Brancheorganisationer: Energiudspil er uambitiøst
Energispareordningen, som vi kender den, er fjernet i regeringens energiudspil, og det er stærkt problematisk og uforståeligt, lyder det fra henholdsvis Tekniq og Arbejdsgiverne.
Regeringen har netop offentliggjort det udspil, der danner grundlag for de kommende energiforhandlinger.
Brancheorganisationen Tekniq advarer mod regeringens planer om at afskaffe den eksisterende energispareordning uden at erstatte den med et alternativ. Det bliver dyrere og sværere at nå de langsigtede mål, hvis man nedprioriterer energispareindsatsen.
”Dansk energipolitik har indtil nu gået på to ben. Vi har både fokuseret på udbygningen af vedvarende energi og på at nedbringe energiforbruget, og det har været helt afgørende for den grønne omstilling. I regeringens udspil er der afsat for få midler til en fremtidig energispareindsats – og indsatsen er desuden begrænset til procesenergi i bestemte virksomheder. Energispareindsatsen er alt for uambitiøs i lyset af at Energistyrelsens egne basisfremskrivninger viser, at energiforbruget kommer til at stige i de kommende år”, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.
Der er behov for at opprioritere – og ikke nedprioritere – energispareindsatsen. De få midler, der er øremærket til energieffektiviseringer i erhvervslivet og til informationskampagner rettet mod boligejerne, er langt fra tilstrækkelige, mener han.
Alle æg i samme kurv
Niels Jørgen Hansen understreger også, at det jo koster penge at producere energi – uanset, om den stammer fra olie eller vind, og advarer derfor imod at man lægger alle æggene i en kurv – og kun fokuserer på udbygningen af vedvarende energi.
”En del af de penge, der er afsat til udbygningen af vedvarende energi i udspillet, vil ud fra en samfundsøkonomisk betragtning være givet bedre ud, hvis de bruges til energieffektiviseringer i bygninger. Det er der både grøn og økonomisk fornuft i, og det vil bringe os tættere på målet om energibesparelser svarende til 1,5 procent årligt af forbruget”, siger Niels Jørgen Hansen.
Ifølge Tekniq er der et stort behov for en ambitiøs, langsigtet energispareindsats med fokus på at reducere energiforbruget. Det gælder særligt i bygninger, der står for omkring 40 procent af det samlede danske energiforbrug.
Lavere elafgifter
Til gengæld glæder man sig i Tekniq over udsigten til at elafgifterne bliver lempet. De har hidtil været en bremseklods for den grønne omstilling.
”Elektricitet er fremtidens primære energikilde, så hvis lempelsen bliver en realitet, får både private og erhvervslivet et større incitament til at omlægge til eldrevne varmepumper. Det er meget positivt”, siger Niels Jørgen Hansen.
Arbejdsgiverne: Vi skal bevare vores førerposition
Også hos brancheorganisationen Arbejdsgiverne mener man, at energiudspillet er for uambitiøst.
”Der er rigtig mange gode elementer i regeringens nye energiudspil. Både nedsættelsen af elafgiften, og at regeringen ikke længere har yndlingsteknologier, er godt for Danmark. Men det, vi skal sætte retningen efter, bliver ikke ambitiøst nok. Vores små og mellemstore virksomheder har brug for, at vi bevarer vores førerposition på energiområdet. Og ikke kun indenfor grøn energi”, siger Leif Frisk, formand for byggeriudvalget i Arbejdsgiverne.
Han anbefaler derfor at satse på at gøre Danmark helt CO2 neutralt i 2050 uden at udskyde det.
To milliarder er peanuts
Et centralt emne i at opnå et CO2-neutralt Danmark er indsatsen omkring energibesparelser i bygninger. Derfor er det uforståeligt for Leif Frisk, at regeringens energiudspil har valgt at fjerne energispareordningen.
Ordningen koster i omegnen af to milliarder, og det er peanuts i forhold til de beløb, der ellers tales om i regeringen, mener han.