Ønsker bæredygtigt byggeri og cirkulært kredsløb i egne byggerier

Region Hovedstaden har afsat 16 millioner kroner til at fremme mere bæredygtigt og cirkulært byggeri og til at reducere forbruget af råstoffer som sand og grus.

Region Hovedstaden har afsat 16 millioner kroner til at fremme mere bæredygtigt og cirkulært byggeri og til at reducere forbruget af råstoffer som sand og grus. Foto:123rf.com. .

Byggerier og infrastrukturprojekter belaster vores klima og miljø og trækker på naturressourcerne. I dag står byggeriet i Danmark for godt 40 procent af samfundets energiforbrug og 20 procent af den totale CO2-udledning. Region Hovedstaden ønsker derfor at reducere CO2-udledning i byggeriet og øge genanvendelse af både byggematerialer og råstoffer.

”Som en stor byg- og driftsherre har vi et særligt ansvar for at bidrage til den grønne omstilling af byggeriet. Vi vil gå foran og afsøge mulighederne for at renovere i stedet for at nedrive og for at genanvende materialer fra nødvendige nedrivninger i vores kommende byggerier. Vi vil drive pilotprojekter og udvikling i retningen af mere cirkulært byggeri i samfundet og vise vores omverden, at det kan lade sig gøre at genanvende langt mere i byggeriet, end det sker i dag”, fortæller Line Ervolder (K), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden

Materialebanker og planlægning er en del af løsningen
Regionen sætter blandt andet fokus på mere bæredygtigt byggeri og cirkulære kredsløb i egne byggerier. Der arbejdes med at lave løsninger, hvor byg- og driftsherrerollen samtænkes i tæt partnerskab med leverandører og samarbejdspartnere i hele værdikæden.

Læs også: Stor satsning på vidensdeling om grøn omstilling

Regionen arbejder allerede med at lave prognoser for bygge- og anlægsaffald og overskudsjord sammen med kommunerne. Prognoserne giver viden om, hvilke materialer der bliver tilgængelige, og gør det muligt at planlægge genanvendelse af dem i kommende byggerier. Det arbejde fortsætter.
Regionen vil også arbejde for at få skabt fælles materialebanker, hvor byggemateriale fra nedrivninger kan lagres. Det skal ske i samarbejde med aktører, som kan koble dem med digitale markedspladser og sikre effektiv logistik. Det giver byggebranchens aktører mulighed for at aflevere og modtage brugte materialer.

Mangel på råstoffer
Råstoffer som sand, grus og sten, der i dag hovedsageligt bruges i byggeri og vejanlæg, mangler i stigende grad. Problemet er særlig stort i Region Hovedstaden, hvor størstedelen af råstofferne til byggeaktiviteter i dag kommer fra Region Sjælland. Råstofferne transporteres dermed langt og med et stort CO2-udslip til følge. Som råstofmyndighed, med ansvar for at udlægge arealer til råstofgrave, ser Region Hovedstaden derfor store potentialer i at genbruge og genanvende byggematerialer. Arbejdet løber foreløbigt frem til 2026.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding