Behov for lærlingepakke nu
Hos Tekniq Arbejdsgiverne efterlyser man initiativer fra regeringen, som kan sikre, at virksomheder holdes skadesfri, hvis deres lærlinge må gå hjemme under coronakrisen. Samtidig viser helt nye tal et broget billede af udviklingen i antallet af nye lærlinge i årets første måned.
Det kan være en dyr fornøjelse for eksempelvis landets el-, vvs- og metalvirksomheder, hvis de må sende deres lærlinge hjem i forbindelse med coronakrisen. Derfor er der ifølge brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne også brug for, at regeringen hurtigt kigger på mulighederne for en ”lærlingepakke”, der kan holde virksomhederne skadesfri.
”Der skal med andre ord være tale om en pakke, som dækker virksomhedernes fulde omkostninger ved at have lærlinge og en forlængelse af prøvetiden”, siger Tina Voldby, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, og fortsætter:
”Alternativet kan fx blive, at indgåede uddannelsesaftaler opsiges i prøvetiden, eller at korte uddannelsesaftaler ikke forlænges, hvis virksomhederne på grund af coronaudbruddet savner opgaver til deres lærlinge. På den måde får lærlingene et afbræk i deres uddannelse, som det kan være svært at rette op på efterfølgende”.
Hun understreger, at den lønkompensation, som regeringen allerede HAR indført, ikke er tilstrækkelig, når det gælder lærlingenes situation ude i virksomhederne.
”Mange af virksomhederne vil ikke benytte sig af ordningen – dels fordi en stor del af dem ikke kommer til at sende de 30 procent af medarbejderne hjem, som er et krav for at udløse kompensationen, og dels fordi kompensationen er for lav”, siger Tina Voldby.
Antallet af nye lærlinge svinger efter faggrupper
Samtidig viser helt nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at antallet af nye uddannelsesaftaler i januar var vidt forskelligt afhængigt af faggruppe.
Således var der i installationsbranchen tale et samlet fald på 4,1 procent – hvilket dækker over en stigning for elektrikeruddannelsen på 3,7 procent og et fald på vvs-energiuddannelsen på 21 procent. Det skete dog med udgangspunkt i et meget højt antal lærlinge i januar 2018.
”Det meget omskiftelige billede understreger bare behovet for, at man fra regeringens side bakker op om de virksomheder, der allerede har lærlinge eller ønsker at ansætte flere lærlinge, så vores uddannelse af nye faglærte ikke går helt i stå. Samtidig betyder den øjeblikkelige coronakrise, at vi formentlig kommer til at opleve et omfattende fald på langt de fleste uddannelser de kommende måneder”, siger Tina Voldby og uddyber:
”Når vi forhåbentlig inden længe kommer ud på den anden side af coronakrisen, får vi brug for flere faglærte, og så nytter det altså ikke noget, at vi har tabt store dele af en lærlingeårgang på grund af virusudbruddet”.
- JKK