04.06.2018  |  EL  |  Branchen

100 års jubilæum i SIF Gruppen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tilbageblik til SIF Gruppen andet årti, 1928 til 1938

Nu med både mester, svend og lærling

Trods børskrakket i 1929, som satte udviklingshastigheden lidt ned, blev dette årti alligevel et årti hvor virksomheden udvides. Udbredelsen af elektricitetens anvendelse fortsatte langsomt og i 1932 antages den første svend, og navnet ændres nu til Skovshoved Installationsforretning v. P. Nielsen Aut. Elektroinstallatør. Året efter starter Peter Nielsens søn Willi Nielsen i lære og bliver dermed virksomhedens første lærling.

Med lidt hjælp fra statsministeren

Efter at udviklingen inden for anvendelse af elektricitet efterhånden er begyndt at tage fart, indføres der i 1930 faglige krav for at få autorisation. På samme tid flyttes udstedelsen af autorisationen fra kommunerne til elværkerne, om end navnet på den afgørende prøve fortsat kaldes ”Den kommunale elektroinstallatør prøve”. I forbindelse med denne ændring fratager installationsmester ved NESA, Niels Freising, som faktisk er Peters Nielsens storebror, Peters autorisation. Ved daværende statsminister Thorvald Staunings mellemkomst, får Peter dog sin autorisation tilbage. Som tak for statsministerens indgriben, sendte Peter Nielsen i 1933 en hilsen til Thorvald Stauning i anledning af dennes 60 års fødselsdag, og modtog endda et fint brev retur.

Spændende opgaver i villa, fabrik og kirke

Sidst i dette årti fik virksomheden i 1938 den første store sag med udførelse af elinstallationer i fabrikant A. Wenzels nye villa på Strandvejen. Denne opgave medførte endvidere arbejde på Wenzels akkumulatorfabrik Wotan i Glostrup, hvortil den unge Willi troligt cyklede hver dag i mere end et år. 1938 var også året hvor virksomheden fik sin første opgave for Gentofte kommune, hvor virksomheden aller nådigst fik lov til at installere motorværn på orgelmotoren i Skovshoved Kirke.

Datidens belysning

I 1930erne begyndte flere af de virksomheder, som producerede elpærer, at eksperimentere med lysstofrør og disse er siden blevet den alt dominerende belysning i kontorer, industri og offentlige bygninger, hvor glødelampen var den foretrukne i hjemmets belysning. I 1935 kom den første matte glødelampe også i handlen

Årtiets teknologiske milepæle

Af øvrige teknologiske begivenheder i dette årti var S-bane projektet, som havde til formål at elektrificere det eksisterende nærbanenet omkring København. Den første strækning åbnede den 3. april 1934, og løb fra Klampenborg over Hellerup og Vanløse til Frederiksberg.

Lidt længere væk, i Astoria i Queens, New York, opfandt jurist og fysiker Chester Carlson d. 22. oktober 1938 verdens første fotokopi, den såkaldte ”xerografikopi” som blev lavet i et midlertidigt laboratorium i en lejet toværelses lejlighed. Opfindelsen førte senere til etableringen af printer- og kopimaskineproducenten Xerox.

I 1936 begynder BBC at sende 1-2 timer lange daglige TV-transmissioner, og det tyske postvæsen sender TV-transmissioner fra OL i Berlin i 1936.

For den almindelige forbruger var afbrydere og stikkontakter det mest synlige, og de gennemgik i dette årti en gennemgribende udvikling. Fra vippe og drejekontakter af porcelæn og med messing dæksel gik man over til kontakter af bakelit. Der var på det tidspunkt to hovedfabrikater; Lauritz Knudsen (LK) vippekontakter og Nordisk Elektricitet Selskabs (NES) trykkontakter, men også installationsfirmaet Brix Pedersen (BP) havde en import af en billig type kontakter, der navnlig blev brugt i forbindelse med opførelse af større boligkomplekser. Denne import stoppede dog senere som følge af krigen, og gav dermed problemer i forbindelse med udskiftning, da de indmurede dåser ikke passede til de to andre typer kontakter.

Skovshoved markerer sig igen

I virksomhedens fødeby Skovshoved fornægtede skovsernes innovation på sportsfronten sig ikke. Skønt der ikke var nogen svømmehal, men kun de to gamle badeanstalter, vandt først Else Jacobsen i 1932 bronze ved OL i Los Angeles og i 1936 var Danmark og Skovshoved på den anden ende, da Inge Sørensen ”Lille henrivende Inge” i en alder af kun 12 år, vandt bronze i 200m brystsvømning ved OL i Berlin. Efter datidens optegnelser stod der ved modtagelsen i Skovshoved, langs kysten, og på og omkring havnen ca. 50.000 mennesker for at modtage Inge, da hun kom sejlende hjem til Skovshoved fra den officielle modtagelse på Søndre strand. Ved modtagelsen på Skovshoved Havn holdt Borgmester Jørgensen den officielle tale, og den 16-årige Jytte, som senere skulle blive Willi Nielsens hustru, holdt skoleelevernes tale for Inge.

I verden omkring os

I dette årti sker der også store ting i verden omkring os. Skoleskibet København, som blev søsat i 1921 og var datidens største sejlskib, forsvandt i 1929 på uforklarligvis sporløst med 59 mand ombord, efter at have forladt Buenos Aires med kurs mod Australien.

I 1933 overtager Hitler magten i Tyskland.

14. maj 1935 indvies den første Lillebæltsbro og højtideligheden blev markeret med Kongeskibet Dannebrogs ankomst til Middelfart Havn kl. 13.00. Her blev Kong Christian X modtaget af en række æresgæster med statsminister Thorvald Stauning i spidsen.

I 1937 indføres ferieloven og danskerne får nu ret til 2 ugers ferie og 4% feriegodtgørelse.

Mere fra SIF Gruppen A/S

SIF Gruppen A/S

http://www.sif.dk/

Vi rådgiver om, installerer og servicerer tekniske løsninger.SIF Gruppen er grundlagt af elinstallatør Peter Nielsen. Han blev i 1904, efter endt uddannelse til el- installatør, ansat ved NESA og var med til at opføre ”Skovshoved værket”, verdens første elværk der leverede 220/380V vekselstrøm, samt elektrificeringen af Nordsjælland. I 1918 forlod han NESA og startede Skovshoved Instal…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere