Avanceret LED-løsning på DTU’s nye bibliotek

Det renoverede bibliotek på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, nord for København har fået nyt, avanceret LED-lys. Det er faktisk så avanceret, at det kan hackes, - og det er også meningen. De nye LED-paneler er nemlig opbygget med intelligente komponenter, som de studerende kan få adgang til, og dermed indgår belysningen som en del af stedets undervisning og forskning.

Lysinstallationen består af nogle unikke, helt flade LED-paneler, som er klæbet fast med skumpuder fra 3M til de loftmonterede kabelskinner. Foto: LED iBond..

Da Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i 2017 skulle ombygge biblioteket til et mere tidssvarende studiemiljø, valgte man at satse på den nyeste teknologi. Universitetet ønskede noget energibesparende og noget, der kunne leve op til alle krav om ergonomi. Armaturerne skulle også gerne passe ind i det minimalistiske design og på en eller anden måde indgå som en aktiv del af biblioteket.

Løsningen blev en lysinstallation fra virksomheden LED iBond, der har til huse i DTU Science Park. Lysinstallationen består af nogle unikke, helt flade LED-paneler, som er klæbet fast med skumpuder fra 3M til de loftmonterede kabelskinner. De synlige kabelskinner giver rummene et industrielt look, og at de tilmed fungerer som underlag for lyskilder, giver biblioteket et helt særligt præg. I dag oplyser flere end 7.000 LED-spots på den måde biblioteket.

Armaturer klæbes op
”Glem alt om de store tunge armaturer. Disse skinner er kun 6mm tykke, og de vejer så lidt, at de kan sættes op med magneter eller klæbepuder fra 3M”, fortæller salgsdirektør i LED iBond, Kjeld Gade.

Om LED iBond

LED iBond er leverandør og udvikler af LED-løsninger til byggeriet. Virksomheden har specialiseret sig i helt flade moduler, der er så lette, at de kan sættes op med klæbepuder eller magneter. Det modulære system er desuden særegent i kraft af mulighederne for at koble diverse målere og følere på, som kan benyttes af andre installationer. Visionen er, at armaturer skal være tynde og formbare, og dermed kunne levere strøm samt avanceret teknologi ud i alle afkroge af bygningen.

Dioderne sidder i par med forskellige farvetemperaturer (kelvin), og de skifter indbyrdes intensitet i løbet af dagen, i takt med dagslyset. Desuden er installationen opdelt i zoner, som kan styres individuelt. Det giver muligheder for områder til møder, studie, afslapning, præsentationer etc., som hver især har sin egen lyssætning.

Ved første øjekast er det svært at få øje på lysinstallationen, og man kan snydes til at tro, at biblioteket oplyses af udendørslys. Ved nærmere eftersyn får man øje på de små dioder, der følger kabelbakkerne, men fordi de er retningsbestemte og fræset et stykke ind i aluminiumssporet, så er det kun små lyspunkter, der møder øjet. Når man står omkring halvanden meter fra en diode og kigger direkte op mod den, så får man indtryk af hvor kraftig den er, men tricket er, at man stort set ikke ser lyskilderne og dermed ikke bliver blændet.

Det bekræftes af de studerende, der har adgang til biblioteket døgnet rundt. De tænker slet ikke over lyset, samt at det i løbet af dagen justerer sig, så der konstant er et optimalt studiemiljø.

Komponenter overalt
IoT, Internet of Things, er en del af LED iBond’s leverance til DTU. LED-panelerne er opbygget i moduler som er forberedt til, at de i fremtiden kan indeholde en række komponenter udover LED-dioderne. Det er eksempelvis sensorer, der måler temperatur, CO2, lysmængde – eller det kan være et WIFI-hotspot eller anden teknik, som bruger den svagstrøm, der allerede ligger i armaturerne

”Når armaturerne bliver små, billige og formbare og strømførende, så får vi mulighed for at placere komponenter overalt i bygningen. De armaturer, vi har brugt hos DTU kan skæres i smig, de kan vinkles og sættes sammen, præcis som man samlede en racerbane som barn. Vi tror på, at det kan være med til at skabe en ny tilgang til intelligente bygningsinstallationer, hvor armaturer ikke blot er lys, men kernen i bygningens intelligens, hvor både strøm, lys og diverse klimastyringskomponenter hører hjemme”, siger Kjeld Gade.

Løsningen i tal

  • TRACY Spot lysarmatur fra LED iBond
  • Samlet længde af armaturer: 3.200 meter
  • Antal LED-spots: 7.250
  • CCT: 2700K / 6500K / 4000K (dynamisk)
  • CRI: Ra90+
  • Installation:  SIF-Gruppen, oktober 2017

Han forestiller sig, at et byggeri i fremtiden vil starte med at lysarmaturer sættes op indeholdende moduler, der måler temperatur, lys, CO2 etc. Efterhånden som ventilation, brandsikring og alle de andre installationer kommer til, vil de få adgang til de data, der indsamles via armaturerne.

”Det vil gøre hele installationsprocessen enklere og billigere. I stedet for at hver komponent har sit eget sæt af sensorer, så kan vi på denne måde etablere et samlet og ensartet sæt af sensorer, som alle installationer kan benytte sig af.”
Netop den vision kan de studerende på DTU afprøve og udvikle på den nye lysinstallation på biblioteket.

Projektet skaber nemlig infrastrukturen til et såkaldt IoT Living Lab. Her kan de studerende logge ind på sensorer og styring bag lyssætning og eksperimentere med at optimere indeklima, der omfatter belysning på lige fod med varme, ventilation og lyd, og herved afprøve, hvordan de forskellige teknologier spiller optimalt sammen.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinne i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup