Brancheorganisationer hilser regeringens erhvervsskoleudspil velkommen

Erhvervsskolereformen vil medvirke til at sikre strømmen af nye faglærte, mener både Tekniq og Dansk Byggeri. Begge organisationer peger dog på, at det bliver afgørende, hvordan pengene bliver fordelt.

Udspillets to milliarder kroner og 55 forslag vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, mener brancheorganisationerne. Arkivfoto. .

Regeringen fremlagde 13. september sit ”Fra folkeskole til faglært”-udspil, som skal være med til at trække flere unge ind på erhvervsskolerne. Hos brancheorganisationen Tekniq hilser man udspillet, og dets 55 initiativer, velkommen.

”Det er ekstremt positivt, at regeringen benytter lejligheden til også at bakke op om erhvervsskolereformen fra 2014, hvor der blandt andet blev indført adgangskrav til erhvervsuddannelserne, og kompetenceniveauet blev hævet. Noget, som har haft en positiv indflydelse på ikke mindst de tekniske erhvervsuddannelser”, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.

Med udspillet afsættes der i alt to milliarder kroner til de forskellige initiativer, som blandt andet omfatter en tidlig og mere struktureret indsats allerede i folkeskolerne for at åbne afgangselevernes, og deres forældres, øjne for erhvervsuddannelserne. Samtidig lægges der op til nye investeringer i både kvaliteten af undervisningen på erhvervsskolerne og i at udstyre dem med mere attraktive ungdomsmiljøer.

”Det flugter på mange områder med de ønsker, vi tidligere selv har opstillet. Det bliver dog afgørende, hvordan pengene fordeles. For der er ingen tvivl om, at de senere års løbende besparelser, især i form af det omstridte omprioriteringsbidrag som stadig fastholdes frem mod 2022, har udsultet erhvervsskolerne. Vi har dog et begrundet håb om, at det nye udspil kan hjælpe med at hente det tabte ind igen … og mere til”, siger Tina Voldby.

Regeringen har lyttet  
Hos Dansk Byggeri mener man også, at de to milliarder kroner og 55 forslag vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Men erhvervsskoleudspillet mangler ifølge erhvervsorganisationen at styrke den daglige drift og undervisning på erhvervsskolerne.

”Regeringen skal have stor ros for at sætte samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsuddannelser højt på dagsordenen. Der er brug for at gentænke den måde, eleverne i folkeskolen præsenteres for håndværk og erhvervsuddannelser på, og her har regeringen lyttet. Det eneste, jeg savner, er en målrettet indsats over for forældrene, fordi vi ved, at de har stor betydning for børns uddannelsesvalg”, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

De 55 forslag og to milliarder kroner rummer gode muligheder for, at man får givet erhvervsuddannelserne et nødvendigt boost, mener hun.

”Men træerne vokser ikke ind i himlen. Den helt almindelige undervisning tilføres desværre ikke flere penge, og her vil der stadig være et pres på skolerne, fordi elever og virksomheder i dag ikke oplever tilstrækkelig kvalitet i uddannelserne. Derfor er spørgsmålet, om de to milliarder er fordelt, så vi får mest mulig ud af pengene”, siger Louise Pihl.  

Underdirektøren fastslår desuden, at det stadig bliver en kæmpe udfordring at få 25 procent af en årgang til at vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

- JKK

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus