05.10.2021  |  EL  |  Branchen

Brug for at forældre dropper uddannelsessnobberiet

Kun de færreste forældre foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger behovet for et opgør med uddannelsessnobberiet.

Danmark har akut brug for flere faglærte. Et behov, der kun vil blive større de kommende år. Alligevel er det kun de færreste forældre, der foretrækker, at deres børn vælger en erhvervsuddannelse.

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov svarer kun 19 procent af de 931 forældre, der har deltaget i undersøgelsen, at de foretrækker, at deres barn søger ind på en erhvervsuddannelse. Til sammenligning peger hele 44 procent på gymnasiet som det foretrukne valg på deres børns vegne.

”Det er beklageligt, at så få forældre tilsyneladende har fået øjnene op for de mange muligheder, en erhvervsuddannelse åbner for deres børn”, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hun påpeger, at forældrene har stor betydning for de unges uddannelsesvalg. Og netop derfor er der brug for, at forældre i højere grad bakker op om erhvervsuddannelserne som et ligeværdigt og godt uddannelsesvalg i forhold til eksempelvis gymnasiet.

Alle skal bidrage

Tina Voldby påpeger, at hun har set både stigende optag og lærlingetal på elektriker- og vvs-energiuddannelsen. Til gengæld er det endnu ikke lykkedes at vende udviklingen på metaluddannelserne.

”Vi står faktisk i en situation, hvor virksomhederne melder om mangel på lærlinge. Så når det gælder metalindustrien, har vi stadig et stort arbejde foran os, hvis vi vil sikre den nødvendige strøm af nye faglærte”, understreger hun. Men det kræver ifølge Voldby, at erhvervsskoler, organisationer og politikere udvider indsatsen, og i højere grad inddrager forældrene i vejledningsarbejdet.

Oplysningsindsats i folkeskolen

Tina Voldby hæfter sig også ved, at 35 procent af deltagerne i undersøgelsen ikke mener, det har nogen betydning, hvilken ungdomsuddannelse deres børn vælger.

”På sin vis er det jo positivt, at de unge dermed får mulighed for at træffe deres egne valg uden påvirkning hjemmefra. Problemet er bare at den information, de får ude i folkeskolerne, alt for ofte er mangelfuld og i for høj grad fokuserer på de gymnasiale uddannelser”, siger hun. Derfor er det vigtigt, at folkeskolen i højere grad er med at introducere de unge til erhvervsuddannelserne. Det kan ske ved blandt andet mere praksisfaglig undervisning og obligatorisk erhvervspraktik, hvor eleverne dermed får et bedre indblik i de muligheder, erhvervsskolerne har at byde på.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere