29.11.2018  |  EL  |  Branchen

Brancheorganisationer: Skrappere krav om lærlinge rammer ved siden af skiven

En sænkelse af grænsen for, hvornår der skal oprettes lærepladser ved statslige udbud, rammer de forkerte og er unødigt bureaukrati. Det mener to af branche- og erhvervsorganisationerne.

Det er symbolpolitik, når regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sænker grænsen for, hvornår offentlige udbud er omfattet af krav om lærepladser.

Det mener erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, efter at et politisk flertal har besluttet, at virksomheder skal oprette praktikpladser ved statslige udbud helt ned til fem millioner kroner. I dag er grænsen ti millioner kroner.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Langt hovedparten af den offentlige bygge- og anlægsaktivitet er allerede i dag omfattet af kravet af klausuler. Ved at sænke kravet til fem millioner kroner kommer der marginalt flere aktiviteter med. Men til gengæld bliver de små virksomheder, der i forvejen uddanner masser af lærlinge, mødt af unødigt bureaukrati og ufleksible krav. Det er ikke bare ærgerligt, det er også unødvendigt”, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

Virksomhederne skal nemlig ikke bare dokumentere, at de har ansat lærlinge. De skal også dokumentere, at de har haft dem med ude på den konkrete opgave.

Også hos brancheorganisationen Tekniq mener man, at aftalen rammer de forkerte, fordi lige præcis bygge- og installationsbranchen i forvejen er i front, når det gælder om at oprette uddannelsesaftaler og praktikpladser.

”Det er virksomheder, som er i stand til at levere gode uddannelser. Derfor virker det underligt, at de nu skal udsættes for regulering og ikke selv have ansvaret for at vurdere, hvor mange de kan uddanne”, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i brancheorganisationen Tekniq.

Skærpede krav er dobbeltregulering
Dansk Byggeri er helt enig i, at der skal uddannes lærlinge til fremtidens arbejdsmarked. Men en lavere beløbsgrænse for klausuler er ikke et effektivt redskab til at fremme flere praktikpladser.

”Ikke nok med at flere uddannelsesklausuler giver dobbeltregulering for de virksomheder, som uddanner lærlinge i dag. Det vil formentlig heller ikke skabe ret mange nye praktikpladser i byggeriet. Simpelt hen fordi de fleste af de virksomheder, der vil blive berørt af det i bygge- og anlægsbranchen, allerede har lærlinge ansat”, vurderer Louise Pihl.

Hun opfordrer politikerne til i stedet at benytte den trepartsaftale, som arbejdsmarkedets parter og regeringen har indgået om flere praktikpladser, til at skrue op for antallet af lærlinge på både offentlige og private opgaver – i alle brancher.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere