejere blandt andet er blevet spurgt ind til energiplanerne for deres hjem.

Tallene viser, at hele 60 procent af boligejerne i nogen eller højere grad ser tilskud/støtteordninger som en vigtig motivationsfaktor for at investere i energirenoveringer af deres boliger. Et tal, som underbygger en tilsvarende undersøgelse tilbage i januar.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Resultatet bekræfter indtrykket af, at danske boligejere først og fremmest ser på økonomien, når de vurderer behovet for at gøre noget ved energiforbruget i eller CO2-udledningen fra deres hjem,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han uddyber, at en bred folkelig opbakning er afgørende for at nå i mål med 70 procents-målsætningen, og det derfor er vigtigt, at man fra politisk hold sørger for at søsætte netop langsigtede ordninger, der fremmer lysten til grønne investeringer ude i de danske hjem.

Som eksempel nævner han støttepuljerne til udfasning af oliefyr og naturgas til fordel for eksempelvis varmepumper. Her viser erfaringerne, at puljen for 2021, som blev præsenteret for nylig, langt fra vil dække behovet på et varmepumpemarked i vækst.

”Vi kan jo se, at danskerne er meget interesserede i at foretage grønne investeringer, hvis de rette betingelser er til stede. Det understreges tydeligt af, at 2020-støttepuljen til varmepumper blev tømt på ganske få uger. Et eksempel på en rigtig god ordning i alt for stramme rammer. For når puljen er tømt, går markedet i dvale indtil næste års pulje aktiveres, og den slags ”yoyo-markeder” er skadelige for den grønne omstilling”, siger Simon O. Rasmussen.

En anden mulighed kan ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne være at styrke det eksisterende håndværkerfradrag, hvor det fradragsberettigede beløb for nylig blev forhøjet for 2021. Her foreslår Simon O. Rasmussen, at man målretter ordningen yderligere til grønne investeringer, sikrer at fradragene også kan bruges på materialer og ikke som i dag kun på håndværkernes arbejdsløn samt ikke mindst gør det muligt at udnytte ubrugte fradrag fra tidligere år.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere