Landets boliger er i langt dårligere energistand, end deres ejere tror. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne.
Tal fra Energistyrelsen viser, at 52,5 procent af landets boliger har energimærke D eller dårligere, mens kun 19,7 procent har energimærke B eller bedre. Arkivfoto.
Danske boligejere har et urealistisk billede af deres boligers energimæssige stand. 83 procent mener således, at deres bolig er i gennemsnitlig eller bedre energimæssig stand. Kun 16 procent af deltagerne mener derimod, at deres bolig er i lidt eller meget dårligere energimæssig stand end gennemsnittet.
Det viser svarene i en ny befolkningsundersøgelse udført af analysefirmaet YouGov for brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne blandt mere end 1.000 boligejere.
Tallene står i stærk kontrast til de energimærkninger, landets boliger er blevet tildelt i 2019. En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser således, at 52,5 procent af boligerne har fået energimærke D eller dårligere, mens kun 19,7 procent har energimærke B eller bedre.
”Forklaringen på forskellen i tallene kan være, at boligejerne ikke er opmærksomme på det store potentiale for energieffektivisering, der kan hentes ved at energirenovere boligen. Men tallene understreger jo, at mange vil blive overrasket over, hvor dårligt det reelt står til, og derfor er det værd at undersøge, hvad man kan gøre for at spare på energiregningen på både kort og langt sigt”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.
Brug for mere viden og rådgivning
Deltagerne i befolkningsundersøgelsen er også blevet spurgt om, hvor de tror, der er størst behov for energiforbedrende tiltag i deres bolig. På førstepladsen kommer udskiftning af vinduer/døre (23 procent) efterfulgt af installation af solceller (20 procent) og installation af en varmepumpe (12 procent).
”Det er meget naturligt, at vinduer står øverst på listen. Det er til at forstå, at man kan reducere energiregningen ved at skifte vinduer. Til gengæld kan det være sværere at gennemskue udbyttet ved at investere i eksempelvis solceller eller varmepumper, og det er synd, for undersøgelser viser, at udbyttet her oftest er endnu større”, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:
”Vi kan i det hele taget se, at deltagernes bud på de mest effektive energirenoveringer er meget spredte. Det tyder på, at der stadig er et stort behov for at rådgive og vejlede boligejerne, og det kan derfor anbefales, at man får energivurderet sin bolig, hvis man ønsker et bedre billede af, hvor man bør sætte ind. For der kan være rigtig store besparelser at hente”.
- JKK
Energi

Sanitetsvirksomhed tager stort ansvar for den grønne omstilling
På et år har sanitetsvirksomheden Geberit formået at mindske sin miljøpåvirkning med 17,1 procent. Det fremgår af Geberit-gruppens bæredygtighedsrapport for 2022. Hos Geberit føler man et ansvar for at kigge ind i nye løsninger, der bidrager til en grønnere omstilling i sanitetsbranchen.
Branchen

Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer
Elektrikervirksomheder har på trods af inflation og højere materialepriser formået at fastholde en stabil indtjening og endda øget den gennemsnitlige omsætning per medarbejder marginalt. Det viser PwC’s brancheanalyse for elektrikervirksomheder.
Energi

Mangel på ladestandere bremser udrulning af elbiler
Skal Danmark have én million elbiler på vejene i 2030, kræver det, at antallet af nye ladestandere speedes op. AutoBranchen Danmark, FDM og TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi når det mål.
Sanitet

Svarer til at køre 80 millioner kilometer i en bil
Uponor Building Solutions har sat ambitiøse mål for reduktion af udledninger af drivhusgasser og arbejder tæt sammen med branche og partnere for at nå dem. Læs her om deres rejse mod CO2-neutralitet, og om hvilke konkrete handlinger der giver effekt.
Branchen

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Varmeanlæg

24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.