Et gruppearbejde med deltagelse af DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, De kommunale redningsberedskaber, Danske beredskaber, Social- og Boligstyrelsen, FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører), SikkerhedsBranchen, det daværende Social- og Ældreministerium og Beredskabsstyrelsen, har udarbejdet en række forslag og gode råd, der skal styrke brandsikkerheden på plejeinstitutioner.
Et gruppearbejde med deltagelse af DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, De kommunale redningsberedskaber, Danske beredskaber, Social- og Boligstyrelsen, FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører), SikkerhedsBranchen, det daværende Social- og Ældreministerium og Beredskabsstyrelsen, har udarbejdet en række forslag og gode råd, der skal styrke brandsikkerheden på plejeinstitutioner. Foto: GTS.
I 2018 omkom tre mennesker i en brand på Farsøhthus Plejecenter. Ulykken førte til en omfattende undersøgelse, som afslørede massive fejl og mangler på landets plejehjem. Efterfølgende blev der stillet krav om en opdatering af brandsikkerheden, så forholdene levede op til brandkravene i bygningsreglementet. Senere blev der desuden nedsat en ekspertgruppe, som skulle udarbejde et katalog af gode idéer til, hvordan brandsikkerheden kunne styrkes på landets plejeinstitutioner.
Gruppen bestod af DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, De kommunale redningsberedskaber, Danske beredskaber, Social- og Boligstyrelsen, FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører), SikkerhedsBranchen, det daværende Social- og Ældreministerium og Beredskabsstyrelsen, som nu har offentliggjort en rapport, der indeholder 15 forslag og gode råd til, hvordan brandsikkerheden kan øges.
”Mange gode kræfter har været samlet, og vi har haft mange gode diskussioner undervejs. Nu er vi endt med en række forslag, som er afleveret til de respektive departementer. Så må vi se, hvad der sker med forslagene”, siger Ib Bertelsen, direktør i DBI og deltager i arbejdet.
Af de 15 forslag er der tale om taktisk forebyggelse for de 8 af dem, det vil sige forslag, som involverer en menneskelig indsats – såsom instrukser, uddannelse, træning og brandsyn.
Her drejer det sig blandt andet om brandforebyggende hjemmebesøg, instruktion og øvelser i forhold til personale, ophængning af action cards, certifikat til grundkursus i brand for sundhedspersonale, erfaringsudveksling om redningsberedskabernes praksis på brandsynsområdet samt automatisk opsamling af brandulykker i systemet ODIN.
Læs også: Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Ud over den menneskelige faktor stilles der også 7 forslag, som vedrører aktiv brandsikring – såsom brandtekniske installationer, slukningsmateriel og brandhæmmende hjælpemidler.
Mere specifikt handler det her om mobile slukningsanlæg, transportable ABA-anlæg, deaktivering af thekøkkener eller installation af komfurvagt, opdatering af ældre ABA-anlæg, installation af ABA-anlæg i ældre plejeinstallationer, branddørlukningsanlæg (ABDL) mellem flugtvej og bolig samt forbedret evakuering og redning gennem døre til flugtvejsgange eller døre til det fri.
Når alt dette er sagt, er Ib Bertelsen dog ikke imponeret over de 15 forslag, som DBI og de øvrige deltagere i ekspertgruppen er nået frem til. Men rammerne for arbejdet satte desværre nogle meget klare begrænsninger.
”Kravet lød på, at forslagene ikke måtte koste penge og ikke kræve lovændringer. Men der skal altså både penge og ny lovgivning på bordet, hvis man vil opnå mærkbare forandringer. Det er simpelthen ikke muligt at lave gratis brandsikring. Resultatet er derfor blevet nogle ret enkle anvisninger”, siger Ib Bertelsen, som ærgrer sig over, at der ikke er kommet mere ud af arbejdet.
- PiB
Energi

Trekantområdet tiltrækker nyt energiselskab og styrker den grønne profil
Det vedvarende energiselskab Better Energy har åbnet nyt kontor i Kolding, som skal bidrage til Trekantområdets visioner inden for grøn energi.
Energi

Mangel på ladestandere bremser udrulning af elbiler
Skal Danmark have én million elbiler på vejene i 2030, kræver det, at antallet af nye ladestandere speedes op. AutoBranchen Danmark, FDM og TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi når det mål.
Energi

Nyt multifleksibelt solcelleanlæg til byggepladser og festivaler
En banebrydende opfindelse af multifleksibelt solcelleanlæg fra AK sunpower imødekommer nye EU-krav. Fra levering til drift går der cirka en time, og den grønne omstilling er i gang.
Branchen

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Energi

Sanitetsvirksomhed tager stort ansvar for den grønne omstilling
På et år har sanitetsvirksomheden Geberit formået at mindske sin miljøpåvirkning med 17,1 procent. Det fremgår af Geberit-gruppens bæredygtighedsrapport for 2022. Hos Geberit føler man et ansvar for at kigge ind i nye løsninger, der bidrager til en grønnere omstilling i sanitetsbranchen.
Branchen

Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer
Elektrikervirksomheder har på trods af inflation og højere materialepriser formået at fastholde en stabil indtjening og endda øget den gennemsnitlige omsætning per medarbejder marginalt. Det viser PwC’s brancheanalyse for elektrikervirksomheder.