A.P. Møller Holding vil investere milliarder i geotermi
A.P. Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i geotermi. Ambitionen er, at det varme vand fra undergrunden skal levere 30 procent af Danmarks fjernvarme.
A.P. Møller Holding vil nu satse på geotermi. Investeringsselskabet er klar til at kaste et tocifret millionbeløb i geotermi-anlæg, der skal bore et par kilometer ned i den danske undergrund, hvor vandet har en temperatur, som med fordel kan udnyttes i fjernvarmesystemet.
”Vi ser, at der er et hul i markedet, hvor varmesektoren har investeret tungt i biomasse. Det er meget fint, men der er brug for noget andet, og det skulle gerne være geotermi” fortæller ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding, Samir Abboud, til Berlingske Business.
Ham og resten af A.P. Møller Holding ser et stort potentiale i at investere milliarder i flere storskala-anlæg. Og i løbet af ti år er ambitionen, at geotermi skal levere 30 procent af danskernes fjernvarme.
”Vi tror, at når vi har etableret os i Danmark, kan det blive et eksporteventyr i samme omfang, som vindenergi er blevet det”, siger Samir Abboud til Berlingske Business.
På den korte bane er målet først og fremmest at opføre geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder, hvilket dækker over Aarhus, Aalborg, København og Nordsjælland.
Læs også: Regeringen: Grønne investeringer skal op i gear
En risikofyldt investering
I dag findes der kun tre relativt små anlæg i Danmark, og kun 0,1 procent af fjernvarmen bruger geotermi. Det skyldes, at anvendelsen af det varme vand generelt har været anset som en energikilde med stor økonomisk risiko.
”Udfordringen for geotermi er, at det er for risikobetonet til at enkelte fjernvarmeselskaber kan løbe risikoen, og derfor er der brug for, at store spillere kommer på banen”, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, til Berlingske Business.
Læs også: Danfoss vil fremme digitaliseringen af fjernvarme
For at få blot ét enkelt anlæg på 100-150MW op at køre kræver det nemlig en sum på en til to milliarder kroner. Det betyder, at hvis geotermi skal have en mærkbar indvirkning i Danmark, må der lægges et tocifret milliardbeløb i projektet. Men et sådant beløb er A.P Møller Holding nu villig til at investere.
”Geotermi er en meget interessant teknologi. Hvis vi skal gå fra kul til brændselsfri varme, er geotermi en af løsningerne, som skal i spil, og derfor er det rigtig interessant at så store selskaber byder ind”, siger Kim Mortensen.
- EST