Når snakken om bæredygtighed og grønne initiativer bliver ophævet til et så strategisk niveau, som er tilfældet nu, så har jeg et opråb, der ikke kun gælder i vores branche, men også i de fleste andre håndværksmæssige brancher: Vi bliver nødt til at få den grønne dialog og de gode, grønne råd ned i øjenhøjde.
”Hvis den enkelte virksomhed virkelig skal rykke sig på den grønne dagsorden – og det skal de jo, før vi reelt kan se en forskel i det samlede bæredygtighedsregnskab – så er vi nødt til at adressere initiativerne i øjenhøjde”, skriver Henriette Berring-Langbjerg. Foto: Brødrene Dahl.
Bæredygtighed er efterhånden blevet et altoverskyggende tema – lige på nær når corona huserer. Men det er også et begreb, der bliver debatteret og kommunikeret på forskellige måder af politikere og større selskaber. Særligt efter vedtagelsen af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i 2015 er bæredygtighed og grøn omstilling blevet en topprioritet for mange virksomheder og organisationer. Nye strategier er blevet lagt, og målsætninger om at være CO2 neutrale og mere ressourcebesparende for at nå den bæredygtige udvikling er i fuld gang.
Det bliver uhåndgribeligt, og mange ved ikke, hvordan de aktivt skal omsætte det til konkrete aktiviteter.
Det er også den helt rigtige fremgangsmåde, hvor de store virksomheder går forrest og gøder jorden for de mindre organisationer. Men når snakken om bæredygtighed og grønne initiativer bliver så massiv og bliver ophævet til et så strategisk niveau, som er tilfældet nu, så har jeg et opråb, der ikke kun gælder i vores branche, men også i de fleste andre håndværksmæssige brancher: Vi bliver nødt til at få den grønne dialog og de gode, grønne råd ned i øjenhøjde.
LÆS OGSÅ: Cirkulært byggeri vinder frem
Det bliver uhåndgribeligt
De lokale VVS-forretninger, de mindre teams eller den enkelte håndværker kan ikke se sig selv i den ophævede debat og de politiske udmeldinger, vi ofte ser i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed. Det bliver uhåndgribeligt, og mange ved ikke, hvordan de aktivt skal omsætte det til konkrete aktiviteter. Hvis den enkelte virksomhed virkelig skal rykke sig på den grønne dagsorden – og det skal de jo, før vi reelt kan se en forskel i det samlede bæredygtighedsregnskab – så er vi nødt til at adressere initiativerne i øjenhøjde. Således at når man står derude hos kunden i dagligdagen, så har man den grønne rådgivning helt tæt på de konkrete ydelser, services og produkter, man arbejder med.
Det er de små ting, der rykker
Det er vigtigt, at vi er til stede i nærmiljøerne, så de grønne budskaber og grønne løsninger kommer meget tættere på den enkelte VVS-forretning. Selvom bæredygtighed kræver store og innovative ændringer, før vi for alvor ser en fremgang i den grønne omstilling, så er det netop de små ting, man kan gøre i sin hverdag for at reducere forbruget og tænke mere grønt, der gør, at vi kan mærke en forskel i dagligdagen. Ellers er jeg bange for, at vi som samfund bliver ved med at råbe på de grønne initiativer, men glemmer at implementere visionerne på et håndgribeligt niveau i nærmiljøet og hos de mindre virksomheder.
Energi

Så meget sparer husejere ved energirenovering
Hver femte danske husejer har energirenoveret sin bolig, det seneste år, og hver tredje har overvejet at gøre det. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen. Dem, der har energirenoveret, kan nu se frem til en lavere varmeregning samt et bedre indeklima.
Virksomhedsdrift

Nyt partnerskab vil forebygge indbrud og tyveri af værktøj i byggebranchen
Alt for mange håndværkere udsættes i dag for indbrud og tyveri af dyrebart værktøj. Denne udfordring ønsker engrosvirksomheden Carl Ras og sikkerhedsekspert-virksomheden Unisecure Nordic sammen at forebygge gennem DNA-mærkning af kundernes værktøj.
Energi

Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i første kvartal af 2022
Forbruget af naturgas faldt næsten 30 procentpoint i de første tre måneder af 2022, mens kulforbruget faldt godt 6 procentpoint sammenlignet med samme periode året før. Omvendt steg forbruget af vedvarende energi knap 10 procentpoint, hvor især produktionen af strøm fra vindkraft og solenergi steg markant.
Branchen

Stærk lærlingestart på 2022
Der har været en stigning på næsten 20 procent i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på landets erhvervsuddannelser i årets første kvartal. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne, som især peger på den tiltrængte, positive udvikling på en række industriuddannelser.
Energi

Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde
Boligselskabet Sjælland fejer for egen dør med grønt installationsprojekt i hoveddomicilet i Roskilde. Selskabet forventer at reducere CO2 med 13.500 tons og elregningen med en kvart million på fem år.
Sanitet

Unidrain fejrer historisk jubilæum
Designvirksomheden Unidrain fejrede i starten af maj et helt særligt jubilæum. For anden gang kunne en medarbejder nemlig hyldes for 15 års tro tjeneste. Jubilaren er Jacob Honoré, som er Unidrains produktchef.