04.06.2020  |  VENTILATION  |  Energi

Burger King vil suge energi ud af luften

Alle Burger King restauranter i Danmark skal i fremtiden genvinde energi fra deres ventilationssystemer. Burgerkæden bliver den første i verden til at bruge ny svensk teknologi, der kan reducere udledningen af CO2 med 625 ton om året alene i restauranterne i Skandinavien.

Når bøfferne drager på deres rejse hen over flammerne på grillen hos Burger King, har det, på grund af fedt og sod i luften fra grillen, skabt svære forhold for ventilationen, der forsøger at holde styr på duften af flammegrillet kød i køkkenet.

Det har betydet, at det indtil nu ikke har været muligt at genvinde energi fra ventilationssystemerne i restauranterne. Men med en ny svensk teknologi kan burger-mastodonten nu flammegrille bøffer i vanligt tempo samtidig med, at de genvinder energi fra ventilationen.

Hos Burger King er den nye investering et led i en større plan omkring klimaeffektive løsninger, og Iwo Zakowski, landechef hos Burger King Danmark forudser, at den kan få stor betydning på fastfood-kædens energiaftryk i fremtiden.

"Når det nye system er integreret i alle vores restauranter, kommer vil til at kunne reducere udledningen af CO2 med hele 625 ton om året i hele Skandinavien. Det er et vigtigt skridt i den retning, som vi forsøger at tage i Burger King, hvor vi hele tiden er på udkig efter smarte og nye metoder til, at vi kan mindske vores klimaaftryk - selvfølgelig helst uden at gå på kompromis med smagen i vores flammegrillede burgere", siger han.

Læs også: Naturlig ventilation forbedrer museumsoplevelser

Svensk innovation
Det tekniske gennembrud, hvor man nu kan "fange" energien fra køkkener, kommer fra det svenske cleantech-firma Enajy, der har udviklet Lepido-systemet, som er det, der skal integreres hos Burger King.

Systemet består af en vedligeholdelsesfri enhed, der udvinder energi under særligt udfordrende miljøer, som køkkener i restauranter, og gør, at man kan genbruge energien fra køkkenet på trods af de store mængder af fedt og sod, der befinder sig i rummet.

"Det faktum, at vores løsning fungerer godt hos Burger King, der griller sin mad over ild, viser, at Lepido kan bruges i ventilationssystemer i alle typer restauranter", siger Jesper Wirén, Enjays administrerende direktør og grundlægger.

Når den svenske teknologi bliver integreret hos Burger King, vil CO2-emissioner blive reduceret med 2,5 ton om året, hvilket betyder, at når alle 250 Burger King-restauranter i Skandinavien omdannes, vil emissionerne falde med 625 ton om året.

Lepido-systemet er desuden med på tegnebrættet til alle nye Burger King-restauranter, som King Food bygger i Skandinavien.

- HCL

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere