10.11.2022  |  EL  |  Energi

500 Netto-butikker kobles på Flex Platformen

Som første dagligvarekæde i verden stiller Salling Group nu flere hundrede butikker til rådighed for forbrugs-fleksibilitet. Netto-butikkerne vil balancere deres elforbrug i forhold til udbuddet af grøn strøm i nettet.

Netto-butikkerne har elektriske anlæg som ventilation, køling og varmepumper integreret i ét bygningsstyringssystem. Dét system kobles på Flex Platformen, der kan balancere forbruget i de elektriske anlæg med produktionen af grøn strøm. Up front afgør Salling Group selv, hvor, hvornår, hvor meget og hvor længe, der kan skrues op og ned for el-forbruget i butikkerne, så hverken brugere eller varer bliver påvirkede. Det hele styres via kunstig intelligens.

”I Salling Group optimerer vi løbende vores energiforbrug og har – også længe inden energikrisen lagde ekstra pres på - igangsat en række energibesparende indsatser. Flex Platformen er en af dem. Vi har testet platformen i føtex Greve og er gennem piloten blevet klogere på, hvor længe butikkens ventilationsanlæg kunne stoppes ad gangen, uden at det kunne mærkes i butikken. Piloten viste sig at være bæredygtig både i forhold til komfort og økonomi. Derfor kobler vi nu alle vores danske Netto-butikker op på Flex Platformen, hvilket både kommer andre energikunder til gode og samtidig er med til at mindske CO2-udledning i energiproduktionen”, siger Martin Brix Kortegaard, Energy Manager i Salling Group.

Fleksibilitet
Erhvervsbygninger indeholder typisk elektriske anlæg som ventilation, varme, køl, frys etc - der i alt står for 40 procent af det samlede energiforbrug. Omkring 30 procent af dette forbrug regnes for at være fleksibelt. Da bygninger holder på varme og kulde et stykke tid, kan eksempelvis et ventilationsanlæg stoppes ellers startes i takt med, at vinden blæser – uden at påvirke funktionalitet eller være til gene for brugerne i bygningerne. Dén fleksibilitet byder Salling Group nu ind med på Flex Platformen. Til gengæld modtager de betaling for at stå stand-by, som et kraftværk gør det i dag. Yderligere får de betaling, hvis deres fleksibilitet rent faktisk bliver aktiveret i takt med, at Danmark har brug for det. 

Læs også: Elforbrugere vil omdanne deres bygninger til klimavenlige energilagre

Konkret har pilotprojektet vist, at ventilationsanlægget uden problemer kan slukkes 15 minutter ad gangen op til fire gange dagligt. Salling Group har set så stort et potentiale i energibesparelsen, at koncernen har valgt at stille samtlige danske Netto-butikker til rådighed for indsatsen.

”Gennem Flex Platformen hjælper vi vores kunder med at bidrage til Danmarks klimamål og spare på energiforbruget. Da vi hverken skal bygge nyt eller etablere dyre installationer, er der samtidig kort tilbagebetalingstid for investeringen. Nu håber vi, at nyheden her kan inspirere andre store bygningsejere, for jo flere bygninger, vi kobler på Platformen, des mere el-fleksibilitet kan vi tilbyde i markedet og jo hurtigere når Danmark klimamålene”, siger Christian Ahn Albertsen, associeret partner for bæredygtige løsninger i IBM Consulting, Danmark.

Flere er med
Københavns Kommune er allerede i gang med at koble henved 100 bygninger på Flex Platformen. Ligeledes har ATP og Københavns Lufthavne testet og godkendt løsningen.
Flex Platformen er en innovativ grøn, dansk løsning - skabt i et partnerskab mellem IBM Danmark og energiselskabet Andel Energi. Løsningen baserer sig på kendte teknologier som AI, IoT og Blockchain. Den fungerer som et åbent økosystem med flere andre leverandører. Platformen kan tilpasse bygningers samlede elforbrug til den fluktuerende produktion fra vedvarende energikilder. Det sker ved at lagre energi i bygninger.

Jo flere store elforbrugere, der kobler sig på Flex Platformen, jo mere samlet fleksibilitet kan der tilbydes til elmarkedet, og jo hurtigere kan Danmark udfase de fossile kraftværker, der lige nu udgør en reserve i energisystemet, og som er med til at opretholde vores høje forsyningssikkerhed. Dermed bidrager deltagerne til ambitionen om at udfase 40 procent af Danmarks fossile kraftværker, og samtidig reducerer de deres omkostninger til elektricitet. Flex Platformen skaber nemlig samtidig et nyt finansielt økosystem på energimarkedet ved at give deltagerne betaling for at stille deres fleksibilitet til rådighed.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere