Boligejere dropper grøn energi på grund af usikkerhed og økonomi

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i solceller, solvarme, varmepumper eller husstandsmøller. Men prisen er for høj, og hver gang politikerne piller ved reglerne for afregning og tilskud, gør de det langt mindre attraktivt at investere i vedvarende energianlæg, viser en spørgeundersøgelse.

Mere end hver tredje boligejer er ifølge Dansk Byggeri interesseret i at investere i et vedvarende energianlæg med solceller som det mest populære. Foto: Ricky John Molloy. .

En varmepumpe i jorden eller solceller på husets tag eller facade. Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i et vedvarende energianlæg. Særligt interessen for solceller er høj, efterfulgt af solvarme og varmepumper, viser en spørgeundersøgelse blandt boligejerne, som YouGov har lavet for erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

”Boligejerne har uden tvivl større fokus på både at spare på energien og på grøn energi, og det smitter af på boligen. Interessen vil uden tvivl stige de kommende år, men spørgsmålet er, om det bliver økonomisk overkommeligt for alle at være med på den grønne bølge, og om politikerne formår at lave permanente ordninger, så boligejerne ved, hvad de kan regne med i forhold til afregning og tilskud”, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Investeringen er for stor
24 procent af boligejerne peger i spørgeundersøgelsen netop på, at solceller, varmepumper og andre vedvarende energianlæg er for stor en investering, og 16 procent peger på, at der er for stor usikkerhed om de økonomiske vilkår ved investeringen.

”Det er en større udskrivning at investere i en varmepumpe eller et solcelleanlæg på taget, og netop derfor er det afgørende, at politikerne ikke hele tiden laver om på tingene. De skal kort sagt holde nallerne fra de ordninger, de har lavet, så boligejerne ved, hvad de kan regne med. Og de må under ingen omstændigheder lave ændringer med tilbagevirkende kraft. Ellers får vi slet ikke udnyttet de store potentialer, der er for grøn energi i tilknytning til vores bygninger”, siger Camilla Damsø Pedersen.

I dag kommer 37 procent af den energi, vi bruger, fra olie, 35 procent fra vedvarende energi, 16 procent fra naturgas og 12 procent fra kul og koks.

”Lige så stille bliver sort energi erstattet af grøn energi, men selvom alt energi efter planen skal være grøn i 2050, så er det vigtigt, at vi bliver ved med at energirenovere, så vores boliger bruger mindre energi. Det giver jo fx ingen mening at varme vores huse op med grøn energi, som bare fiser ud af utætte vinduer og døre. Uanset om vi bruger grøn eller sort energi, er det er stadig nødvendigt, at vi bruger så lidt energi som muligt”, siger Camilla Damsø Pedersen.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding