01.03.2018  |  VVS  |  Sanitet

Badeværelset kommer kørende på en lastbil

Byggeriet får fart på med badeværelser bygget på en fabrik og hejst på plads med en kran. Bygherrerne får en innovativ baderums-partner som VVS-installatørerne kan lære af.

Fremtidens badeværelser er præfabrikerede og monteres inde i et byggeri som en færdig legoklods. Så tilsluttes vand, kloak og elektricitet på et øjeblik i forhold til den langstrakte proces med at samle badeværelset på byggepladsen.

”I dag har alle større byggerier præfabrikerede badeværelser, hvis det overhovedet er muligt og medtager man også de mellemstore byggerier ned til omkring 20 boliger er det mindst halvdelen af alle badeværelser, der er præfabrikerede. Fremover vil andelen af præfabrikerede badeværelser blive større, for de har et langt større potentiale end vi ser i dag, hvor markedet er mere fordrageligt”, siger Henning Lien, projektsalgsleder hos Grohe, der producerer armaturer og andet med vand og afløb til badeværelse og afløb.

Læs også: Hurtigere badeværelser

I øjeblikket kommer der en lind strøm af lastbiler med præfabrikerede badeværelser til byggepladserne ved byggeriet af de tusindvis af hotelværelser i København, de store boligbyggerier omkring de store byer og de nye supersygehuse overalt i landet. I Hillerød flyttede beboerne i december 2017 ind i byggeriet The Hill i Hillerød med 42 boliger. Deres badeværelser blev samlet på den danske producent Badelements fabrik i Polen og leveret på byggepladsen med lastbil.

De specialiserede producenter af præfabrikerede badeværelser oplever Henning Lien som mere fokuserede på vand- og energibesparelser og anden ny teknologi, så de kan fremstå unikke på et marked, der ellers er domineret af prisfokus. Armaturerne er ellers overset af bygherren.

”Normalt ser vi ikke den ærgerrighed og nysgerrighed om at prøve noget nyt, men Badelement vil være first movers. De vil have, at vi præsenterer det teknisk bedst mulige for dem, som de overtaler bygherren om”, siger Henning Lien.

Badeværelsesproducenter giver vigtig viden tilbage til producenterne, forklarer han. Traditionelt forsvinder mange erfaringer i de mange led mellem en producent som Grohe og en bygherre, så kundeønskerne drukner i mere simple spørgsmål om priser og rabatter. En stor aftager som Badelement kan lettere formidle idéer og ønsker fra slutbrugerne tilbage til udviklerne.

Læs også: Berøringsfølsomme amaturer vinder indpas

”Tilbagemeldinger fra Badelement er med til at oplyse mine udviklingskolleger om markedets ønsker om miljøbevidste produkter”, siger Henning Lien.

Nye opgaver til installatøren

Fremover skal VVS-installatørerne finde andre opgaver end montering af en masse badeværelser i store projektbyggerier, forklarer Henning Lien. Installatørerne har angiveligt ikke klaget over at miste opgaven til de store elementbyggere som Badelement og Modulbad. Han ser badeværelsesfabrikkerne som en faglig ressource andre installatører kan lære af.

Læs også: VVS-firma sikrer rent drikkevand efter skærpede regler

”En producent af præfabrikerede badeværelser som Badelement udfordrer installatørerne til at lære af den viden, som de har om at spare på vand og energi. Installatørerne kan se det som en mulighed for i stedet at fokusere på mere komplekse opgaver med varme samt drift og renovering,” siger Henning Lien.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere