Boligejere har ringe viden om energioptimering og automatisk styring

En ny spørgeskemaundersøgelse tager temperaturen på danskernes klimafokus i egne hjem. Resultaterne afslører store huller i danske boligejeres viden om energioptimering og intelligent styring. For eksempel har kun 21 procent erfaringer med automatisk lys- og varmestyring.

31 procent af de danske boligejere finder ikke, at energioptimering i privaten er relevant. Foto: Schneider Electric..

I Mette Frederiksens 1. maj-tale offentliggjorde statsministeren, at regeringen vil afsætte 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger. Vel at mærke med fokus på energioptimerende tiltag, der bidrager til at nedbringe udledningen af CO2. Mette Frederiksen lagde samtidig op til, at genopretningen af den danske økonomi efter coronakrisen skal være en kickstart af klimakampen. 

Budskabet falder sammen med offentliggørelsen af en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov omkring danske boligejeres syn på egen energioptimering. Og bedømt på resultaterne af undersøgelsen er der endnu lang vej at gå, inden danskerne for alvor er klar til at bidrage til klimakampen via energioptimeringer i hjemmet. På trods af at der både er tilskud og besparelser at komme efter. 

Undersøgelsen viser blandt andet, at 31 procent af danske boligejere ikke finder energioptimering i privaten relevant. Hvilket vel at mærke er mere eller mindre samme resultat som i en tilsvarende undersøgelse i 2019. Her var det 30 procent af danske boligejere, der ikke fandt egen energioptimering relevant.

Om smarthome-styring:

• Tekniske løsninger, som gør det muligt automatisk og/eller ved hjælp af for eksempel en mobiltelefon at styre energiforbruget i boligen.
• Det kan eksempelvis være automatisk vejrkompensering, som optimerer fjernvarme eller gasfyr efter temperaturen udenfor.
• Det kan også være styring af belysning inde og ude – for eksempel lystænding om aftenen og regulering af belysningsniveau.
• Der kan være tale om digitale termostater på radiatorer, som automatisk slukker, når man lufter ud, og skruer ned for varmen, når man ikke er hjemme.
• Eller det kan være alarmsystemer og fjernbetjente dørlåse.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne

”Vi har længe været klar over, at danskerne mangler viden på området, men det er alligevel bekymrende, at danskernes syn på relevansen af privat energioptimering slet ikke har flyttet sig det seneste år. Vi kan alle sammen gøre en forskel, og mange af mulighederne for energioptimering af private hjem er både teknisk ukomplicerede og hænger sammen med økonomiske besparelser”, siger Thomas Andersen, vice president i Schneider Electric Danmark, der står bag undersøgelsen. 

Tips til energioptimering

I et forsøg på at hjælpe med at gøre danskernes hjem grønnere har Schneider Electric taget initiativ til en renoveringskampagne, der giver tips til energioptimering i private boliger.

”Den gode nyhed er, at alle de grønne løsninger, vi skal bruge for at nedbringe udledningen af CO2, allerede eksisterer. Desværre må vi konstatere, at hverken private og virksomheder gør brug af dem i tilstrækkelig grad. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at danskerne får kendskab til, at de sagtens kan gøre en indsats i klimakampen. Det er simpelthen ikke nok at læne sig tilbage og vente på politiske initiativer”, siger Thomas Andersen. 

Effektive initiativer overses

Spørgeskemaundersøgelsen viser ligeledes, at 70 procent af de danskere, der har prøvet kræfter med energioptimering i egne hjem, har skiftet til LED-belysning. Imidlertid afslører undersøgelsen også, at en række meget effektive initiativer til energioptimering bliver overset. Ifølge Energitjenesten er det eksempelvis muligt at halvere en husstands CO2-udledning og spare omkring 65 procent på varmeregningen ved at udskifte oliefyret og erstatte det med en varmepumpe. Det er lig med en årlig besparelse på op til 20.000 kroner og er desuden tilskudsberettiget. Alligevel har kun henholdsvis 16 og 19 procent af de adspurgte danskere erfaringer med netop udskiftning af oliefyr og montering af varmepumpe. 

Det svarer danske boligejere på spørgsmålet ”I hvilken grad anser du energioptimering i dit private hjem som relevant for dig?”

• Slet ikke 8 procent 
• I mindre grad 23 procent 
• I nogen grad 35 procent 
• I høj grad 21 procent 
• I meget høj grad 11 procent 
• Ved ikke 3 procent

Kilde: Schneider Electric

Bemærkelsesværdigt er det også, at kun 21 procent af danske boligejere har erfaringer med automatisk lys- og varmestyring, hvor der bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på udvalgte tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne. Et tiltag, der blandt andet kan have stor betydning for varmeregningen, idet undersøgelser viser, at varmeforbruget bliver sænket med syv procent, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med blot én grad. 

Stort uudnyttet potentiale 

Også hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne ser man gode muligheder i automatisk styring.  
 
”Der er stadig et stort uudnyttet potentiale i elektronisk styring af forbruget i vores hjem. Det til trods for, at man med denne type teknologi virkelig kan spare både energi og CO2, samtidig med at man kan få et langt bedre indeklima,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Jeg tror dog på, at vi i de kommende år vil se et skred i udviklingen, hvor langt flere hjem opnår elektronisk styring af særligt energiforbruget. Det bliver en mere integreret del af vores hverdag og derfor ikke noget, vi tænker nærmere over”.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov på vegne af Schneider Electric Danmark. Den omfatter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med enten en andels- eller ejerbolig og i alderen 18+. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter i alt 1.208 respondenter, som er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.

Han understreger samtidig, at intelligent styring af energiforbruget i vores hjem spiller en stor rolle, hvis vi skal nå de klimamål, regeringen har opstillet.

”Vi kan jo se, at 40 procent af Danmarks samlede forbrug stammer fra bygningerne – herunder også private hjem. Så i den grønne sags tjeneste er det vigtigt at åbne boligejernes øjne for de gevinster, man kan hente ved at styre energiforbruget intelligent. Derved sikrer vi lavere energiregninger og mindre CO2-udslip, samtidig med at vi samlet set bruger energien mere effektivt,” siger Simon O. Rasmussen.

 

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

07.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Zatea udnævnt til Schneider Electric Alliance Partner inden for avanceret motion control

03.07.2025Installator.dk

Salling Group jagter energibesparelse gennem LED til LED opgradering

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup