29.06.2016  |  VVS  |  Sanitet

Blå rør er til drikkevand – ikke regnvand

Introduktionen af blå rør til regnvand har skabt røre i branchen, da de kan forveksles med drikkevandsrør, der har samme farve. Dansk Vand- og Spildevandsforening advarer om at indføre blå rør til afløbssystemer.

En strid om farver i plastrørsindustrien er opstået i kølvandet på at finde en løsning på fejlkoblinger af spildevandsrør og regnvandsrør i afløbssystemerne.

Det er især spildevandsselskabernes introduktion af et blåt rør til regnvand, der har skabt debat i plastrørsindustrien om signalfarver og anvendelsen af disse.  

Diskussionen har fået Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) til at advare mod, at spildevandsselskaber begynder at aflede regnvand i blå ledninger, fordi drikkevandsledninger har samme farve.

Det er en advarsel, som plastrørsproducenten Wavin, der er leverandør til VA- og VVS-sektoren, bakker op om:

”Vi er helt enige med Danva i, at man ved at indføre et blåt rør til regnvand, flytter problemet fra afløb over til vandforsyningerne”, siger Henning Nykjær Stabell, produktchef i Wavin, og uddyber:

”Der har i flere årtier eksisteret en systematik af signalfarver i nedgravede rør. Signalfarverne fungerer naturligt for dem, der arbejder i jorden: Blå og gule (drikkevand og gas) er potentielt ”farlige”, hvorimod rødbrune og sorte ikke er så ”farlige”. Det er et system, der fungerer”.

Negligerer ej problemet
Det er ikke Henning Nykjær Stabells ønske at negligere den verserende problematik med fejlkoblinger og konsekvenserne heraf, hvor regnvandsmængden forøges i afløbssystemet.  

Han er således enig i, at man må finde en løsning, men den skal ikke være, at man gør brug af en allerede anvendt farve i rørsystemerne under jorden.

”I 2013 indførte vi blå endepropper til regnvandsstikket. Sidste år introducerede vi også et blåt opføringsrør, der fører signalfarven helt til terræn”, oplyser Henning Nykjær Stabell og fortsætter:  

”I vores øjne behøver vi ikke mere, men vi er naturligvis mere end klar til at diskutere behovet for yderligere signalkomponenter. Hvis trenden med at indføre blå rør og fittings fortsætter, så oplever vi omvendt en stor risiko for forveksling af regnvandsrør med drikkevandsrør. Det bliver ikke nemmere for entreprenørerne, hvis der ligger to blå rør på private grunde”.

Dobbeltlager er ikke løsningen
Med blå rør på markedet til afløbssystemer skabes der ifølge Henning Nykjær Stabell endvidere et behov for dobbeltlager hos både producenter, grossister, entreprenører og forsyningsselskaber. Det vil give større udfordringer og forøgede omkostninger i forhold til at anvende de allerede anerkendte metoder, mener produktchefen.  

I stedet bør fokus være på enkelte signalkomponenter i form af propper og opføringsrør, mener han.

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

  • Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere