Bygningsautomatik – et marked i vækst
Bygningsautomatik, der forbedrer energieffektiviteten, komforten og sikkerheden i bygninger, er et marked i hastig vækst – ikke mindst drevet af kravene i bygningsreglementet BR18, der sætter deadline for implementering af en sammenhængende bygningsautomatik for erhvervsejendomme, institutioner m.v.
Bygningsautomatik er med til at nedbringe energiforbruget og dermed også klimabelastningen. Derfor er intelligent styring af varme, ventilation, aircondition og øvrige energislugere et must i moderne bygninger, hvis de skal leve op til certificeringer som DGNB.
Bygningsreglementet har fra BR18 stillet krav til etablering af en sammenhængende bygningsautomatik i nye bygninger – dog ikke boliger – men de eksisterende bygninger med et varme/kølebehov på mere end 290 kW skal også udstyres med bygningsautomatik.
Der er dog det forbehold, at installationen skal være ”teknisk gennemførligt og rentabelt”. Men hvis det er tilfældet, skal den sammenhængende bygningsautomatik være installeret inden udgangen af 2025.
Der er således udsigt til en stigende efterspørgsel på bygningsautomatik – eller Building Management Systems (BMS) - i det kommende år. Og der er ikke noget, der tyder på, at den vil aftage. Fra nytår gælder kravet om en sammenhængende bygningsautomatik nemlig også mindre bygninger med et varme/kølebehov på 70 kW.
Mange af disse bygninger har måske allerede installeret stand-alone anlæg f.eks. til at regulere temperaturen i de enkelte dele af bygningen og styring af lys og ventilation. Men på grund af kravet om, at bygningsautomatikken skal kunne styres fra et centralt panel, er der udsigt til øget efterspørgsel fra mindre institutioner og virksomheder for at de skal kunne leve op til kravene.
Der er ikke tilgængelige oplysninger om størrelsen af markedet for bygningsautomatik i Danmark, men en international undersøgelse pegede i fjor på, at det globale marked estimeres at nå en omsætning på 2.850 mia. kr. i 2030.
Og ikke mindst i forhold til energioptimeringen spiller bygningsautomatik en central rolle, da bygninger tegner sig for næsten 40 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark ifølge tal fra Energistyrelsen.
Der er således et meget stort besparelsespotentiale ved at bygge energirigtigt og implementere intelligent styring af energiforbruget.
Men bygningsautomatik kan ikke alene være med til at nedbringe energiforbruget. Den kan også være med til at sikre komforten i bygningerne.
Det handler om f.eks tilpasning af temperatur og luftkvalitet via centraliserede eller app-baserede systemer, automatiske persienner der regulerer solindfaldet og sensorer, der styrer lyset i bygningen.
Også adgangskontrol, der styrer adgangen til bygningen, er i dag en del af den avancerede bygningsautomatik, ligesom brandalarmering og overvågning.
Listen over leverandører af systemer til bygningsautomatik er lang, men for mange gælder det, at de understøtter KNX-standarden, der er blevet meget udbredt i løbet af de senere år. Fordelen ved KNX-standarden er, at den er åben og devices fra forskellige leverandører kan tale sammen over den fælles protokol.
Læs meget mere om de forskellige muligheder i dette tema om Bygningsautomatik.