Aftale om solceller ved Øresundsbroen på plads
Et solcelleanlæg til to millioner kroner skal producere energi ved Øresundsbroens betalingsanlæg.
Leverandøren SolarFuture har sammen med samarbejdspartneren Solarpark DK fået til opgave at bygge solcellepaneler ved Øresundsbroens betalingsanlæg.
Aftalen mellem Øresundsbro Konsortiet og SolarFuture har en værdi på to millioner kroner og omfatter konstruktionen af 1.500 m2 solceller, svarende til 250kW eller solenergi til 45 parcelhuse.
Der er også mulighed for at udbygge med yderligere 2.700 m2, svarende til 450kW, til totalt 700kW. Projektet sker i samarbejde med SVEDAB, som ejer området, hvor anlægget kommer til at stå.
Sparer 200.000 kroner
Det første anlæg vil stå for at producere cirka fire procent af det elforbrug, som Øresundsbroen skal bruge. Det betyder en mindskning af udslip på 85 ton CO2, samt en økonomisk besparelse på 200.000 kroner om året. Med tiden håber konsortiet at kunne producere op til ti procent af elforbruget via solceller.
”Vi har næsten halveret elforbruget, siden forbindelsen åbnede. Det arbejde fortsætter vi med, og vi ville se, om der var mulighed for at producere miljøvenligt og lokalt. Nu glæder vi os til snart at kunne producere solenergi selv”, siger Bengt Hergart, anlægsdirektør ved Øresundsbro Konsortiet.
Solcellepanelerne skal placeres mellem den nordlige og sydlige side af betalingsanlægget, mindst tre meter fra kørebanen bag rækværk og vejbelysning. Det vil sige tæt på både motorvej og jernbane.
Placeringen kræver dermed forståelse for de helt særlige sikkerheds- og miljøkrav, som eksisterer på området, hvilket også var en stor del af grundlaget for opgaven.
Rammeaftalen løber i tre år.
- JKK