Bæredygtig byudvikling: Klimakarré København

I København har man de seneste år lagt kimen til fremtidens klimasikring for at gardere sig mod mere ekstreme vejrforhold med skybrud og oversvømmelser. Skt. Kjelds Klimakvarter er resultatet af samarbejde mellem kommunen og samarbejdspartnere.

Saint-Gobain Denmark har spillet en nøglerolle i mange af projektets elementer, både som rådgivende partner og leverandør af materialer og helhedsløsninger. Projektet fungerer som fyrtårn for fremtidens nødvendige og bæredygtige løsninger inden for renovering og klimasikring, men har også vist sig som en værdifuld erfaring i at løse opgaver i et helhedsperspektiv – fra den første dialog med beboerne til allersidste installation.

Den 2. juli 2011 blev København og store dele af Sjælland ramt af et skybrud af historiske dimensioner, da massive regn- og tordenbyger sendte voldsomme mængder vand ned over området. Den største officielle regnmængde blev registeret centralt i København til 135 mm – den største døgnmængde i 57 år. Vandmasserne oversvømmede ikke alene gader og stræder, men også huse og kældre, og forårsagede skader for over fire milliarder kroner. Hændelsen blev startskuddet til, at man fra myndighedernes side begyndte at spørge sig selv, hvad man kunne gøre for at klimasikre i København fremover.

Klimakarré København blev efterfølgende skudt i gang med udgangspunkt i en ejendomskarré i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro, som fik tilnavnet Skt. Kjelds Klimakvarter. I september 2019 var projektet så langt, at der blev holdt rejsegilde i Klimakarréen. Stedet er tænkt som udstillingssted for klimatilpasningen i Københavns Kommune, hvor der ikke kun er fokus på den praktiske klimasikring som f.eks. regnvandsdræn, men også på at skabe innovative, attraktive og klima- og miljøvenlige byrum for områdets beboere.

Gårdfacaden som del af helheden

Arbejdet på Klimakvarteret udgøres af flere samarbejdspartnere og fageksperter, herunder Saint-Gobain, der er en af verdens førende industrikoncerner og en af verdens største leverandører af materialer til byggebranchen. I forbindelse med arbejdet på Klimakaréen blev det besluttet også at inddrage karréens gårdfacade i et projekt, som Peter Hedegaard, ESCO Manager hos Saint-Gobain Denmark, har været tilknyttet. Han fortæller:

”I forbindelse med Klimakaréen skulle der etableres et rekreativt gårdområde for at styrke fællesskabsfølelsen i ejendommen og samtidig tænke klima, miljø og biodiversitet ind. I den forbindelse var det oplagt også at gøre noget ved gårdfacaden, eftersom facaderne, der vender ud mod gaderne, er fredede. Her kiggede vi på mulighederne for at få mere dagslys ind i lejlighederne ved at ændre på de såkaldte brystningspartier – dvs. ved at fjerne murstenene under vinduespartierne, og i stedet lave vinduer, der går ned til gulvet. Der installeres franske og spanske altaner, forskellige former for facadebeklædning og afsluttes med facade-begrønning, hvor man bruger forskellige plantearter, der egner sig til at gro på gårdenes vægge.”   

I rollen som rådgivende partner på projektet har Saint-Gobains brede udvalg af produkter og løsninger været en særlig styrke ifølge Peter Hedegaard, da det giver mulighed for at tænke i helhedsløsninger:

”Vi har været meget optaget af at finde de bedste løsninger til projektet, frem for den klassiske tilgang, hvor man kigger på enkelte komponenter eller materialer. Ved at benytte kompetencerne bredt og komme godt rundt på vores pallette af selskaber, produkter og viden hos Saint-Gobain, har vi kunne sammensætte og tilbyde den bedste performance og optimering i en samlet renoveringsløsning,” fortæller han.

Dialogen i centrum

Klimakvarteret er det første af sin slags i København og samtidig en vigtig brik i kommunens målsætning om at blive CO2-neutral i 2025. På grund af projektets usædvanlige karakter, innovative elementer og mange involverede, har erfaringsudbyttet heller ikke været til at komme uden om, fortæller Peter Hedegaard.

”Når man skal etablere en løsning i en gård med begrænset adgangsvej, og hvor alle mål er forskellige, så skal der tilpasninger til – både arkitektonisk, men også energimæssigt, så vi ikke indbygger dårligdomme. Vi taler om en ejendom, der har stået der i godt 100 år, og vi skal bygge en facade, der skal holde adskillige år endnu.”

Udover de tekniske elementer, fremhæver Peter Hedegaard helhedsprocessen som en særligt positiv erfaring ved projektet – en proces, hvor samarbejdet med myndigheder såvel som beboere er altafgørende.

”Noget af det mest interessante har været udfordringen med at få et samarbejde i hele byggeriets værdikæde til at fungere fra beboerniveau til den afsluttende installation. I et byggeprojekt går man op i kvalitet inden for en økonomisk og tidsmæssig ramme. De ingredienser er der stadig, men det handler også om dialog hele vejen fra projektets tilblivelse til færdigudført arbejde. Hvis man ikke har viden og kendskab nok til projektet, er det som at gå rundt med bind for øjnene,” forklarer Peter Hedegaard.

Han understreger, at klar og målrettet information giver bedre handlemuligheder. Når det gælder for eksempel komfort og energioptimering i lejlighederne, er det vigtigt at kommunikere, at beboerne potentielt opnår en mindre varmeregning, fordi der etableres en varm væg mod gården og nye tætte vinduer.

” Efter 350 år på markedet står Saint-Gobain ikke bare for bæredygtige løsninger, men også for en tryghedsgaranti, som er vigtig at formidle i et tæt samarbejde. Det er vigtigt, at alle oplever, at når vi samarbejder tæt og dermed har adgang til hinandens ressourcer og viden, så bliver resultatet så meget desto bedre. Det, at vi ser samarbejdet som en helhed, gør at alle får en ansvarsfølelse og tager ejerskab over projektet. Det synes jeg allerede, man kan se, har en positiv effekt for gårdfacaden i Klimakarréen,” siger Peter Hedegaard.

Saint-Gobain koncernen designer, producerer og distribuerer materialer og innovative løsninger gennem produkter, der giver komfort, ydeevne og sikkerhed samtidig med at bidrage til at løse udfordringerne med bæredygtigt byggeri, ressourceeffektivitet og klimaændringer.

Mere fra...

12.03.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl stærkt fra start med ny hjemmeside

06.03.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Klima-workshop til alle medarbejdere

27.02.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Åbningsfest for ny butik i Svendborg

13.02.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl opfører ny butik i Grindsted

08.02.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

NTG – anerkendte produkter med eneret for Brødrene Dahl

06.02.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Elever er et stærkt bidrag i jagten på arbejdskraft