Brancheorganisation: Nødvendigt med mere politisk støtte til energirenoveringer

Økonomien er den altafgørende faktor, når de danske boligejere overvejer, om det er tid til at energirenovere deres boliger. Det viser helt nye tal fra Bolius. Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne understreger det behovet for velfungerende støtteordninger, hvis regeringens CO2-ambitioner skal opfyldes.

Langt de fleste boligejere bruger kun et begrænset beløb på at energioptimere deres bolig, viser en analyse fra Bolius. .

Omkring 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug stammer fra bygninger. Alligevel tøver mange danskere med at energirenovere deres boliger. Og det er økonomien, der er den helt store stopklods. Det viser nye tal fra Bolius’ årlige boligejeranalyse.

I den er godt 4.500 boligejere blandt andet blevet bedt om at svare på, hvilke barrierer der forhindrer dem i at igangsætte energirenoveringer. Hele 45,6 procent peger på økonomien og størrelsen af den krævede investering som en barriere, 19,6 procent på for lang tilbagebetalingstid og 20,7 procent på manglende tid.

”Det viser med tydelighed, at økonomien er en afgørende faktor, og at danskerne har brug for en grøn gulerod, hvis de skal bidrage med at realisere de grønne ambitioner”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Halvdelen bruger under 10.000 kroner  
Analysen fra Bolius viser da også, at langt de fleste boligejere kun bruger et begrænset beløb på at energioptimere deres bolig. 51,7 procent har således brugt fra 1-9.999 kroner på energioptimeringer i 2018, mens 25,2 procent har brugt fra 10.000-29.999 kroner.

”Vi ved, at rigtig mange boliger har brug for en gennemgribende energioptimering, og den slags koster. Derfor er det helt naturligt, at en stor del af landets boligejere tøver med at sætte handling bag de gode intentioner”, siger Simon O. Rasmussen.

Langt den største del af energieffektiviseringerne betales af boligejerne selv, og sådan bør det ifølge Simon O. Rasmussen også være. Men der er brug for, at man fra politisk side hjælper boligejerne i gang.

”Én løsning kunne være at udvide den eksisterende boligjobordning, så den fokuseres på energi og klima og også kan anvendes til materialer og ikke kun arbejdslønnen. En anden er sammensætningen af en mere velfungerende energispareordning, som er til at finde hoved og hale i for både boligejerne og dem, der skal installere de grønne løsninger”, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

”Ifølge analysen fra Bolius peger cirka 18 procent på, at problemerne med at overskue området er en barriere i sig selv. Derfor skal boligejerne hjælpes bedst muligt på vej – både af de fagfolk, som skal levere de ønskede løsninger, men i høj grad også ved at gøre støttemulighederne bedre og mere overskuelige. Hvis ikke det sker, bliver det svært at nå regeringens ambitiøse mål for en reduktion af CO2-udledningen”.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding