Ét selskab leverede cirka halvdelen af dansk solkraft i 2022

Det danske vedvarende energiselskab Better Energy leverede solid fremgang i 2022, hvor kapacitetspipeline voksede til 10 GW. De seneste tre år har selskabet stået for godt halvdelen af al solkraft, der blev opstillet på dansk jord.

”Tilbage i 2020 gennemførte vi i Better Energy vores transition fra udvikler til vedvarende energiselskab. Det betyder, at vi beholder ejerskab af egne solcelleparker i partnerskab med andre investorer, og det giver åbenlyst et andet kapitalbehov. Investeringen fra ATP hjælper med at sikre og fastholde momentum i alle vores markeder”, fortæller Rasmus Lildholdt Kjær. Arkivfoto fra 123rf.com..

Better Energy har netop offentliggjort selskabets integrerede årsrapport for 2022, og den viser en solid vækst. Omsætningen steg til 2,9 milliarder kroner, og ti solcelleparker blev tilsluttet elnettet i Danmark og to i Polen.

I et år præget af stor usikkerhed og mange udfordringer i de globale forsyningskæder, fremhæver Rasmus Lildholdt Kjær, der er administrerende direktør i Better Energy, sine kollegaer i organisationens integrerede værdikæde:

”Vi har bygget og nettilsluttet rigtig mange parker i løbet af det seneste år, og det, jeg er allermest stolt af, er de mange gode medarbejdere, der er grunden til, at vi er lykkedes med det. I Better Energy har vi fuld kontrol over hele vores værdikæde fra udvikling, indkøb og logistik til konstruktionsfasen og endelig vedligehold, asset management og strømsalg fra vores solcelleparker. I et volatilt marked har den organisering bevist at være både robust og værdiskabende”.

Svarer til 340.000 danskeres elforbrug
I 2022 nettilsluttede Better Energy 534 MW solcelleparker, svarende til omkring 340.000 danskeres årlige elforbrug. Stigningen i aktivitet afspejles også i antallet af medarbejdere, der steg fra 148 i årets begyndelse til over 264 ved årets udgang.

Selskabet udviklede en ny PPA-løsning, hvor flere virksomheder kan tage grøn energi fra den samme solcellepark gennem separate elindkøbsaftaler direkte med Better Energy. Det betyder, at det ikke længere udelukkende er meget store energiforbrugere, der kan drage fordel af ny og konkurrencedygtig vedvarende energi.

Læs også: Installatørpanelet om VE-løsninger

I partnerskabet Impact I med Industriens Pension er 21 solcelleparker i Danmark og Polen nu blevet etableret til en samlet investeringssum på knap 5 milliarder kroner og en produktionskapacitet på omkring 1 GW. På baggrund af det succesfulde samarbejde indgik Better Energy og Industriens Pension et nyt partnerskab (Impact II) til en investeringssum på omkring 6 milliarder kroner.

Better Energy annoncerede ligeledes udviklingsaktiviteter i et nyt nordeuropæisk marked, nemlig Finland.

Milepæle nået i 2022

I løbet af 2022 nåede Better Energy flere milepæle.

• I et partnerskab med Industriens Pension (Impact I) er 21 solcelleparker i Danmark og Polen nu blevet etableret til en samlet investeringssum på knap 5 milliarder kroner.
• En ny milliardinvestering for forventet 15 kommende solcelleparker blev indgået i et partnerskab med Industriens Pension (Impact II) til en investeringssum på omkring 6 milliarder kroner.
• Kapacitetspipeline voksede til mere end 10 GW på tværs af Danmark, Polen, Sverige og Finland.
• Better Energy har nu mere end 1 GW solenergi under forvaltning.
• Antallet af medarbejdere steg til 264 ved årets afslutning.
• Omsætningen steg til omkring 2,9 milliarder kroner.
• ATP trådte ind som minoritetsejer i december 2022.

I 2023 forventer virksomheden at øge aktiviteterne i Danmark, Polen, Sverige og Finland for at tilføje yderligere projekter til en allerede stærk kapacitetspipeline. Antallet af medarbejdere forventes at nå op på omkring 500 personer ved udgangen af 2023.

Grønne energiparker uden statsstøtte
I 2022 ansøgte Better Energy om at få lov til at anlægge en solcellepark ved Viuf og Håstrup i Kolding og Vejle Kommune. Samarbejdet mellem de to kommuner og energiselskabet er et eksempel på, hvordan store grønne energiparker kan etableres uden statsstøtte og i tæt samspil med lokalområdet.

”Omdrejningspunktet for en bæredygtig energipark er først og fremmest det gode naboskab, og selvom vi har haft travlt, så har processerne både været inddragende og ordentlige”, forklarer Rasmus Lildholdt Kjær.

Solcelleparken er i netop disse dage i sidste høring før forventet endelig vedtagelse, og borgmester i Kolding Kommune Knud Erik Langhoff håber, at processen kan tjene som inspiration for andre kommuner:

”Vi har sammen med Better Energy bevist, at det er muligt at sammentænke anlæggelsen af grønne energiparker i tæt samspil med lokale ønsker. Solcelleparker kan etableres ovenpå drikkevandsinteresser, øge biodiversiteten eller bygges på lavbundsjord. Den kommende solcellepark ved Viuf og Håstrup er et godt eksempel på, hvordan grønne energiparker kan åbne landskabet op med mere end 129 hektar til naturgenopretning, gendannelse af vandløb og biodiversitet”.

5,5 millioner danske medejere
Endelig bød Better Energy i 2022 velkommen til ATP, der med en af årets største investeringer trådte ind som minoritetsejer i selskabet. Investeringen er et led i ATP’s ambition om at styrke udviklingen af grøn, danskproduceret energi og medvirke til den grønne omstilling. Samtidig opfylder investeringen det primære kriterie om at kunne sikre et attraktivt, risikojusteret afkast til medlemmerne.

”Tilbage i 2020 gennemførte vi i Better Energy vores transition fra udvikler til vedvarende energiselskab. Det betyder, at vi beholder ejerskab af egne solcelleparker i partnerskab med andre investorer, og det giver åbenlyst et andet kapitalbehov. Investeringen fra ATP hjælper med at sikre og fastholde momentum i alle vores markeder”, slutter Rasmus Lildholdt Kjær.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus