09.08.2018  |  EL  |  Varmeanlæg

Apples datacenter kan udnytte overskudsvarmen – men vil det ske?

It-gigantens nye datacenter ved Viborg har potentiale til at indsamle store mængder af overskudsvarme, som kan anvendes i Viborg Kommune. Men ifølge Ingeniøren er der stadig ingen tegn på, at det vil ske.

Apples nye datacenter er i fuld gang med at blive opført i Viborg, og et af de helt store emner har været overskudsvarmen.

Derfor har Ingeniøren besøgt datacentret for at undersøge, hvordan det står til med at indsamle overskudsvarmen.

Den første hal på 29.000 m2 står næsten klar, men ifølge ing.dk er der stadig ikke gjort plads til indsamling af varmen, som de tusindvis af servere og data-lagringsenheder vil udlede. 

Apple forventer at have byggeriet færdigt i år og tage centret i brug om 6-8 måneder, skriver ing.dk.

It-virksomheden vil ikke udtale sig om, hvor meget overskudsvarme man forventer at udlede, eller hvordan den skal genanvendes.

Læs også: Nyt studie: eldrevne varmepumper bør erstatte fjernvarmen 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Og ved Ingeniørens visit fandt man heller ingen fysiske tegn på, at der er planer om at indsamle varmen. Dog er Energi Viborg netop i færd med at forhandle med Apple. 

Opførelse af testanlæg
Ifølge Christian Hagelskjær, administrerende direktør for Energi Viborg, er der forhandlinger i gang om, at Apple først skal opføre et testanlæg for at bekræfte at den nødvendige varme kan indsamles.

”Det, vi har aftalt, er, at vi i fællesskab skal afsøge mulighederne for at udnytte overskudsvarmen. Men vi har ikke forpligtiget os til nogen store investeringer. Det gælder for begge parter”, siger han til ing.dk.

Hvis det viser sig, at testanlægget virker som beregnet, kan man ifølge direktøren gå videre med et større projekt.

Læs også: Danfoss vil fremme digitalisering af fjernvarme 

Det vil betyde, at Energi Viborg hæver temperaturen i ventilationsluften med varmepumper placeret i en stor bygning tæt på centret for derefter at sende fjernvarmen ind til Viborg, skriver ing.dk.

”Investeringsmæssigt forventer vi, at det kan holdes på omkring 400 mio. kroner, heraf en transmissionsledning på omkring 100 mio. kroner, men det er ikke detailprojekteret endnu, så vi er endnu ikke helt sikre på investeringsprisen”, siger Christian Hagelskjær.  

Direktøren understreger, at der stadig ikke er nogen aftale i hus med Apple, men udgangspunktet er, at Apple leverer varmen kvit og frit til Energi Viborg. 

”Vi skal så selv stå for at hæve temperaturen og transportere fjernvarmen videre til Viborg”, siger han.

-JJK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere