Bygningspuljen er alt for lille
Energistyrelsen åbner snart for første runde af bygningspuljen, hvor boligejere kan søge om tilskud til grønne boligforbedringer. Men den er alt for lille, mener TEKNIQ arbejdsgiverne.
Onsdag den 7. april klokken 10.00 åbner Energistyrelsen igen for ansøgninger om tilskud fra Bygningspuljen til boligforbedringer, der sparer energi. Det kan eksempelvis være efterisolering, nye vinduer eller at skifte opvarmningsform til varmepumpe.
Vicedirektør i Energistyrelsen Stig Uffe Pedersen glæder sig til åbningen. Til en pressemeddelelse hos Energistyrelsen siger han:
”Vi har set frem til at kunne fortælle om den næste runde af Bygningspuljen – ikke mindst åbningsdatoen. Jeg ved, at den er ventet af mange boligejere, der er ivrige efter at spare energi, CO2 og penge på varmeregningen med hjælp fra tilskudspuljen. Det er en fordel for både klimaet, samfundet og den enkelte boligejer, og vi ser frem til at støtte tusindvis af nye projekter”.
Men for flere tusinder af ansøgere, vil tilskuddet ikke blive en realitet i første omgang, forventer TEKNIQ arbejdsgiverne.
Helt sort
Tusinder af boligejere kommer til at gå forgæves til den nye ansøgningsrunde til Bygningspuljen, mens installatørerne fortsat vil opleve, at bunkerne med tilbud på varmepumper blive større og større. Det skriver TEKNIQ arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
Sidste år blev de 245 millioner kroner i puljen uddelt på blot fire dage, og mere end 13.000 ansøgninger fik afslag på tilskud til varmepumper og andre grønne energirenoveringer. Den 7. april i år er 250 millioner kroner i spil ud af 675 millioner kroner, der er afsat til dette års pulje. Og det er alt for få midler til første runde, mener TEKNIQ arbejdsgiverne.
”Det er helt sort. Vi kan se frem til, at puljen endnu engang bliver tømt på rekordtid og igen vil sætte en prop i markedet for varmepumper. Vi har tidligere estimeret, at op mod 18.000 olie- og gasfyr kan blive skrottet i 2021, men det kommer ikke til at ske med det, der nu er lagt op til”, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ arbejdsgiverne.
Flere runder og tilskud til flere
Frem mod lanceringen af bygningspuljen 2021 har Energistyrelsen arbejdet på at forbedre ansøgningsportalen og vejledningsmaterialer. Formålet er at sikre, at alle ansøgere ved, hvad de kan få tilskud til, og hvilke informationer de skal have klar, når de går i gang med at søge tilskud. Det er samtidig besluttet, at der skal være flere årlige ansøgningsrunder, ligesom tilskudssatserne sættes lidt ned.
”Ændringerne betyder, at flere kan få tilskud, og at man ikke behøver vente et helt år med at søge igen, hvis man får afslag. Selvom tilskuddet er lidt lavere, er der stadig tale om et betydeligt tilskud. Jeg vil opfordre boligejere, der overvejer at søge tilskud, til at forberede ansøgningen godt. Det øger chancen for at få hurtigt svar, og dermed kan man påbegynde sit projekt hurtigere”, siger Stig Uffe Pedersen.
Selvom der i 2021 er tre ansøgningsrunder, er det ikke nok ifølge Troels Hartung. Han siger:
”I 2020 fik mere end 2/3-dele afslag på deres ansøgning. De vil helt sikkert ansøge en gang til, og det betyder i praksis, at puljen bliver tømt meget hurtigt igen. Vi havde håbet, at Energistyrelsen ville have prioriteret midlerne sådan, at det blev muligt at håndtere den pukkel, der er blevet opbygget. Men det kræver mere end de 250 millioner kroner, der nu bliver stillet til rådighed i første ansøgningsrunde”.
-CH