17.03.2021  |  VVS  |  Branchen

Indspark: Bæredygtighed skal ned i øjenhøjde

Indhold fra partner Hvad er dette?

Når snakken om bæredygtighed og grønne initiativer bliver ophævet til et ophøjet strategisk niveau, så har jeg et opråb, der ikke kun gælder i vores branche, men også i de fleste andre håndværksmæssige brancher: Vi bliver nødt til at få den grønne dialog og de gode, grønne råd ned i øjenhøjde.

Af Henriette Berring-Langbjerg, Bæredygtighedsansvarlig i Brødrene Dahl

Bæredygtighed er efterhånden blevet et altoverskyggende tema – lige på nær, når Corona huserer - men det er også et begreb, der bliver debatteret og kommunikeret på forskellige måder af politikere og større selskaber. Særligt efter vedtagelsen af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i 2015, er bæredygtighed og grøn omstilling blevet en topprioritet for mange virksomheder og organisationer. Nye strategier er blevet lagt, og målsætninger om at være CO2 neutrale og mere ressourcebesparende for at nå den bæredygtige udvikling er i fuld gang.

Det er også den helt rigtige fremgangsmåde, hvor de store virksomheder går forrest og gøder jorden for de mindre organisationer. Men når snakken om bæredygtighed og grønne initiativer bliver så massiv og bliver ophævet til et så strategisk niveau, som er tilfældet nu, så har jeg et opråb, der ikke kun gælder i vores branche, men også i de fleste andre håndværksmæssige brancher: Vi bliver nødt til at få den grønne dialog og de gode, grønne råd ned i øjenhøjde.

De lokale håndværker-forretninger, de mindre teams eller den enkelte håndværker kan ikke se sig selv i den ophævede debat og de politiske udmeldinger, vi ofte ser i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed. Det bliver uhåndgribeligt, og mange ved ikke, hvordan de aktivt skal omsætte det til konkrete aktiviteter. Hvis den enkelte virksomhed virkelig skal rykke sig på den grønne dagsorden – og det skal de jo, før vi reelt kan se en forskel i det samlede bæredygtighedsregnskab – så er vi nødt til at møde de lokale virksomheder i øjenhøjde. Således, at når man står derude hos kunden i dagligdagen, så har man den grønne rådgivning helt tæt på de konkrete ydelser, services og produkter, man arbejder med.

Det er vigtigt, at vi er tilstede i nærmiljøerne, så de grønne budskaber og grønne løsninger kommer meget tættere på den enkelte håndværker-forretning. Derfor har vi hos Brødrene Dahl et klimacenter i Horsens, hvor installatørerne kan få den nødvendige rådgivning omkring de varmepumper, som er mest optimale at installere hos kunden. Og som noget nyt kan både installatøren og forbrugeren besøge www.klimahjem.dk, hvor vi vejleder om klimavenlige energiløsninger og forbinder forbruger og installatør, så det er enkelt at komme i gang. Det grønne valg skal være så nemt som muligt, og derfor hjælper vi vores samarbejdspartnere godt på vej ved eksempelvis udelukkende at bruge papkasser lavet af 80-85% genbrugspap på centrallageret og udskifte al plastemballage med biobaseret plast.

Som installatør er det helt centralt, at man inkorporerer den bæredygtige tankegang i hele arbejdsprocessen. Et godt sted at starte er at kende sit forbrug. Man kan starte med at kortlægge sit forbrug af varme, el og brændstof, som kan omregnes til CO2-udledning, eller man kan i visse tilfælde få CO2-udledningen oplyst af leverandøren. Så snart man kender forbruget, kan man begynde at sætte sig mål for reducering og overveje, hvordan man aktivt kan arbejde med det.

Selvom bæredygtighed kræver store og innovative ændringer, før vi for alvor ser en fremgang i den grønne omstilling, så er det netop de små ting, man kan gøre i sin hverdag for at reducere forbruget og tænke mere grønt, der gør, at vi kan mærke en forskel i dagligdagen. Ellers er jeg bange for, at vi som samfund bliver ved med at råbe på de grønne initiativer, men glemmer at implementere visionerne på et håndgribeligt niveau i nærmiljøet og hos de mindre virksomheder.

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere