19.03.2019  |  EL  |  Energi

Bornholm får installeret Danmarks største batteri

De næste fire år vil forskere fra DTU installere Danmarks største batteri til elnettet på Bornholm. Ambitionen er, at lignende batterier i fremtiden kan overflødiggøre de traditionelle kraftværker.

På trods af at Danmark efterhånden får en anseelig del af elektriciteten fra sol og vind, spiller kraftværker stadig en afgørende rolle i at sørge for en pålidelig elforsyning, skriver elektro.dtu.dk.

“Men batterilagringssystemer udviser stort potentiale i forhold til at overtage de opgaver, som nu bliver løst ved hjælp af kraftværkerne“, siger postdoc Seyedmostafa Hashemi Toghroljerdi fra DTU Elektro.

Han står i spidsen for et nyt projekt kaldet BOSS (BOrnholm Smartgrid Secured- by grid connected battery systems).

19 millioner fra Energistyrelsen
Projektet har nu fået en bevilling på 19 millioner kroner fra Energistyrelsen og skal de kommende fire år få et komplekst batterilagringssystem op at køre. Kapaciteten bliver på 1MWh/1MW, og batteriet bliver det største af sin slags i Danmark.

“Vores mål er at udvikle og demonstrere, hvordan man kan bygge og betjene et innovativt batterilagringssystem – nøglen til fremtidens intelligente energisystem. Og de erfaringer, vi gør os, vil sikre Danmark plads i fortroppen, når det kommer til bæredygtige energiteknologier”, siger leder af styrekomitéen for BOSS-projektet, lektor Chresten Træholt fra DTU Elektro.

Bornholm giver unikke muligheder
At valget faldt på Bornholm som arnested for projektet, hænger sammen med at øens infrastruktur er en lilleputudgave af det danske elsystem. Og så kan øen både være selvforsynende med el, men er normalt tilsluttet det svenske elnet via et søkabel.  

“Det er unikt at have mulighed for at undersøge elnettets stabilitet med og uden batteriet koblet på - og i både fastlands- og ø-tilstand. Det gør, at BOSS-projektet er blandt meget få projekter i verden, som undersøger stabiliteten af fremtidens intelligente bæredygtige elnet, hvor man kombinerer vedvarende energikilder med batterier”, siger Seyedmostafa Hashemi Toghroljerdi ifølge elektro.dtu.dk.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere