A.P. Møller Holding vil investere milliarder i geotermi

A.P. Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i geotermi. Ambitionen er, at det varme vand fra undergrunden skal levere 30 procent af Danmarks fjernvarme.

A.P. Møller Holding har store ambitioner for geotermi i Danmark. Og på længere sigt ser investeringsselskabet også et stort eksportpotentiale. .

A.P. Møller Holding vil nu satse på geotermi. Investeringsselskabet er klar til at kaste et tocifret millionbeløb i geotermi-anlæg, der skal bore et par kilometer ned i den danske undergrund, hvor vandet har en temperatur, som med fordel kan udnyttes i fjernvarmesystemet.

”Vi ser, at der er et hul i markedet, hvor varmesektoren har investeret tungt i biomasse. Det er meget fint, men der er brug for noget andet, og det skulle gerne være geotermi” fortæller ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding, Samir Abboud, til Berlingske Business.

Ham og resten af A.P. Møller Holding ser et stort potentiale i at investere milliarder i flere storskala-anlæg. Og i løbet af ti år er ambitionen, at geotermi skal levere 30 procent af danskernes fjernvarme.

”Vi tror, at når vi har etableret os i Danmark, kan det blive et eksporteventyr i samme omfang, som vindenergi er blevet det”, siger Samir Abboud til Berlingske Business.

På den korte bane er målet først og fremmest at opføre geotermianlæg i Danmarks største fjernvarmeområder, hvilket dækker over Aarhus, Aalborg, København og Nordsjælland.

Læs også: Regeringen: Grønne investeringer skal op i gear

En risikofyldt investering
I dag findes der kun tre relativt små anlæg i Danmark, og kun 0,1 procent af fjernvarmen bruger geotermi. Det skyldes, at anvendelsen af det varme vand generelt har været anset som en energikilde med stor økonomisk risiko.

”Udfordringen for geotermi er, at det er for risikobetonet til at enkelte fjernvarmeselskaber kan løbe risikoen, og derfor er der brug for, at store spillere kommer på banen”, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, til Berlingske Business.

Læs også: Danfoss vil fremme digitaliseringen af fjernvarme

For at få blot ét enkelt anlæg på 100-150MW op at køre kræver det nemlig en sum på en til to milliarder kroner. Det betyder, at hvis geotermi skal have en mærkbar indvirkning i Danmark, må der lægges et tocifret milliardbeløb i projektet. Men et sådant beløb er A.P Møller Holding nu villig til at investere. 

”Geotermi er en meget interessant teknologi. Hvis vi skal gå fra kul til brændselsfri varme, er geotermi en af løsningerne, som skal i spil, og derfor er det rigtig interessant at så store selskaber byder ind”, siger Kim Mortensen.

- EST

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus