Burger King vil suge energi ud af luften

Alle Burger King restauranter i Danmark skal i fremtiden genvinde energi fra deres ventilationssystemer. Burgerkæden bliver den første i verden til at bruge ny svensk teknologi, der kan reducere udledningen af CO2 med 625 ton om året alene i restauranterne i Skandinavien.

Svenske Enjay har udviklet Lepido-systemet, der kan fange energi fra Burger Kings ventilationssystemer. Illustration: Enjay..

Når bøfferne drager på deres rejse hen over flammerne på grillen hos Burger King, har det, på grund af fedt og sod i luften fra grillen, skabt svære forhold for ventilationen, der forsøger at holde styr på duften af flammegrillet kød i køkkenet.

Det har betydet, at det indtil nu ikke har været muligt at genvinde energi fra ventilationssystemerne i restauranterne. Men med en ny svensk teknologi kan burger-mastodonten nu flammegrille bøffer i vanligt tempo samtidig med, at de genvinder energi fra ventilationen.

Hos Burger King er den nye investering et led i en større plan omkring klimaeffektive løsninger, og Iwo Zakowski, landechef hos Burger King Danmark forudser, at den kan få stor betydning på fastfood-kædens energiaftryk i fremtiden.

"Når det nye system er integreret i alle vores restauranter, kommer vil til at kunne reducere udledningen af CO2 med hele 625 ton om året i hele Skandinavien. Det er et vigtigt skridt i den retning, som vi forsøger at tage i Burger King, hvor vi hele tiden er på udkig efter smarte og nye metoder til, at vi kan mindske vores klimaaftryk - selvfølgelig helst uden at gå på kompromis med smagen i vores flammegrillede burgere", siger han.

Læs også: Naturlig ventilation forbedrer museumsoplevelser

Svensk innovation
Det tekniske gennembrud, hvor man nu kan "fange" energien fra køkkener, kommer fra det svenske cleantech-firma Enajy, der har udviklet Lepido-systemet, som er det, der skal integreres hos Burger King.

Systemet består af en vedligeholdelsesfri enhed, der udvinder energi under særligt udfordrende miljøer, som køkkener i restauranter, og gør, at man kan genbruge energien fra køkkenet på trods af de store mængder af fedt og sod, der befinder sig i rummet.

"Det faktum, at vores løsning fungerer godt hos Burger King, der griller sin mad over ild, viser, at Lepido kan bruges i ventilationssystemer i alle typer restauranter", siger Jesper Wirén, Enjays administrerende direktør og grundlægger.

Når den svenske teknologi bliver integreret hos Burger King, vil CO2-emissioner blive reduceret med 2,5 ton om året, hvilket betyder, at når alle 250 Burger King-restauranter i Skandinavien omdannes, vil emissionerne falde med 625 ton om året.

Lepido-systemet er desuden med på tegnebrættet til alle nye Burger King-restauranter, som King Food bygger i Skandinavien.

- HCL

Alcadon ApS

Sponseret

[INVITATION] Når man har arbejdet med fiber i næsten 30 år, så har man set lidt af hvert...

KlarPris

Sponseret

Installatørens hemmelige våben: Bestil smartere og arbejd hurtigere

Relateret indhold

18.11.2025Installator.dk

Andel Energi åbner fysiske butikker

12.11.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Når rådgiver og leverandør spiller på samme hold – ikke hver sin banehalvdel

05.11.2025Condair A/S

Sponseret

Sådan kan du undgå problemer forårsaget af vinterens tørre indeklima

29.09.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer nye referencedesigns med integreret energistyring og væskekøling

16.09.2025Installator.dk

Ny metode giver mere retvisende energimærke

08.09.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

05.09.2025Installator.dk

Grundfos lancerer ny generation af cirkulationspumper

04.09.2025John Jensen VVS A/S

Sponseret

Innovativt samarbejde forbedrer komfort og energieffektivitet på skole

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
EET Danmark A/S
Kursus
Axis Kurser

Gør læring til et eventyr med Axis

Dato

17.11.2025

Sted

Online + classroom

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til standarden DS 21001:2025 – Ledelsessystemer for jernbanesikkerhed

Standarden DS 21001 for jernbanesikkerhed er blevet opdateret og udkommer nu i en 2025-version. På dette 1-dagskursus præsenteres den nye standard og de væsentligste forskelle til versionen fra 2020.

Dato

20.11.2025

Tid

09:00

Sted

Banedanmark, Fredericia

Danvak
Seminar
Lyd og støj i HVAC-installationer

Bliv klædt på til at håndtere lyd, støj og vibrationer i HVAC-installationer!

Dato

02.12.2025

Tid

14:00

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 3, 2630 Taastrup

Danvak
Kursus
DS 428:2019 Komplet kursus om brandsikring af ventilationsanlæg

Kurset strækker sig over 2 kursusdage, hvor du får en komplet gennemgang af alle krav og præaccepterede løsninger i DS 428:2019. Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeldingslinket.

Dato

03.12.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til OT-cybersikkerhed

Dette endagskursus giver en introduktion til cybersikkerhed for Operationel Teknologi. Få indsigt i relevante standarder og EU-direktiver og hvordan OT bedst rustes mod cybertrusler. Kurset klæder dig og din virksomhed på til at forstå, vurdere og handle på behovet for øget OT-cybersikkerhed.

Dato

03.12.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart