2021 bliver afgørende for klimamålet i 2030
Prisansættelse på CO2 og udfasning af naturgas i boligopvarmningen burde stå øverst på listen, når regeringen og partierne bag klimaloven skal træffe nye beslutninger. Det mener Klimarådet og Dansk Energi.
Vi når muligvis ikke klimalovens krav om 70 procent reduktion i drivhusgasudledningen i 2030 frygter Dansk Energi og Klimarådets. Derfor rådgiver Klimarådet regeringen og forligspartierne bag klimaloven til at gøre loven mere konkret.
”Klimarådet har givet regeringen og partierne bag klimaloven det gule kort, og det er udenfor diskussion, at 2021 skal være handlingens år, hvis vi skal bevare troen på 70 procent målsætningen”, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.
Han mener, at tiden er knap, hvis målene skal blive en realitet og støtter Klimarådets anbefalinger om at bygge ovenpå sidste års klimaaftaler for persontransport, energi og industri. Her er ambitionerne fortsat for lave, mener både Lars Aagaard og Klimarådet.
Klimarådet overser Power-to-X
Selvom Lars Aagaard er enig i flere af Klimarådets anbefalinger til regeringen, mener han, at der er noget de har overset.
Aagaard mener nemlig, at det er ærgerligt, at Klimarådets rapport ikke er konkret nok i sine anbefalinger til, hvordan el kan understøtte udviklingen af grøn brint, grøn ammoniak og grønne elektrofuels. Han ser nemlig stort potentiale til at minimere CO2-udledningerne globalt, når det handler om eksempelvis lastbiler, fly og skibstrafik.
Lars Aagaard påpeger, at med et for snævert fokus på CO2-lagring, som Klimarådet fremhæver i rapporten, frem for anvendelse af CO2, rammer vi ind i et paradoks, hvor vi ikke har tilstrækkeligt med grønne CO2-kilder, der kan levere CO2 til begge dele.
”Hvis en kommende CCS-strategi bygger på, at vi skal lagre store mængder grøn CO2 fra bæredygtig biomasse, så er den grønne CO2 ikke til rådighed for videre raffinering af brint til Power-to-X brændsler. Vi skal derfor blive helt klare på, hvordan grøn CO2 skal indgå i ligningen. Uden punktkilder ingen grøn CO2, og uden grøn CO2 ingen raffinering af brint til grønne brændsler. Det er derfor fundamentalt forkert at se CCS adskilt fra Power-to-X”, siger Lars Aagaard.
-CH