CO2-regnskab er slet ikke så svært – Se AO’s guide til installatørers CO2-regnskab

Som ejer af en lille eller mellemstor installatørvirksomhed kan det være svært at gennemskue, hvordan man laver et CO2-regnskab, men det er faktisk ikke så svært.

Foto: AO

Hos AO har vi selv mindsket vores CO2-udledning markant, og vores klima- og bæredygtighedschef, Andreas Weidinger, giver dig her en guide, hvor vi trin-for-trin gennemgår, hvordan du kan lave CO2-regnskaber for scope 1 og 2.

Trin 1: Forstå, hvor simpelt scope 1 og 2 faktisk er:

Det lyder kompliceret, men det er faktisk meget simpelt:

  • Scope 1 er de fossile brændstoffer, du bruger i din virksomhed. For installatører er det ofte:
    • Diesel til varebiler
    • Gas eller oliefyr til opvarmning
    • Gas til trucks
  • Scope 2 er helt simpelt:
    • Jeres elforbrug
    • Eventuel fjernvarme til opvarmning

Trin 2: Du kan let få dine data:

Nu når vi har fået på plads, hvad scope 1 og 2 er – og at det faktisk er meget simpelt – så kan vi gå til dataindsamlingen. Sådan gør du:

  • Tag fat i firmaerne, I har tankkort hos, og bed dem om at fortælle, hvor mange liter brændstof I købte hos dem sidste år. Circle K, Q8, Shell, OK og alle de andre er vant til at levere disse data, så der er ingen grund til, at du bruger tid på at kigge på fakturaer eller sætter km-tællere i bilerne.
  • Hvis I bruger olie eller gas til opvarmning eller trucks, så bed dem, I har købt det hos, om at sende jer, hvor meget I har købt sidste år. Det er vigtigt, at I får det i liter, m3 eller lignende.
  • El- og fjernvarmeforbruget kan I se ved at få et login gennem jeres energiselskab, så I kan få jeres forbrug fra dem. Saml elregninger for at få oplysninger om jeres samlede forbrug i fx kWh.

Trin 3: Mange programmer kan udregne jeres CO2 og lave en flot rapport:

I stedet for at foretage komplicerede beregninger selv anbefaler vi at bruge en softwareløsning som fx Valified, som Tekniq samarbejder med. Med jeres data i hånden kan denne software hjælpe jer med at:

  • Beregne CO2-udledningerne automatisk baseret på jeres indsamlede data.
  • Generere en CO2-rapport med jeres logo, som viser CO2-udledningerne på en flot måde, som I kan præsentere for jeres kunder og andre interesserede.

Så let er det faktisk at få styr på jeres CO2-regnskab, og det kan gøres hurtigt, når I har fået jeres data. Mange offentlige kunder, boligselskaber og store kunder lægger vægt på, at I har styr på jeres CO2, så den tid, I bruger, er uden tvivl det værd – så er I også klar til, at der bliver krav om CO2-regnskaber i jeres årsrapport. Ved at begynde allerede nu vil I også have den fordel, at de tiltag, I tager for at nedbringe jeres CO2-udledning, fx ved at udfase fossile brændstoffer, vil få jeres CO2-regnskab til at se endnu bedre ud i de kommende år, fordi man kan se effekten af de løbende forbedringer. Laver I først regnskabet, når I har lavet alle de gode tiltag, vil man ikke kunne se forbedringerne i regnskabet. Brug sommeren på at indsamle data fra 2023, så I bruger dette som første år.

Trin 4: Få jeres CO2-udledning ned med hjælp fra AO:

Når I har lavet jeres første regnskab, kan I begynde på at få CO2-udledningen ned – og det handler om at få udskiftet fossile brændstoffer med el, hvilket i mange tilfælde også vil spare jer for mange penge. Det, I konkret kan gøre, er:

  • Udskift jeres olie- eller gasfyr til varmepumpe. AO har mange kvalitetsvarmepumper på lager til gode priser.
  • Sæt solceller op på taget. AO er blevet en førende leverandør af solceller i Danmark, så tag fat i os, hvis I vil have hjælp.
  • Udskift gamle lyskilder til nye – se efter AO’s Spar Forbrug-mærke, som kan hjælpe jer med at vælge de rigtige lyskilder, som sparer strøm, så investeringen hurtigt tjenes hjem.
  • Udskift jeres firmabiler til el. Det kan være svært at udskifte jeres varevogne på grund af begrænset rækkevidde, men se på jeres kørselsmønster bil for bil, så I kan se, om nogle af dem kan udskiftes til elbil eller el-varevogn.
  • Udskift jeres gas- og dieseltrucks til el. I AO har vi selv udskiftet alle trucks på vores lagre og butikker – og det fungerer.

Jo mere I udskifter til el, jo lavere vil jeres CO2-udledning blive – også fordi strømmen bliver grønnere fra år til år. Så det er bare med at komme i gang, og det kan gøres på kort tid.

I AO er vi Hverdagens Grønne Partner, og vi håber, at vi sammen kan hjælpes ad med at nedbringe CO2-udledningen i branchen – tak for samarbejdet!

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Energioptimering og grøn omstilling

Øget omsætning, besparelser for kunden og mindre CO2 udledning. Fokus på energioptimering af alle slags er en win-win-win case.

Fokus på grøn omstilling og højere energipriser har for alvor fået udbuddet af produkter til energioptimering til at boome. Hvad enten det drejer sig om reduktion af energien i vandbårne varmeinstallationer eller styring af elforbruget er der hjælp at hente. 

Læs meget mere om de forskellige muligheder og om de virksomheder, der udbyder dem, i dette tema om Energioptimering og Grøn omstilling.

Mere fra...

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

CO2-regnskab er slet ikke så svært – Se AO’s guide til installatørers CO2-regnskab

10.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

”EPD’er, DGNB, REACH og EU-taksonomi” – AO giver dig styr på de grønne forkortelser

27.05.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO tager sin egen medicin: Udvikler EPD'er for egne varer

06.05.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Kommer dine varer frem i tomme lastbiler?

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne