30.04.2021  |  EL  |  Byggeri

Byggebranchen får et fælles digitalt sprog

Molio har som en del af et internationalt samarbejde igangsat et projekt om etablering af et standardiseret fælles digitalt sprog.

Et fælles sprog gør det muligt at udveksle informationer om bygningers og materialers egenskaber, der kan bruges af alle aktører på tværs af den danske bygge- og anlægsbranche. Det kan være egenskaber som eksempelvis størrelse, levetid samt egenskaber i forbindelse med bæredygtighed.

Når alle anvender det samme sprog, kan branchen udnytte de store fordele, der er ved digitalisering såsom automatisering og effektivisering af processer. Dermed kan et fælles, digitalt sprog være med til at reducere omkostninger til udførsel og drift. Det skriver Molio i en pressemeddelelse.

”En af de største udfordringer for en bredere anvendelse af digital teknologi i byggeriet har været manglen på en brancheaftalt metode til digitalisering og udveksling af digital information”, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio.

Hun mener, at det er en af grundene til, at branchen ikke har været i stand til fuldt ud at udnytte potentialet i data og stadig er stærkt afhængige af tidskrævende manuelle processer i alle faser af byggeprocessen. Men det skal der nu ændres på ved et fælles sprog.

Efterspørgsel fra branchen

COWI er en af de virksomheder, som har efterspurgt et fælles digitalt sprog.

”At skabe værdi for kunder, borgere og samfund gennem 360° tilgang har altid været en vigtig del af vores vision”, siger Morten Alsdorf fra COWI.

Han mener, at implementering af digitale værktøjer og herunder Building Information Modelling (BIM) har medført store fordele for byggeriet og i stigende grad er en integreret del af deres arbejde. Det at få adgang til ét fælles digitalt og standardiseret sprog, mener han, muliggør, at data langt nemmere kan bruges på tværs af byggeriets virksomheder. Det tror han, kan blive en ”game changer” i forhold til at accelerere digitaliseringen i byggeriet.

Samarbejde med norsk softwareleverandør

Til dette projekt har Molio indgået et samarbejde med Cobuilder, en norsk softwareleverandør, som allerede har implementeret de internationale standarder i et katalog med standardiserede egenskabsdata. Med udgangspunkt i det arbejde vil Molio tilpasse og etablere en udgave målrettet den danske bygge- og anlægsbranche.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere