02.01.2018  |  VVS  |  Varmeanlæg

23 mio. kr. til eldrevne varmepumper skal give grønnere fjernvarme

Store eldrevne varmepumper skal erstatte fossil fjernvarmeproduktion på flere af Danmarks naturgasfyrede kraftvarmeværker.

Regeringen rydder nu en sten af vejen for grønnere fjernvarme. Det sker i og med, at de første værker modtager midler fra en pulje til investeringer i store eldrevne varmepumper til produktion af fjernvarme.

"I vores fremtidige energisystem er det helt afgørende, at vi kan få al den grønne strøm, vi får fra vores stigende udbygning med sol og vind, ud til danskerne. Ikke kun i stikkontakten, men også i varmesystemet. Her spiller eldrevne varmepumper en helt central rolle, fordi de kan bidrage til både elektrificering og effektivisering af vores fjernvarmesektor. Derfor står det meget højt på regeringens dagsorden at fremme brugen af varmepumper", siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Støtten til eldrevne varmepumper er målrettet de decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker, der producerer fjernvarme. Den skal sikre, at værkerne kommer godt i gang med investeringerne i omlægningen til en produktion, der i højere grad bidrager til den grønne omstilling, og som samtidig kan imødegå stigninger i varmeregningerne.

Betydning for varmeregningen
Varmeværkerne kan nedbringe varmeregningen med ca. 3.000 kr. årligt pr. husstand ved at investere i nye produktionsenheder, som f.eks. elvarmepumper. Det kan få stor betydning for de ca. 200.000 danske husstande, der i fremtiden risikerer varmestigninger på mere end 4.000 kr. årligt. Det skyldes, at værkernes såkaldte grundbeløb bortfalder med udgangen af 2018. Grundbeløbet, en midlertidig statsstøtte til værkerne, har blandt andet været med til at fastholde kraftvarmeproduktion med fossile brændsler.

I november 2017 indgik regeringen, DF og De Radikale aftale om en erhvervspakke, som blandt andet sikrede en lempelse af elvarmeafgiften med ti øre/kW fra 2019. Støtten til eldrevne varmepumper og den lavere afgift vil dermed gøre værkernes omstilling lettere.

"Fra regeringens side vil vi gerne sikre forbrugerne både grøn energi og rimelige varmepriser. For de værker, der bliver hårdt ramt af grundbeløbets bortfald, giver vi nu hjælp til, at værkerne kan omstille til elvarmepumper. Sammen med en lavere elvarmeafgift får de nu mulighed for at omlægge produktionen til en mere fremtidssikker løsning for både den grønne omstilling, forbrugerne og værkerne selv", siger Lars Chr. Lilleholt.

I alt har 13 værker søgt om støtte til eldrevne varmepumper i 2017. 11 værker har modtaget tilsagn om støtte.

Herudover er det muligt for de hårdest ramte grundbeløbsværker at søge om rådgivning, så disse værkers situation, tekniske systemer, regnskaber m.m. kan blive gennemgået, og det enkelte værk kan ruste sig til en fremtid uden grundbeløb.

- JKK 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere