24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.
Energistyrelsen åbner den 1. juni for ansøgninger til den såkaldte Etableringsstøttepuljen. Der blev som følge af aftalen om vinterhjælp af 23. september 2022 afsat cirka 24 millioner kroner til ansøgningsrunden i 2023. Der ændres ikke på kriterier i forhold til ansøgningsrunden, der blev afholdt i 2022. Ansøgningsrunden er åben i perioden den 1. juni til den 31. august 2023. Der er cirka 24 millioner kroner i puljen.
Fra den 1. juni til og med den 31. august 2023 kan fjernvarmevirksomheder ansøge om tilskud til etablering af eldrevne varmepumper og solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion i eksisterende fjernvarmenet. I puljen er der afsat cirka 24 millioner kroner, der kan søges som tilskud til fortrængning af eksisterende fjernvarmeproduktion baseret på kul, olie eller naturgas.
I 2022 blev ordningen ændret, således, at det udover eldrevne varmepumper også blev muligt at søges tilskud til solvarmeanlæg. Derudover blev visse krav og prioriteringsmekanismen ændret. Disse ændringer bliver bibeholdt, og det er således de samme betingelser, der gælder for denne ansøgningsrunde, som der gjaldt i runden i 2022.
De færdige projekter bidrager dermed til at realisere Danmarks målsætning om 70 procent CO2-reduktion i 2030.
Fra 100 til 1300 VE-godkendelser
Energistyrelsen indførte i 2020 VE-godkendelse som et krav til installation af varmepumper i private boliger, og det medførte en stigning i antallet af VE-godkendte installatører fra under 100 til over 1300. Troels Hartung, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, vurderer, at VE-godkendelsesordningen fungerer godt:
”Den sikrer en høj faglig kvalitet i installation af varmepumper, og det er til gavn for både kunder, installatør og samfund. Jeg bemærker, at opbakningen til ordningen fra landets installatører viser, at installationsbranchen er hurtig til at tilpasse sig ændrede markedsforhold, og at installatører ikke er bange for at efteruddanne sig. Det synes jeg er positivt”.
Troels Hartung er dog bekymret for, at salget af varmepumper er bremset så voldsomt op i første kvartal af 2023. Det ser han som en stor hæmsko for den grønne omstilling af den danske energisektor, og han mener grundlæggende, at konceptet med at tilbyde offentligt tilskud til køb af varmepumper to gange om året er både uhensigtsmæssigt og utilstrækkeligt.
Tilskuddet til private boligejere skulle også være blevet udbudt i foråret 2023, men det er i skrivende stund (23. maj, red.) endnu ikke sket, og det er uklart, hvad årsagen er, og hvornår det i givet fald vil blive udbudt.
Fakta om betingelserne for tilskud
Både små og store fjernvarmeproducenter kan søge tilskuddet, så længe betingelserne er overholdt. De væsentligste krav er:
• Der etableres en eldrevet varmepumpe eller et solvarmeanlæg til produktion af fjernvarme i eksisterende fjernvarmenet.
• Hvis der etableres en varmepumpe, skal varmekilden enten være baseret på vedvarende energi eller overskudsvarme.
• Minimum 25 procent af den nuværende fjernvarmeproduktion i fjernvarmenettet skal være baseret på kul, olie eller naturgas.
• Minimum 50 procent af varmeproduktionen fra varmepumpen eller solvarmeanlægget skal fortrænge varmeproduktion baseret på kul, olie eller naturgas.
• Projektet skal kunne gennemføres inden for tre år.
• Der kan støttes på op til 30 procent af de støtteberettigede omkostninger. Dog maksimalt 7,5 millioner kroner for hvert projekt.
På Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om tilskudsordningen for eldrevne varmepumper og solvarmeanlæg, hvor du også kan finde ansøgningsvejledningen og ansøgningsmateriale til tilskudsordningen.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om grøn omstilling
226.000 varmepumper er klar til installation hos de mere end 1300 VE certificerede installatører.