Byggebeskæftigelsen trodser coronakrisen
Installationsbranchen holder fast i sine medarbejdere og ansætter igen trods coronakrisen. I alt er 47.866 beskæftigede i 3. kvartal i installationsbranchen, og dermed vender udviklingen efter et dyk i 2. kvartal. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik over den sæsonkorrigerede byggebeskæftigelse.
Efter et fald på knap 1.000 beskæftigede fra 1. kvartal til 2. kvartal er installationsbranchen nu begyndt at få flere beskæftigede igen. Fra 2. til 3. kvartal er der ifølge Danmarks Statistik sket en stigning på cirka 350 beskæftigede, så man nu er oppe på i alt 47.866. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
”Selvom vi stadig ligger under niveau i forhold til samme tidspunkt sidste år, særligt på vvs-området, så er det meget positivt, at installationsbranchen tydeligvis kan se muligheder trods coronakrisen”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.
Hun påpeger, at økonomien var stærk inden coronakrisen brød ud, hvor installationsbranchen oplevede rekordhøj beskæftigelse inden for elinstallation samt den højeste beskæftigelse inden for vvs- og blikkenslagerområdet siden 2008. Selvom samme niveau ikke endnu er nået, mener hun, at skuden er vendt til en positiv udvikling.
Også Torben Liborius, underdirektør i DI Dansk Byggeri, ser at branchen går mod lysere tider. I en pressemeddelelse fra Dansk Industri siger han:
”De positive tal for beskæftigelsen understreger, at aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er på vej i den rigtige retning igen. Det er ikke bare godt for branchen selv, men også for byggeindustrien, engroshandelen og rådgivningsbranchen, der alle leverer input til byggeriet”.
Virksomheder ser muligheder
Særligt indenfor elinstallation er der gang i virksomhedernes ansættelser. Her er det tabte genvundet – og lidt til på – til trods for, at 7 ud af 10 virksomheder fortsat rapporterer, at de den seneste måned oplevede en omsætningsnedgang på grund af coronakrisen.
”En krise som denne lukker døre men åbner også nogle nye. Flere offentlige institutioner og virksomheder har eksempelvis fået øjnene op for værdien af berøringsfrie installationer med for eksempel sensorer til lys. Hvis du har en “håndfri” bygning, minimerer du også smitterisikoen for dine ansatte – for eksempel plejepersonale og lærere – samtidig med, at du formentlig kommer til at spare en del CO2. Det er med andre ord win-win” siger Maria Schougaard Berntsen.
-CH