Blå rør er til drikkevand – ikke regnvand

Introduktionen af blå rør til regnvand har skabt røre i branchen, da de kan forveksles med drikkevandsrør, der har samme farve. Dansk Vand- og Spildevandsforening advarer om at indføre blå rør til afløbssystemer.

”Der har i flere årtier eksisteret en systematik af signalfarver i nedgravede rør”, siger Henning Nykjær Stabell, produktchef i Nordisk Wavin. Foto: Wavin. .

En strid om farver i plastrørsindustrien er opstået i kølvandet på at finde en løsning på fejlkoblinger af spildevandsrør og regnvandsrør i afløbssystemerne.

Det er især spildevandsselskabernes introduktion af et blåt rør til regnvand, der har skabt debat i plastrørsindustrien om signalfarver og anvendelsen af disse.  

Diskussionen har fået Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) til at advare mod, at spildevandsselskaber begynder at aflede regnvand i blå ledninger, fordi drikkevandsledninger har samme farve.

Det er en advarsel, som plastrørsproducenten Wavin, der er leverandør til VA- og VVS-sektoren, bakker op om:

”Vi er helt enige med Danva i, at man ved at indføre et blåt rør til regnvand, flytter problemet fra afløb over til vandforsyningerne”, siger Henning Nykjær Stabell, produktchef i Wavin, og uddyber:

”Der har i flere årtier eksisteret en systematik af signalfarver i nedgravede rør. Signalfarverne fungerer naturligt for dem, der arbejder i jorden: Blå og gule (drikkevand og gas) er potentielt ”farlige”, hvorimod rødbrune og sorte ikke er så ”farlige”. Det er et system, der fungerer”.

Negligerer ej problemet
Det er ikke Henning Nykjær Stabells ønske at negligere den verserende problematik med fejlkoblinger og konsekvenserne heraf, hvor regnvandsmængden forøges i afløbssystemet.  

Han er således enig i, at man må finde en løsning, men den skal ikke være, at man gør brug af en allerede anvendt farve i rørsystemerne under jorden.

”I 2013 indførte vi blå endepropper til regnvandsstikket. Sidste år introducerede vi også et blåt opføringsrør, der fører signalfarven helt til terræn”, oplyser Henning Nykjær Stabell og fortsætter:  

”I vores øjne behøver vi ikke mere, men vi er naturligvis mere end klar til at diskutere behovet for yderligere signalkomponenter. Hvis trenden med at indføre blå rør og fittings fortsætter, så oplever vi omvendt en stor risiko for forveksling af regnvandsrør med drikkevandsrør. Det bliver ikke nemmere for entreprenørerne, hvis der ligger to blå rør på private grunde”.

Dobbeltlager er ikke løsningen
Med blå rør på markedet til afløbssystemer skabes der ifølge Henning Nykjær Stabell endvidere et behov for dobbeltlager hos både producenter, grossister, entreprenører og forsyningsselskaber. Det vil give større udfordringer og forøgede omkostninger i forhold til at anvende de allerede anerkendte metoder, mener produktchefen.  

I stedet bør fokus være på enkelte signalkomponenter i form af propper og opføringsrør, mener han.

- JKK 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Hvordan teknologi kan tilpasse vandhaner til, at opfylde brugernes behov.

02.04.2025Grohe A/S

Sponseret

Europæerne frygter vandmangel

31.03.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax INNOVA - effektivt, hygiejnisk og holdbart

27.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Operation Manager hos Redan

26.03.2025Installator.dk

VVS-eksperten lukker alle sine 27 butikker

24.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Spar energi og få perfekt varmt vand med REDAN PTC2+P.

24.03.2025John Jensen VVS A/S

Sponseret

Endnu en stærk profil fejrer 15 år hos John Jensen VVS

24.03.2025TOTO

Sponseret

Ren synergi – det spiller hos TOTO!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup