23.02.2018  |  EL  |  Energi

13 kommuner står til at skrotte solceller for millioner

Flere kommuner kan blive tvunget til at pille ulovlige, men velfungerede solcelleanlæg for 25 millioner kroner ned. Lovjuks, lyder det fra Energiforum Danmarks formand.

27 velfungerende solcelleanlæg til en værdi af næsten 25 millioner kroner risikerer at skulle pilles ned fra tagene på skoler, rådhuse og sportshaller i 13 danske kommuner. De er nemlig ulovlige og har været det siden 2013, skriver Ingeniøren.

Læs også: Dialog om udbudsbetingelser for solcelleanlæg 

Energistyrelsen begyndte i 2013 at fortolke kommunale solcelleanlæg som forsyningsvirksomheder. Og dem må kommunale virksomheder – modsat regionale og statslige- ikke drive.

Hvis anlæggene skal lovliggøres, så kræver det, at de skal udskilles som selvstændige selskaber. Men den overgang kan nemt føre til en underskudsgivende forretning.

”De eneste to muligheder er, at man enten laver en fornuftig politisk beslutning og redder anlæggene, eller at vi på tværs af landet må pille anlæg for 25 millioner kroner ned,” siger Lars Thygesen til Ingeniøren.

Han er formand for foreningen Energiforum Danmark, som har gjort tallene op. Til dagligt er han faglig leder for Energi og Teknik i Silkeborg Kommune, hvor fire anlæg er på kant med loven.

”Vi har i Silkeborg arbejdet intenst på at se, om vi ikke kunne undgå at smide fire millioner gode skattekroner ned i afløbet, fordi man har lavet noget lovjuks. De her anlæg blev jo etableret i god tro til lovgivningen,” siger han til Ingeniøren.

Kommunen stod midt i stor satsning på solceller, da reglerne blev ændret, og landets kommunale solcelleanlæg blev ulovlige.

For lille dispensationspulje 
Tilbage i 2013 fik danske kommuner at vide, at Energistyrelsen betragter deres små elproducerende solcelleanlæg som elværker. Derfor skal de udskilles i særlige selskaber, som så sælger strømmen tilbage til skolen eller sportshallen - med afgifter og moms.

Den daværende regering oprettede en dispensationspulje på 20 MW af hensyn til de eksisterende og planlagte anlæg. Men den viste sig at være for lille til at omfatte alle anlæg i landets kommuner.
I dag får bygninger i 13 danske kommuner derfor strøm fra ulovlige celler.

Læs også: Solceller kan blive dyre for statskassen 

”Puljen viste sig at være alt for lille. Så man endte med ikke at opfylde lovgivningens formål om at dispensere alle de igangværende projekter,” siger Lars Thygesen.

Københavns Kommune valgte i 2014 at udskille tre anlæg og således gøre dem lovlige. Men med et driftunderskud på 1,2 mio. kroner over ti år til følge, er denne løsning ikke holdbar for mange kommuner.

Energiforum Danmark forsøger i første omgang at redde de eksisterende ulovlige anlæg. I et brev til energi-, forsynings- og klimaudvalget opfordrer foreningen til at udvide den oprindelige dispensationspulje med 2 MW, skriver Ingeniøren.

- JJK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere