Brug for at forældre dropper uddannelsessnobberiet

Kun de færreste forældre foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger behovet for et opgør med uddannelsessnobberiet.

For få unge vælger en erhvervsuddannelse. Derfor er det vigtigt, at blandt andet folkeskolen i højere grad er med at introducere de unge til erhvervsuddannelserne. Foto: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov..

Danmark har akut brug for flere faglærte. Et behov, der kun vil blive større de kommende år. Alligevel er det kun de færreste forældre, der foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse.

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov svarer kun 19 procent af de 931 forældre, der har deltaget i undersøgelsen, at de foretrækker, at deres barn søger ind på en erhvervsuddannelse. Til sammenligning peger hele 44 procent på gymnasiet som det foretrukne valg på deres børns vegne.

”Det er beklageligt, at så få forældre tilsyneladende har fået øjnene op for de mange muligheder, en erhvervsuddannelse åbner for deres børn”, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hun påpeger, at forældrene har stor betydning for de unges uddannelsesvalg. Og netop derfor er der brug for, at forældre i højere grad bakker op om erhvervsuddannelserne som et ligeværdigt og godt uddannelsesvalg i forhold til eksempelvis gymnasiet.

Alle skal bidrage

Tina Voldby påpeger, at hun har set både stigende optag og lærlingetal på elektriker- og vvs-energiuddannelsen. Til gengæld er det endnu ikke lykkedes at vende udviklingen på metaluddannelserne.

”Vi står faktisk i en situation, hvor virksomhederne melder om mangel på lærlinge. Så når det gælder metalindustrien, har vi stadig et stort arbejde foran os, hvis vi vil sikre den nødvendige strøm af nye faglærte”, understreger hun. Men det kræver ifølge Voldby, at erhvervsskoler, organisationer og politikere udvider indsatsen, og i højere grad inddrager forældrene i vejledningsarbejdet.

Oplysningsindsats i folkeskolen

Tina Voldby hæfter sig også ved, at 35 procent af deltagerne i undersøgelsen ikke mener, det har nogen betydning, hvilken ungdomsuddannelse deres børn vælger.

”På sin vis er det jo positivt, at de unge dermed får mulighed for at træffe deres egne valg uden påvirkning hjemmefra. Problemet er bare at den information, de får ude i folkeskolerne, alt for ofte er mangelfuld og i for høj grad fokuserer på de gymnasiale uddannelser”, siger hun. Derfor er det vigtigt, at folkeskolen i højere grad er med at introducere de unge til erhvervsuddannelserne. Det kan ske ved blandt andet mere praksisfaglig undervisning og obligatorisk erhvervspraktik, hvor eleverne dermed får et bedre indblik i de muligheder, erhvervsskolerne har at byde på.

-CH

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup