Afskaffelsen af Energispareordningen fjerner fokus fra de billigste CO2-besparelser

Energispareordningen, der har givet tilskud til energiforbedringer i bygninger siden 2006, afskaffes i 2020 efter kritik og misbrug. Ordningen har ganske enkelt været for dyr, og den har ikke givet nok energibesparelser. Og det er paradoksalt, for den billigste måde at spare energi og CO2-udslip på er gennem optimering af bygninger, lyder det fra Tekniq.

Samfundet ville have bedst gavn af en revideret energispareordning, lyder vurderingen fra Tekniq. Arkivfoto. .

For dyr og for dårlig. Det er dommen over Energispareordningen, som ellers skulle være den bærende søjle i Danmarks bestræbelser på at leve op til EU’s Energisparedirektiv. Det dikterer, at medlemslandene skal spare 1,5 procent på det fossile energiforbrug hvert år. Dette mål skulle Energispareordningen hjælpe med at opnå gennem støtte til virksomheders og privates energiforbedringer i bygninger. I stedet skal målet fremover opfyldes gennem støtte til mere vedvarende energi.

Samtlige Folketingets partier er nemlig enige om at skrotte ordningen efter sager om snyd og uigennemskuelige regler er kommet frem. – Og det er synd, for netop bygningernes energiforbrug er det sted, hvor det er billigt at reducere energiforbruget, lyder det fra brancheorganisationen Tekniq. I stedet for at rette op på ordningens indbyggede svagheder har politikerne valgt helt at skifte fokus fra energioptimering til investering i vedvarende energi.

Dårlig administration
”Ordningen har været for dyr, og den har været for lukket. Det har været en fejl, at ordningen er blevet administreret af energiselskaberne, der har gjort det på hver sin måde. Det har gjort det uigennemskueligt for håndværkere og installationsvirksomheder at give deres kunder helt klare svar på, hvad de vil kunne opnå i tilskud fra opgave til opgave, når energiselskaberne har administreret ordningen forskelligt”, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq.

Men at ordningen har været dårligt administreret og nærmest har invitereret til snyd bør ikke retfærdiggøre, at man nu helt dropper energioptimering i bygninger. Niels Jørgen Hansen ærgrer sig over, at samfundet som konsekvens deraf går glip af de billigst mulige energibesparelser:

”Energioptimering i bygninger er en billig måde at reducere energiforbruget og CO2-udslippet på. Derfor er det ærgerligt, at man på grund af en forkert sammensat ordning helt fravælger denne indsats”, siger Niels Jørgen Hansen.

”Energioptimering i bygninger er en billig måde at reducere energiforbruget og CO2-udslippet på. Derfor er det ærgerligt, at man på grund af en forkert sammensat ordning helt fravælger denne indsats”, siger administrerende direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen. Foto: Tekniq. .

Miljøet bliver taberen
Han har gennem en årrække på vegne af installationsbranchen forsøgt at råbe politikerne op og fortælle, at pengene ikke bruges optimalt. Samtidig har der været en række politianmeldelser af virksomheder, der har lavet bevist snyd med ordningen, blandt andet ved at oplyse om større energibesparelser end projekterne reelt har givet. I 2017 gik Rigsrevisionen ind i sagen og kritiserede både ordningen og Forsynings-, Klima- og Energiministeriets manglende tilsyn med den. Rigsrevisionen skrev i sin rapport fra december 2017:

”Rigsrevisionen vurderer samlet set, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets indsats for at sikre, at Energispareordningen fremmer omkostningseffektive energibesparelser, har været utilfredsstillende”.

Samtidigt dukkede der historier op i medierne om, at det var lidt for nemt at pynte på de udregninger, som lå til grund for de enkelte tilskud, og at der ikke var noget efterfølgende tilsyn med udbetalingerne.

”Nu har vi så gennem Rigsrevisionen fået dokumenteret, at pengene ikke bruges optimalt. Vi mener, at samfundet vil have bedst gavn af en revideret ordning, men fordi ingen længere kan forsvare Energispareordningen, går man helt over i den anden grøft og vælger et andet og dyrere fokus end at nedbringe energiforbruget i bygningerne, hvor det betyder mest”, siger Niels Jørgen Hansen. 

Lavere el- og varmeregninger
Energispareordningen er finansieret gennem opkrævninger fra forbrugernes energiregninger. Afskaffelsen af Energispareordningen medfører således, at de årlige omkostninger til ordningen på 1,5 milliarder kroner kommer danskerne til gode i form af lavere el- og varmeregninger. I stedet oprettes i perioden fra 2021-24 fire årlige puljer på 400 millioner kroner, hvor industri- eller servicevirksomheder kan få støtte til energibesparelser via midler, der findes på Finansloven.

Tilbage står boliger og andre bygninger, som fra 2020 ikke længere vil kunne levere deres bidrag til energibesparelserne. For at afbøde dette vil der blive satset på informationskampagner over for de private husholdninger. Det er nemlig regeringens opfattelse, at manglende information er en vigtig årsag til, at potentialet for energibesparelser i private hjem ikke bliver indfriet.

”Det er klart, at der stadig vil blive gennemført energiforbedringer i bygningerne, men det vil være på et meget lavere niveau. Vi har ikke regnet på, hvad det kommer til at betyde, men det bliver dyrere for samfundet at leve op til sine forpligtelser på området, end hvis man havde arbejdet på at lave en bedre energispareordning”, vurderer Niels Jørgen Hansen.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

26.04.2024Installator.dk

Øget fokus på montørens arbejdsplads i bilen

25.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Mød Niko på El & Teknik 2024

25.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Massimo Battaini er ny CEO for Prysmian

25.04.2024Installator.dk

Gymnasie-udspil fra DI og Dansk Metal får opbakning fra Tekniq

24.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse frem mod 2027

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning