Afskaffelsen af Energispareordningen fjerner fokus fra de billigste CO2-besparelser

Energispareordningen, der har givet tilskud til energiforbedringer i bygninger siden 2006, afskaffes i 2020 efter kritik og misbrug. Ordningen har ganske enkelt været for dyr, og den har ikke givet nok energibesparelser. Og det er paradoksalt, for den billigste måde at spare energi og CO2-udslip på er gennem optimering af bygninger, lyder det fra Tekniq.

Samfundet ville have bedst gavn af en revideret energispareordning, lyder vurderingen fra Tekniq. Arkivfoto. .

For dyr og for dårlig. Det er dommen over Energispareordningen, som ellers skulle være den bærende søjle i Danmarks bestræbelser på at leve op til EU’s Energisparedirektiv. Det dikterer, at medlemslandene skal spare 1,5 procent på det fossile energiforbrug hvert år. Dette mål skulle Energispareordningen hjælpe med at opnå gennem støtte til virksomheders og privates energiforbedringer i bygninger. I stedet skal målet fremover opfyldes gennem støtte til mere vedvarende energi.

Samtlige Folketingets partier er nemlig enige om at skrotte ordningen efter sager om snyd og uigennemskuelige regler er kommet frem. – Og det er synd, for netop bygningernes energiforbrug er det sted, hvor det er billigt at reducere energiforbruget, lyder det fra brancheorganisationen Tekniq. I stedet for at rette op på ordningens indbyggede svagheder har politikerne valgt helt at skifte fokus fra energioptimering til investering i vedvarende energi.

Dårlig administration
”Ordningen har været for dyr, og den har været for lukket. Det har været en fejl, at ordningen er blevet administreret af energiselskaberne, der har gjort det på hver sin måde. Det har gjort det uigennemskueligt for håndværkere og installationsvirksomheder at give deres kunder helt klare svar på, hvad de vil kunne opnå i tilskud fra opgave til opgave, når energiselskaberne har administreret ordningen forskelligt”, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq.

Men at ordningen har været dårligt administreret og nærmest har invitereret til snyd bør ikke retfærdiggøre, at man nu helt dropper energioptimering i bygninger. Niels Jørgen Hansen ærgrer sig over, at samfundet som konsekvens deraf går glip af de billigst mulige energibesparelser:

”Energioptimering i bygninger er en billig måde at reducere energiforbruget og CO2-udslippet på. Derfor er det ærgerligt, at man på grund af en forkert sammensat ordning helt fravælger denne indsats”, siger Niels Jørgen Hansen.

”Energioptimering i bygninger er en billig måde at reducere energiforbruget og CO2-udslippet på. Derfor er det ærgerligt, at man på grund af en forkert sammensat ordning helt fravælger denne indsats”, siger administrerende direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen. Foto: Tekniq. .

Miljøet bliver taberen
Han har gennem en årrække på vegne af installationsbranchen forsøgt at råbe politikerne op og fortælle, at pengene ikke bruges optimalt. Samtidig har der været en række politianmeldelser af virksomheder, der har lavet bevist snyd med ordningen, blandt andet ved at oplyse om større energibesparelser end projekterne reelt har givet. I 2017 gik Rigsrevisionen ind i sagen og kritiserede både ordningen og Forsynings-, Klima- og Energiministeriets manglende tilsyn med den. Rigsrevisionen skrev i sin rapport fra december 2017:

”Rigsrevisionen vurderer samlet set, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets indsats for at sikre, at Energispareordningen fremmer omkostningseffektive energibesparelser, har været utilfredsstillende”.

Samtidigt dukkede der historier op i medierne om, at det var lidt for nemt at pynte på de udregninger, som lå til grund for de enkelte tilskud, og at der ikke var noget efterfølgende tilsyn med udbetalingerne.

”Nu har vi så gennem Rigsrevisionen fået dokumenteret, at pengene ikke bruges optimalt. Vi mener, at samfundet vil have bedst gavn af en revideret ordning, men fordi ingen længere kan forsvare Energispareordningen, går man helt over i den anden grøft og vælger et andet og dyrere fokus end at nedbringe energiforbruget i bygningerne, hvor det betyder mest”, siger Niels Jørgen Hansen. 

Lavere el- og varmeregninger
Energispareordningen er finansieret gennem opkrævninger fra forbrugernes energiregninger. Afskaffelsen af Energispareordningen medfører således, at de årlige omkostninger til ordningen på 1,5 milliarder kroner kommer danskerne til gode i form af lavere el- og varmeregninger. I stedet oprettes i perioden fra 2021-24 fire årlige puljer på 400 millioner kroner, hvor industri- eller servicevirksomheder kan få støtte til energibesparelser via midler, der findes på Finansloven.

Tilbage står boliger og andre bygninger, som fra 2020 ikke længere vil kunne levere deres bidrag til energibesparelserne. For at afbøde dette vil der blive satset på informationskampagner over for de private husholdninger. Det er nemlig regeringens opfattelse, at manglende information er en vigtig årsag til, at potentialet for energibesparelser i private hjem ikke bliver indfriet.

”Det er klart, at der stadig vil blive gennemført energiforbedringer i bygningerne, men det vil være på et meget lavere niveau. Vi har ikke regnet på, hvad det kommer til at betyde, men det bliver dyrere for samfundet at leve op til sine forpligtelser på området, end hvis man havde arbejdet på at lave en bedre energispareordning”, vurderer Niels Jørgen Hansen.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Niko etablerer med det nye navn Wygwam en særskilt division for sensorer og bygningsautomatisering

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Relateret indhold

07.11.2024Installator.dk

Andelen af nye solgte elvarebiler er fordoblet på et år

07.11.2024Installator.dk

Populær tilskudspulje til robotter og digital omstilling fortsætter

07.11.2024Inspectly ApS

Sponseret

Fra god til ekstraordinær: Vigtigheden af kvalitetsstyring

07.11.2024Installator.dk

Populær tilskudspulje til robotter og digital omstilling fortsætter

Aarhus Vand styrker vandforsyningen i kommunen med digital tvilling fra Schneider Electric

07.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

07.11.2024Carlog System

Sponseret

Kan du koordinere medarbejdere og styre tidsforbruget?

06.11.2024Installator.dk

Digitalisering står højt på agendaen i installationsbranchen

06.11.2024Inspectly ApS

Sponseret

DS1140 i lyd – lyt til Kvalitetsklubben her

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning