Brancheorganisation: Nødvendigt med mere politisk støtte til energirenoveringer

Økonomien er den altafgørende faktor, når de danske boligejere overvejer, om det er tid til at energirenovere deres boliger. Det viser helt nye tal fra Bolius. Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne understreger det behovet for velfungerende støtteordninger, hvis regeringens CO2-ambitioner skal opfyldes.

Langt de fleste boligejere bruger kun et begrænset beløb på at energioptimere deres bolig, viser en analyse fra Bolius. .

Omkring 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug stammer fra bygninger. Alligevel tøver mange danskere med at energirenovere deres boliger. Og det er økonomien, der er den helt store stopklods. Det viser nye tal fra Bolius’ årlige boligejeranalyse.

I den er godt 4.500 boligejere blandt andet blevet bedt om at svare på, hvilke barrierer der forhindrer dem i at igangsætte energirenoveringer. Hele 45,6 procent peger på økonomien og størrelsen af den krævede investering som en barriere, 19,6 procent på for lang tilbagebetalingstid og 20,7 procent på manglende tid.

”Det viser med tydelighed, at økonomien er en afgørende faktor, og at danskerne har brug for en grøn gulerod, hvis de skal bidrage med at realisere de grønne ambitioner”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Halvdelen bruger under 10.000 kroner  
Analysen fra Bolius viser da også, at langt de fleste boligejere kun bruger et begrænset beløb på at energioptimere deres bolig. 51,7 procent har således brugt fra 1-9.999 kroner på energioptimeringer i 2018, mens 25,2 procent har brugt fra 10.000-29.999 kroner.

”Vi ved, at rigtig mange boliger har brug for en gennemgribende energioptimering, og den slags koster. Derfor er det helt naturligt, at en stor del af landets boligejere tøver med at sætte handling bag de gode intentioner”, siger Simon O. Rasmussen.

Langt den største del af energieffektiviseringerne betales af boligejerne selv, og sådan bør det ifølge Simon O. Rasmussen også være. Men der er brug for, at man fra politisk side hjælper boligejerne i gang.

”Én løsning kunne være at udvide den eksisterende boligjobordning, så den fokuseres på energi og klima og også kan anvendes til materialer og ikke kun arbejdslønnen. En anden er sammensætningen af en mere velfungerende energispareordning, som er til at finde hoved og hale i for både boligejerne og dem, der skal installere de grønne løsninger”, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

”Ifølge analysen fra Bolius peger cirka 18 procent på, at problemerne med at overskue området er en barriere i sig selv. Derfor skal boligejerne hjælpes bedst muligt på vej – både af de fagfolk, som skal levere de ønskede løsninger, men i høj grad også ved at gøre støttemulighederne bedre og mere overskuelige. Hvis ikke det sker, bliver det svært at nå regeringens ambitiøse mål for en reduktion af CO2-udledningen”.

- JKK

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus