27.10.2021  |  VVS  |  Sanitet

Befolkningsvækst i Odense og København sætter krav til et bæredygtigt vandforbrug

Danmark er nordiske mestre, når det kommer til at spare på vandet. Men på trods af at vi er gode til at spare på vandet, er det samlede vandforbrug stigende.

En opgørelse, der sammenligner vandforbruget mellem de tre største kommuner i hvert af de nordiske lande, viser, at man i København, Aarhus og Odense i gennemsnit bruger 44.349 liter vand per person om året. Forbruget for alle de nordiske storbyer til sammenligning er på 64.921 liter per person om året.

Den mere bæredygtige tilgang til vores vandforbrug mærker man også i Odense- og Københavns Kommune.

Igennem de sidste 21 år har Vandcenter Syd undersøgt husholdningsforbruget per person i liter per døgn. Hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 129 liter per døgn, var det i 2020 faldet til 101 liter per døgn.

Til sammenligning har HOFOR undersøgt det københavnske, hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 128 liter per døgn per person. I 2020 var det faldet til 107 liter per døgn per person.

Danskerne tænker på forbrug

Det faldende forbrug hænger sammen med en ny undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, der viser, at 49 procent af danskerne selv mener, at de forbruger vand på bæredygtig vis. En tendens man også mærker hos Vandcenter Syd.


”Der er ingen tvivl om, at vi generelt er blevet mere bevidste forbrugere, og at vi derfor også tænker mere over vores eget vandforbrug,” siger Erling Nissen fra Vandcenter Syd og påpeger, at det er vigtigt, at vi fortsætter den positive udvikling og ikke bare stiller os tilfredse.

Undgå unødvendigt vandspild


De seneste år har Danmark oplevet en befolkningstilvækst i landets største kommuner, og ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil befolkningstallet i Odense stige med 5,6 procent frem mod 2030, samt 12 procent i Københavns Kommune.

Den fortsatte befolkningstilvækst betyder, at selvom husholdningsforbruget er faldende, så er det samlede vandforbrug stigende, det er derfor ifølge Mette Hansen, der er vandsparerådgiver hos HOFOR, fortsat vigtigt at spare på vandet.

Nemme vandbesparelser


Spørger man GROHE, er der dog mange nemme måder at spare på vandet. Et godt sted at starte er den enkelte husstands vandspild. Eksempelvis kan en dryppende hane udmønte sig i et vandspild på mellem 20 og 275 liter om dagen, og ifølge undersøgelsen om danskernes vandforbrug, har 9 procent af danske husstande sanitetsprodukter, der er beskadigede. Samtidig viser undersøgelsen, at de danske husholdningers årlige vandspild løb op i næsten 445 millioner kroner på grund af defekte sanitetsprodukter.

”At undgå unødvendigt vandspild er en nem måde at reducere sit vandspild betydeligt. Den første foranstaltning bør være at få et overblik over dryppende vandhaner og toiletter i hjemmet, og takket være vandbesparende teknologier, er det i dag muligt at sætte begrænsninger på både vand- og energiforbruget”, siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Danmark.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere