Bygningsautomatik – et marked i vækst

Bygningsautomatik, der forbedrer energieffektiviteten, komforten og sikkerheden i bygninger, er et marked i hastig vækst – ikke mindst drevet af kravene i bygningsreglementet BR18, der sætter deadline for implementering af en sammenhængende bygningsautomatik for erhvervsejendomme, institutioner m.v.

Bygningsautomatik er med til at nedbringe energiforbruget og dermed også klimabelastningen. Derfor er intelligent styring af varme, ventilation, aircondition og øvrige energislugere et must i moderne bygninger, hvis de skal leve op til certificeringer som DGNB.

Bygningsreglementet har fra BR18 stillet krav til etablering af en sammenhængende bygningsautomatik i nye bygninger – dog ikke boliger – men de eksisterende bygninger med et varme/kølebehov på mere end 290 kW skal også udstyres med bygningsautomatik.

Der er dog det forbehold, at installationen skal være ”teknisk gennemførligt og rentabelt”. Men hvis det er tilfældet, skal den sammenhængende bygningsautomatik være installeret inden udgangen af 2025.

Der er således udsigt til en stigende efterspørgsel på bygningsautomatik – eller Building Management Systems (BMS) - i det kommende år. Og der er ikke noget, der tyder på, at den vil aftage. Fra nytår gælder kravet om en sammenhængende bygningsautomatik nemlig også mindre bygninger med et varme/kølebehov på 70 kW.

Mange af disse bygninger har måske allerede installeret stand-alone anlæg f.eks. til at regulere temperaturen i de enkelte dele af bygningen og styring af lys og ventilation. Men på grund af kravet om, at bygningsautomatikken skal kunne styres fra et centralt panel, er der udsigt til øget efterspørgsel fra mindre institutioner og virksomheder for at de skal kunne leve op til kravene.

Der er ikke tilgængelige oplysninger om størrelsen af markedet for bygningsautomatik i Danmark, men en international undersøgelse pegede i fjor på, at det globale marked estimeres at nå en omsætning på 2.850 mia. kr. i 2030.

Og ikke mindst i forhold til energioptimeringen spiller bygningsautomatik en central rolle, da bygninger tegner sig for næsten 40 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark ifølge tal fra Energistyrelsen.

Der er således et meget stort besparelsespotentiale ved at bygge energirigtigt og implementere intelligent styring af energiforbruget.

Men bygningsautomatik kan ikke alene være med til at nedbringe energiforbruget. Den kan også være med til at sikre komforten i bygningerne. 

Det handler om f.eks tilpasning af temperatur og luftkvalitet via centraliserede eller app-baserede systemer, automatiske persienner der regulerer solindfaldet og sensorer, der styrer lyset i bygningen.

Også adgangskontrol, der styrer adgangen til bygningen, er i dag en del af den avancerede bygningsautomatik, ligesom brandalarmering og overvågning.

Listen over leverandører af systemer til bygningsautomatik er lang, men for mange gælder det, at de understøtter KNX-standarden, der er blevet meget udbredt i løbet af de senere år. Fordelen ved KNX-standarden er, at den er åben og devices fra forskellige leverandører kan tale sammen over den fælles protokol.

Læs meget mere om de forskellige muligheder i dette tema om Bygningsautomatik.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bygningsautomatik

Intelligent styring af bygninger i form af bygningsautomatik er i dag et krav for nybygninger af en vis størrelse - dog ikke boliger. Den er med til at spare på energien og dermed CO2 udledningen. Og potentialet er stort, fordi bygninger i dag tegner sig for op mod 40 pct. af den samlede CO2 udledning. Samtidig øger bygningsautomatikken komforten, sikkerheden og kan også holde styr på adgangskontrollen. 

En sammenhængende bygningsautomatik er også et krav i eksisterende bygninger med et højt varmeforbrug – og kravet vil også i fremtiden gælde mindre bygninger – dog ikke boliger.

Læs meget mere om de forskellige muligheder i dette tema om bygningsautomatik.

Relateret indhold

03.02.20252ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

31.01.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer nye kompakte PSG- og PSL-komponenter til industriel brug

27.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric EcoFit Center i Sundsvall

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus