23.10.2015  |  EL  |  Belysning

Aarhus sikrer gadebelysning mod lynnedslag

Aarhus Kommune er klar med nye LED-pærer, der er mere modstandsdygtige over for tordenvejr.

Lynnedslag har flere steder i landet sat en stopper for effektiv LED-gadebelysning. Derfor har Aarhus Kommune nu fundet en løsning, hvor LED-pærerne kan klare de ekstreme vejrforhold, skriver aarhusportalen.dk.

”Der er indtænkt transientbeskyttelse i masteindsatsen med et modul, som er en ekstra sikring. De vil ikke kunne modstå et direkte lynnedslag, men vi vil i hvert fald få begrænset skaderne. Også ved spændingsforandringer i nettet”, siger teamleder for Vejbelysning og ITS i kommunen Peter Ryberg Neess.

Læs også: EnergiMidt skal sikre gadebelysning i Aarhus

Den østjyske kommune forventer, at der skal gå færre penge til vedligeholdelse af LED-pærer. Dermed sparer Aarhus mange penge, da de nye pærer sparer 30 procent af energiforbruget, samtidig med de ikke skal udskiftes så hyppigt.

Udskiftningen af de 29.000 pærer i Aarhus kan også få betydning for andre kommuner. For flere steder i landet, har man implementeret pærerne og efter en enkelt omgang tordenvejr, er flere hundreder ødelagt.

Læs også: LED-gadelamper lyser Nordfyn op

Det så man blandt andet i Esbjerg, hvor 500 nye gadelamper blev ødelagt efter lynnedslag. For som Peter Ryberg Neess fra Aarhus nævner, er pærerne følsomme rent teknologisk.

”Det er jo den samme teknik, som sidder i en computer, og når det skal sidde ude i vejr og vind i rigtig mange år, er det nødvendigt at beskytte lamperne på den rigtige måde. Og det har vi forsøgt”, siger han.

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere