Ørestad vil som første bydel i verden teste energifleksibilitet

I et nyt projekt vil Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) sammen med en række af bydelens store virksomheder søge at skabe verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel med intelligente energiløsninger og fleksible bygninger. Sigtet er en bæredygtig, stabil og sikker strømforsyning, der sænker CO2 udledningen. Og bygningsautomatik er en forudsætning.

”Vi har koblet 28 af kommunens bygninger på Flex Platformen og tester potentialer for fleksibel el siden starten af 2023”, udtaler Anders Christian Lyngtorp, Chef for Energi og Teknik i Københavns Kommune. Foto: ØICC..

De første parter er allerede gået i gang med at udvikle Energy FlexLab Ørestad. Deltagerne er Bellagroup, TDC Net, Københavns Kommune, Salling Group, Andel Energi, EnergiDanmark, IBM Danmark og ØICC – og flere forventes at komme til.

Deltagernes bygninger skal optimere, lagre og endda producere vedvarende energi og være med til at skabe et el-system i balance. Bydelens planer understøtter regeringens, Energistyrelsens og EU´s ambitioner på energiområdet, hvor mere billig og grøn strøm skal finde vej gennem elkablerne ud til danskerne.

”I Bellagroup har vi en målsætning om en net zero operation senest i 2050, og her er både vedvarende energi og intelligente energiløsninger et vigtig skridt på vejen dertil. Vi ser et stort potentiale i at udnytte de muligheder, der ligger i fleksible energiløsninger – ikke mindst når vi i slutningen af 2023 åbner det 16.000 m2 store solcelleanlæg på taget af Bella Center, som for alvor kommer til at sætte skub i produktionen af vedvarende energi i Ørestad”, udtaler Frida Ulrik-Petersen, Director of Responsible Hospitality i Bellagroup.

Henrik Vinther Olesen, bæredygtigheds- og kommunikations-chef i Salling Group supplerer:

”I november 2022 gik vi i gang med at koble alle Nettobutikker i Danmark på Flex Platformen. Nu udvider vi med yderligere at teste føtex og Bilka-butikker. I første omgang tester vi i Ørestad for at bidrage med dokumentation og resultater om fleksibilitetsydelser fra vores forretninger og dermed støtte det innovative energi-forsøg dér”.

Bygningsautomatik er præmissen
Ørestad er en oplagt showcase for grøn omstilling via forbrugsfleksibilitet samt energibesparende og CO2 reducerende initiativer, fordi bydelen består af en meget forskelligartet og repræsentativ bygningsmasse af skoler, uddannelsesinstitutioner, koncertsteder, virksomheder med mere. Desuden er bygningerne relativt nye, og derfor er størstedelen allerede udstyret med moderne bygningsautomatik, som ellers først bliver et krav fra det reviderede Bygningsdirektiv for alle større bygninger fra 2025.

”Vi har arbejdet med energifleksibilitet i flere år nu. Vi har koblet 28 af kommunens bygninger på Flex Platformen og tester potentialer for fleksibel el siden starten af 2023. Potentialeberegningerne er positive, og derfor ønsker vi at støtte op omkring ØICC og koble yderlige syv bygninger, som ligger i Ørestad, på platformen”, udtaler Anders Christian Lyngtorp, Chef for Energi og Teknik i Københavns Kommune.

Ørestad vil dokumentere, hvordan bydelen selv kan klare en del af forsyningen lokalt, så Danmark vil kunne spare betragtelige investeringer til energilagring, balancering og udvidelse af vores elnet. Samtidig vil et lokalt og balanceret elsystem sikre, at vi kan undgå at aktivere fossile reservekraftværker, der bliver tændt i perioder med ubalancer i elnettet. Det sker for at hindre strømafbrud. Ambitionerne rækker altså til at sikre billigere strøm kun fra vedvarende energi, til at udfase 40 procent af kraftværkerne frem mod 2030 og dermed til at reducere CO2 belastningen.

”Vi ser et stort potentiale i at udnytte de muligheder, der ligger i fleksible energiløsninger – ikke mindst når vi i slutningen af 2023 åbner det 16.000 m2 store solcelleanlæg på taget af Bella Center”, udtaler Frida Ulrik-Petersen, Director of Responsible Hospitality i Bellagroup. Foto: ØICC..

Digitale løsninger fremmer den grønne omstilling
”Med vores udstyr og lokationer fordelt over hele Danmark har vi en unik mulighed for at hjælpe energileverandører og elnetselskaber med fleksibilitet i perioder, hvor behovet i energisystemet er kritisk. Intelligente energiløsninger er for os endnu et eksempel på, hvordan digitale løsninger kan og skal understøtte den grønne omstilling. Vi er stolte af både at kunne bidrage med vigtig fleksibilitet fra vores udstyr og bygninger og et grønt digitalt fundament i form af vores netværk”, udtaler Peter Søndergaard Andersen, bæredygtighedsdirektør i TDC NET.

Energy FlexLab Ørestad bygger på viden om, at større bygninger kan lagre energi og balancere elsystemet i de perioder, hvor der enten er for meget strøm - eller mangler strøm fra vindmøller og solceller. Bygningers evne til at lagre strøm og flekse deres energiforbrug kan udnyttes via Flex Platformen. I perioder med mangel på strøm fra vedvarende energi kan platformen – efter aftale - automatisk skrue ned for bygningernes elforbrug. Omvendt kan bygninger forhindre, at vi må stoppe vindmøller og lade grøn strøm gå til spilde, for i perioder med for megen energi kan strømmen nemlig lagres i bygninger ved at køle mere ned om sommeren eller varme yderligere op om vinteren. Bygninger har en utrolig evne til at fungere som en slags batteri. Bygninger kan derudover bidrage yderligere til elnettet ved at lagre strøm i traditionelle batterier, og Ørestads tagarealer kan huse solceller, der selv producerer energi. Desuden kan strømforbrug i ladestandere også optimeres til at balancere elforbruget op mod elproduktionen.

Energifleksibilitet skal få enderne til at mødes
”Forbrugsfleksibilitet er ”the missing link” i vores rejse mod et mere vedvarende energiforbrug. Der er et stort potentiale hos energiforbrugerne, som kan hjælpe energimarkederne til at komme mere effektivt i balance. Med flexplatformen ser vi, i Andel Energi, at det hul fyldes ud. Vi kan få aktiveret energikunderne i at bidrage til den grønne omstilling gennem den fleksibilitet der er i vores bygningsmasse og produktionsapparat. Energy FlexLab Ørestad er et rigtigt velegnet laboratorium, hvor parterne, der samarbejder om at få bragt fleksibiliteten i spil på elmarkedet, kan demonstrere løsningerne til gavn for Danmarks klimaambitioner og de deltagende parters økonomi”, udtaler funktionschef Jack Kristensen, Andel Energi.

”ØICC har fokus på at fremme innovative, bæredygtige løsninger på energiområdet; og som den første bydel i verden kan Ørestad nu blive omdannet til et energi-testcenter Vi håber, at effekten af vores forsøg vil dokumentere, at når vi løfter i flok, så kan vi opnå betydelige grønne fremskridt”, udtaler Sophie Bruun, sekretariatsleder, ØICC

Med dokumenterede testresultater fra Energy FlexLab Ørestad kan Danmark opnå førerposition i udvikling og udbredelse af grønne teknologier med fokus på forbrugsfleksibilitet – et marked, der spås stort internationalt potentiale.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bygningsautomatik 2023

Relateret indhold

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Pålidelig strøm er ikke en selvfølge

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Lademarkedet går ind i ny fase

02.12.2024Installator.dk

Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle