ABB gør det nemt at afregne elbilers individuelle forbrug
Intelligente AC-ladere giver overblik over forbruget
I takt med at stadigt flere virksomheder, indkøbscentre, hoteller, konferencecentre og boligforeninger stiller ladestandere op til elbiler, melder spørgsmålet sig om administration og forbrugsopkrævning.
Med ABB's Terra AC-ladere er det nemt og enkelt at danne sig et præcist overblik over, hvem der benytter ladestanderne, og hvor meget strøm de bruger. Og så er løsningen helt gratis for op til 10 ladestandere.
”Hver bruger har et RFID-kort, der bruges til at starte opladningen. Derefter registrerer ladestanderen, hvornår og hvor meget bilen oplades og af hvem. Oplysningerne sendes op i skyen og kan så tilgås via en ABB-webportal. Derfra kan data hentes og importeres til et regneark og danne grundlag for statistik eller afregning”.
Det fortæller Rasmus Eksten, der er ansvarlig for at hjælpe kunder med tekniske spørgsmål om ladeløsninger til elbiler og elbusser hos ABB. Han kommer med et eksempel:
”Hvis en andelsboligforening ønsker at fremme den grønne omstilling ved at stille et par AC-ladestandere op, er det muligt at registrere forbruget på hver enkelt bilejer og opkræve individuelt. Forbruget kan fx betales forud i stil med ’optankning’ på et rejsekort eller opkræves aconto. Når året er omme, kan det reelle forbrug så opgøres og afregnes.”
Nemt og enkelt
Den enkle administration kan tilsvarende benyttes af et selskab med en flåde af elbiler, hvor forbruget ønskes konteret på de forskellige afdelinger. Eller det kan være en simpel løsning for et firma, hvor medarbejdernes private elbiler oplades i arbejdstiden, og hvor forbruget trækkes over lønnen. Eller det kan bruges i forbindelse med afregning af gæster på hoteller og kursuscentre.
”Bilejerens navn tilknyttes ganske enkelt et RFID-kort. Når man holder kortet op til AC-laderen, kan gæsten tanke strøm på bilen. Gæstens forbrug registreres i webportalen. Derefter kan hotellets receptionist – eller virksomhedens bogholder eller boligforeningens kasserer – nemt trække oplysningerne ud ganske gratis”, forklarer Rasmus Eksten.
Han pointerer, at det for mange vil være et attraktivt alternativ til at overlade opgaven til en ekstern administrator.
Se video om Terra AC-laderen
Fremtidssikret ladeløsning
ABB's AC-ladestandere i Terra-serien er udviklet til at udnytte den strøm, som er til rådighed. Det betyder, at det i langt de fleste tilfælde helt kan undgås at skulle udvide forsyningen med flere ampere.
Som eksempel kan man lade AC-laderen eller -laderne indgå i den samlede installation i en bygning – og koble et smartmeter på – og opnå en fleksibel løsning, hvor forbruget til ladestanderen eller ladestanderne justeres dynamisk i forhold til, hvor meget kapacitet der er tilgængeligt på ethvert givet tidspunkt. Installationens komponenter, herunder AC-laderen, deles derved om den tilgængelige forsyning.
”Installatører kan nemt og enkelt opstille ABB's Terra AC-ladere, og opstår behovet for at udvide antallet af ladestandere, er det blot at installere og konfigurere dem samt koble dem sammen med de eksisterende ladere i den intuitive programmerings-portal”, forklarer Rasmus Eksten.
Helt op til 400 ABB AC-ladere kan kommunikere sammen via wi-fi, LAN eller et 4G-modem (option). Det kan være en gruppe af ladestandere opstillet hos en boligforening, en virksomhed eller et konferencecenter. Og det er stadig kun nødvendigt med ét smartmeter til at distribuere den tilgængelige forsyning mellem dem.
”Det desuden muligt at tildele forskellige prioriteter, så opladning af elbiler med særlig stor betydning for firmaets drift, prioriteres højst. Den intelligente belastningsstyring giver også rigtig god mening, efterhånden som elnetselskaberne indfører tidsdifferentierede tariffer”, forklarer han.
Læs mere om ABB's ladeløsninger.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om ladestandere og elbiler 2021