Burger King vil suge energi ud af luften

Alle Burger King restauranter i Danmark skal i fremtiden genvinde energi fra deres ventilationssystemer. Burgerkæden bliver den første i verden til at bruge ny svensk teknologi, der kan reducere udledningen af CO2 med 625 ton om året alene i restauranterne i Skandinavien.

Svenske Enjay har udviklet Lepido-systemet, der kan fange energi fra Burger Kings ventilationssystemer. Illustration: Enjay..

Når bøfferne drager på deres rejse hen over flammerne på grillen hos Burger King, har det, på grund af fedt og sod i luften fra grillen, skabt svære forhold for ventilationen, der forsøger at holde styr på duften af flammegrillet kød i køkkenet.

Det har betydet, at det indtil nu ikke har været muligt at genvinde energi fra ventilationssystemerne i restauranterne. Men med en ny svensk teknologi kan burger-mastodonten nu flammegrille bøffer i vanligt tempo samtidig med, at de genvinder energi fra ventilationen.

Hos Burger King er den nye investering et led i en større plan omkring klimaeffektive løsninger, og Iwo Zakowski, landechef hos Burger King Danmark forudser, at den kan få stor betydning på fastfood-kædens energiaftryk i fremtiden.

"Når det nye system er integreret i alle vores restauranter, kommer vil til at kunne reducere udledningen af CO2 med hele 625 ton om året i hele Skandinavien. Det er et vigtigt skridt i den retning, som vi forsøger at tage i Burger King, hvor vi hele tiden er på udkig efter smarte og nye metoder til, at vi kan mindske vores klimaaftryk - selvfølgelig helst uden at gå på kompromis med smagen i vores flammegrillede burgere", siger han.

Læs også: Naturlig ventilation forbedrer museumsoplevelser

Svensk innovation
Det tekniske gennembrud, hvor man nu kan "fange" energien fra køkkener, kommer fra det svenske cleantech-firma Enajy, der har udviklet Lepido-systemet, som er det, der skal integreres hos Burger King.

Systemet består af en vedligeholdelsesfri enhed, der udvinder energi under særligt udfordrende miljøer, som køkkener i restauranter, og gør, at man kan genbruge energien fra køkkenet på trods af de store mængder af fedt og sod, der befinder sig i rummet.

"Det faktum, at vores løsning fungerer godt hos Burger King, der griller sin mad over ild, viser, at Lepido kan bruges i ventilationssystemer i alle typer restauranter", siger Jesper Wirén, Enjays administrerende direktør og grundlægger.

Når den svenske teknologi bliver integreret hos Burger King, vil CO2-emissioner blive reduceret med 2,5 ton om året, hvilket betyder, at når alle 250 Burger King-restauranter i Skandinavien omdannes, vil emissionerne falde med 625 ton om året.

Lepido-systemet er desuden med på tegnebrættet til alle nye Burger King-restauranter, som King Food bygger i Skandinavien.

- HCL

Solar Danmark

Sponseret

INVITATION – Solar Blue Install Network

KlarPris

Sponseret

Installatørens hemmelige våben: Bestil smartere og arbejd hurtigere

Relateret indhold

29.09.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer nye referencedesigns med integreret energistyring og væskekøling

16.09.2025Installator.dk

Ny metode giver mere retvisende energimærke

08.09.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

05.09.2025Installator.dk

Grundfos lancerer ny generation af cirkulationspumper

04.09.2025John Jensen VVS A/S

Sponseret

Innovativt samarbejde forbedrer komfort og energieffektivitet på skole

02.09.2025Installator.dk

Fleksibelt elforbrug kan spare milliarder – og gavne klimaet

01.09.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

28.08.2025Installator.dk

Nu åbnes der op for solceller på kommunale tage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Seminar
En lærerig dag med fokus på, hvordan Business Central skaber værdi

Vi inviterer til en inspirerende dag, hvor du får indsigt i, hvordan Business Central gennem moderne økonomistyring kan effektivisere og automatisere jeres drift – uanset hvilket system I bruger i dag.

Dato

30.10.2025

Sted

København

DTU
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

30.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.11.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg Øst, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

04.11.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Silkeborg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

04.11.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Silkeborg, Udgårdsvej 2, 8600 Silkeborg

Danvak
Seminar
Projektering og drift af sprinklersystemer

Sprinklersystemer spiller en stor rolle i brandsikring, men projekteringen kræver indsigt i både gældende standarder, risikoklasser og praktiske løsninger.

Dato

04.11.2025

Tid

13:45

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 3, 2630 Taastrup