Befolkningsvækst i Odense og København sætter krav til et bæredygtigt vandforbrug

Danmark er nordiske mestre, når det kommer til at spare på vandet. Men på trods af at vi er gode til at spare på vandet, er det samlede vandforbrug stigende.

”At undgå unødvendigt vandspild er en nem måde at reducere sit vandspild betydeligt", siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Danmark. Foto: GROHE Danmark. .

En opgørelse, der sammenligner vandforbruget mellem de tre største kommuner i hvert af de nordiske lande, viser, at man i København, Aarhus og Odense i gennemsnit bruger 44.349 liter vand per person om året. Forbruget for alle de nordiske storbyer til sammenligning er på 64.921 liter per person om året.

Den mere bæredygtige tilgang til vores vandforbrug mærker man også i Odense- og Københavns Kommune.

Igennem de sidste 21 år har Vandcenter Syd undersøgt husholdningsforbruget per person i liter per døgn. Hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 129 liter per døgn, var det i 2020 faldet til 101 liter per døgn.

Til sammenligning har HOFOR undersøgt det københavnske, hvor husholdningsforbruget i 2000 var på 128 liter per døgn per person. I 2020 var det faldet til 107 liter per døgn per person.

Danskerne tænker på forbrug

Det faldende forbrug hænger sammen med en ny undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, der viser, at 49 procent af danskerne selv mener, at de forbruger vand på bæredygtig vis. En tendens man også mærker hos Vandcenter Syd.


”Der er ingen tvivl om, at vi generelt er blevet mere bevidste forbrugere, og at vi derfor også tænker mere over vores eget vandforbrug,” siger Erling Nissen fra Vandcenter Syd og påpeger, at det er vigtigt, at vi fortsætter den positive udvikling og ikke bare stiller os tilfredse.

Undgå unødvendigt vandspild


De seneste år har Danmark oplevet en befolkningstilvækst i landets største kommuner, og ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil befolkningstallet i Odense stige med 5,6 procent frem mod 2030, samt 12 procent i Københavns Kommune.

Den fortsatte befolkningstilvækst betyder, at selvom husholdningsforbruget er faldende, så er det samlede vandforbrug stigende, det er derfor ifølge Mette Hansen, der er vandsparerådgiver hos HOFOR, fortsat vigtigt at spare på vandet.

Nemme vandbesparelser


Spørger man GROHE, er der dog mange nemme måder at spare på vandet. Et godt sted at starte er den enkelte husstands vandspild. Eksempelvis kan en dryppende hane udmønte sig i et vandspild på mellem 20 og 275 liter om dagen, og ifølge undersøgelsen om danskernes vandforbrug, har 9 procent af danske husstande sanitetsprodukter, der er beskadigede. Samtidig viser undersøgelsen, at de danske husholdningers årlige vandspild løb op i næsten 445 millioner kroner på grund af defekte sanitetsprodukter.

”At undgå unødvendigt vandspild er en nem måde at reducere sit vandspild betydeligt. Den første foranstaltning bør være at få et overblik over dryppende vandhaner og toiletter i hjemmet, og takket være vandbesparende teknologier, er det i dag muligt at sætte begrænsninger på både vand- og energiforbruget”, siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Danmark.

-CH

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Area Sales Manager hos Redan

17.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Eneste i Danmark med 5 års garanti

12.02.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Næste generation: Berøringsfri

10.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Faget ”Sanitets-automatik” sætter fokus på ny teknologi

10.02.2025TOTO

Sponseret

Velkommen til ISH – ”Løsninger for en bæredygtig fremtid”

03.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Produktnyt: 'Minimax INNOVA med Wi-Fi'

03.02.2025TOTO

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

31.01.2025TOTO

Sponseret

TOTO - blandt de 500 mest bæredygtige virksomheder i verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding