03.11.2021  |  EL  |  Branchen

Indspark: Bered dig på en fremtid med ustabil strøm

Nye vedvarende energikilder og et mere komplekst elnet betyder, at vi kan se frem til grønnere, men også mere ustabil strøm i fremtiden. Samtidigt har nedetid aldrig været dyrere og mere uacceptabelt, end det er i dag. Det er et paradoks, vi bliver nødt til at forholde os til.

Hidtil har vi i store træk været forskånede for voldsomme problemer med strømafbrydelser og svingende strømkvalitet, som for flere andre lande i verden længe har været hverdag. Men vi må indstille os på, at fremtiden kan se anderledes ud, og at også vi kan blive ramt af hyppigere afbrydelser. For i takt med elektrificeringen og den grønne transformation af samfundet ser vi ind i et elnet, der skal leve op til helt nye krav og kunne levere en langt større mængde energi.

Det skyldes blandt andet faktorer, som at antallet af elbils-ladere forventes at eksplodere samt den igangværende energitransition, hvor traditionelle energikilder som olie og gas skiftes ud med moderne energikilder som fx sol og vind. De mange nye tilkoblinger på elnettet betyder, at nettet står over for kapacitetsudfordringer samt en større udbygning, som i sig selv kan give udfordringer i den daglige drift.

Samtidigt kan scenarier som mere lokale energiforsyninger også komme til at påvirke vores forsynings kvalitet og sikkerhed. Lokale forsyninger kan fx være private husstande, der får energi fra elbilens batteri eller fra solceller på taget. Disse lokale forsyninger kan lagre og frigive strøm efter behov, men er netop lokale, hvilket har den slagside, at der ikke er nogen instans, som i sidste ende står til regnskab for driftssikkerheden.

Alt i alt betyder disse scenarier, at upålidelig strøm kan blive den mørke skyggeside af den grønne omstilling.

En giftig cocktail
Samtidigt med at vi forventer større udfordringer med forsyningssikkerhed, er vores tolerance overfor uventede omkostninger blevet mindre. Stærkt øget konkurerence i alle markeder og høj effektivitet i kraft af digitalisering betyder større sårbarhed overfor dyr nedetid. Det er et paradoks, som vi bliver nødt til at forholde os til.

Gik strømmen i en virksomhed for blot få årtier siden, mistede man måske en dagsomsætning. Men i dag er tiden en anden. Konkurrenten er ofte kun få klik væk, læg hertil 24 timers drift og en mere global verden – og så har man en giftig cocktail, hvis man skulle blive udsat for strømafbrydelser. 

Omkostningen ved strømnedbrud er i dag langt højere, end dengang produktionen var manuel og foregik mellem kl. 8-16. Selv mindre nedbrud – særligt it-driftsstop eller datatab – kan få graverende konsekvenser for en virksomhed, og vi ser da heldigvis også, at virksomheder i dag beskytter sig langt bedre mod alle typer af driftsstop.

En meget overset faktor er dog strømkvaliteten, som i nogle tilfælde kan være lige så kritisk som en strømafbrydelse. Fx kan spændingsfald eller frekvensproblemer skabe driftsproblemer, som opleves som en afbrydelse af udstyret eller en markant nedsat effektivitet i produktionen. Samtidigt risikerer man også, at dyrt teknologisk udstyr går i stykker eller skaber andre problemer. Forestil dig fx, at køleskabene hos en medicinalproducent bliver slået fra, så medicinen ikke opbevares ved den rette temperatur, eller at en elektrisk dør eller bom går i baglås i et parkeringshus. Det er ikke småpenge, vi taler om, men i mange tilfælde forretningskritiske beløb. 

Fremtiden rykker tættere på
Jeg ønsker på ingen måde at male fanden på væggen. Tværtimod er det mit ønske, at virksomheder og andre aktører, som er stærkt afhængige af pålidelig strømtilførsel, allerede nu tager stilling til fremtidens udfordringer og indretter sig på en måde, der sikrer dem bedst muligt i fremtiden. Fx ved at tænke i mere robuste nødstrømsløsninger, der kan beskytte produktionen i tilfælde af strømafbrydelser.

Kort sagt er min opfordring: Indret din virksomhed efter en verden, hvor pålidelig strøm ikke er en selvfølge – og gør det hellere i dag end i morgen. For forandringerne accelererer, udviklingen er eksponentiel, og fremtiden er derfor i dag tættere på nutiden, end den nogensinde har været før.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere