Boligejere har ringe viden om energioptimering og automatisk styring

En ny spørgeskemaundersøgelse tager temperaturen på danskernes klimafokus i egne hjem. Resultaterne afslører store huller i danske boligejeres viden om energioptimering og intelligent styring. For eksempel har kun 21 procent erfaringer med automatisk lys- og varmestyring.

31 procent af de danske boligejere finder ikke, at energioptimering i privaten er relevant. Foto: Schneider Electric..

I Mette Frederiksens 1. maj-tale offentliggjorde statsministeren, at regeringen vil afsætte 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger. Vel at mærke med fokus på energioptimerende tiltag, der bidrager til at nedbringe udledningen af CO2. Mette Frederiksen lagde samtidig op til, at genopretningen af den danske økonomi efter coronakrisen skal være en kickstart af klimakampen. 

Budskabet falder sammen med offentliggørelsen af en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov omkring danske boligejeres syn på egen energioptimering. Og bedømt på resultaterne af undersøgelsen er der endnu lang vej at gå, inden danskerne for alvor er klar til at bidrage til klimakampen via energioptimeringer i hjemmet. På trods af at der både er tilskud og besparelser at komme efter. 

Undersøgelsen viser blandt andet, at 31 procent af danske boligejere ikke finder energioptimering i privaten relevant. Hvilket vel at mærke er mere eller mindre samme resultat som i en tilsvarende undersøgelse i 2019. Her var det 30 procent af danske boligejere, der ikke fandt egen energioptimering relevant.

Om smarthome-styring:

• Tekniske løsninger, som gør det muligt automatisk og/eller ved hjælp af for eksempel en mobiltelefon at styre energiforbruget i boligen.
• Det kan eksempelvis være automatisk vejrkompensering, som optimerer fjernvarme eller gasfyr efter temperaturen udenfor.
• Det kan også være styring af belysning inde og ude – for eksempel lystænding om aftenen og regulering af belysningsniveau.
• Der kan være tale om digitale termostater på radiatorer, som automatisk slukker, når man lufter ud, og skruer ned for varmen, når man ikke er hjemme.
• Eller det kan være alarmsystemer og fjernbetjente dørlåse.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne

”Vi har længe været klar over, at danskerne mangler viden på området, men det er alligevel bekymrende, at danskernes syn på relevansen af privat energioptimering slet ikke har flyttet sig det seneste år. Vi kan alle sammen gøre en forskel, og mange af mulighederne for energioptimering af private hjem er både teknisk ukomplicerede og hænger sammen med økonomiske besparelser”, siger Thomas Andersen, vice president i Schneider Electric Danmark, der står bag undersøgelsen. 

Tips til energioptimering

I et forsøg på at hjælpe med at gøre danskernes hjem grønnere har Schneider Electric taget initiativ til en renoveringskampagne, der giver tips til energioptimering i private boliger.

”Den gode nyhed er, at alle de grønne løsninger, vi skal bruge for at nedbringe udledningen af CO2, allerede eksisterer. Desværre må vi konstatere, at hverken private og virksomheder gør brug af dem i tilstrækkelig grad. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at danskerne får kendskab til, at de sagtens kan gøre en indsats i klimakampen. Det er simpelthen ikke nok at læne sig tilbage og vente på politiske initiativer”, siger Thomas Andersen. 

Effektive initiativer overses

Spørgeskemaundersøgelsen viser ligeledes, at 70 procent af de danskere, der har prøvet kræfter med energioptimering i egne hjem, har skiftet til LED-belysning. Imidlertid afslører undersøgelsen også, at en række meget effektive initiativer til energioptimering bliver overset. Ifølge Energitjenesten er det eksempelvis muligt at halvere en husstands CO2-udledning og spare omkring 65 procent på varmeregningen ved at udskifte oliefyret og erstatte det med en varmepumpe. Det er lig med en årlig besparelse på op til 20.000 kroner og er desuden tilskudsberettiget. Alligevel har kun henholdsvis 16 og 19 procent af de adspurgte danskere erfaringer med netop udskiftning af oliefyr og montering af varmepumpe. 

Det svarer danske boligejere på spørgsmålet ”I hvilken grad anser du energioptimering i dit private hjem som relevant for dig?”

• Slet ikke 8 procent 
• I mindre grad 23 procent 
• I nogen grad 35 procent 
• I høj grad 21 procent 
• I meget høj grad 11 procent 
• Ved ikke 3 procent

Kilde: Schneider Electric

Bemærkelsesværdigt er det også, at kun 21 procent af danske boligejere har erfaringer med automatisk lys- og varmestyring, hvor der bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på udvalgte tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne. Et tiltag, der blandt andet kan have stor betydning for varmeregningen, idet undersøgelser viser, at varmeforbruget bliver sænket med syv procent, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med blot én grad. 

Stort uudnyttet potentiale 

Også hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne ser man gode muligheder i automatisk styring.  
 
”Der er stadig et stort uudnyttet potentiale i elektronisk styring af forbruget i vores hjem. Det til trods for, at man med denne type teknologi virkelig kan spare både energi og CO2, samtidig med at man kan få et langt bedre indeklima,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Jeg tror dog på, at vi i de kommende år vil se et skred i udviklingen, hvor langt flere hjem opnår elektronisk styring af særligt energiforbruget. Det bliver en mere integreret del af vores hverdag og derfor ikke noget, vi tænker nærmere over”.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov på vegne af Schneider Electric Danmark. Den omfatter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med enten en andels- eller ejerbolig og i alderen 18+. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter i alt 1.208 respondenter, som er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.

Han understreger samtidig, at intelligent styring af energiforbruget i vores hjem spiller en stor rolle, hvis vi skal nå de klimamål, regeringen har opstillet.

”Vi kan jo se, at 40 procent af Danmarks samlede forbrug stammer fra bygningerne – herunder også private hjem. Så i den grønne sags tjeneste er det vigtigt at åbne boligejernes øjne for de gevinster, man kan hente ved at styre energiforbruget intelligent. Derved sikrer vi lavere energiregninger og mindre CO2-udslip, samtidig med at vi samlet set bruger energien mere effektivt,” siger Simon O. Rasmussen.

 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup