05.01.2022  |  EL  |  Branchen

6 ud af 10 faglærte har en årsløn på mellem 300.000 og 500.000

Mange faglærte tjener mindst lige så meget som den typiske person med en kort eller mellemlang videregående uddannelse fem år efter endt uddannelse, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Seks ud af ti faglærte har en årsløn på mellem 300.000 og 500.000 kroner fem år efter endt uddannelse, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det betyder, at hver tredje faglærte tjener mindst lige så meget som den typiske person med en kort- eller mellemlang videregående uddannelse.

”Vores analyse viser, at der faktisk er ret mange faglærte, der ret hurtigt etablerer sig på arbejdsmarkedet med en god løn. Slående mange faglærte matcher eller overgår lønnen for nogle grupper med videregående uddannelser fem år efter svendebrevet er i hus,” siger Emilie Agner Damm, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er bekymret for, om de unge kender til de mange fordele, der er ved at gå den faglærte vej.

”Der er alt for få unge, der vælger at gå den faglærte vej. Det hænger blandt andet sammen med, at mange unge og deres forældre nok ikke rigtigt er klar over, hvor god en adgangsbillet en erhvervsuddannelse er til lynhurtigt fodfæste på arbejdsmarkedet med høj jobsikkerhed, god løn og mange muligheder for at videreuddanne sig,” siger Poul Nyrup Rasmussen, der er formand for EuroSkills 2025.

EuroSkills er europamesterskaberne i en lang række håndværks-, service- og industrifag for erhvervsuddannelseselever og unge håndværkere. I 2025 afholdes EuroSkills i Herning. Bag projektet er en sammenslutning af regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Region Midtjylland, Herning Kommune og SkillsDenmark.

Mange fordomme om erhvervsuddannelser

En tidligere rapport fra tænketanken DEA viser, at 60 procent af 9.-klasseseleverne ikke har overblik over antallet af erhvervsuddannelser, mens 45 procent mener, at mere viden om erhvervsuddannelserne i høj grad eller i nogen grad kunne få dem til at vælge en erhvervsuddannelse.

Kun hver femte afgangselev tilmeldte sig en erhvervsuddannelse i 2021 trods en politisk målsætning om 30 procent af afgangseleverne i 2025.

”Der eksisterer mange fordomme omkring erhvervsuddannelser, og for få unge kender til de mange fordele, der er ved at tage en erhvervsuddannelse. De unge skal vide, at man kan tjene godt som faglært, og at de med et svendebrev bliver eftertragtet arbejdskraft,” siger Poul Nyrup Rasmussen.

I en rapport fra 2021 har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skønnet, at der vil være en mangel på cirka 100.000 faglærte i 2030.

Læs analysen "Faglærte har gode muligheder for en høj løn" her.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere