Det faktiske energiforbrug faldt knap 8 procent i 2020 efter store fald i forbruget af kul, olie og naturgas, der blandt andet kan tilskrives covid-19-pandemien, meddeler Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Forbruget af vedvarende energi steg i 2020, meddeler Energistyrelsen i pressemeddelelsen. Foto: Arkivfoto
Det lavere energiforbrug i 2020, der fulgte covid-19-nedlukningen, kan nu aflæses i Energistatistik 2020, som årligt udgives af Energistyrelsen. Det faktiske energiforbrug faldt sidste år med 7,9 procent efter store fald i forbruget af olie, kul og naturgas. Mens forbruget af jetbrændstof til international luftfart faldt, steg forbruget af vedvarende energi.
Effekten af covid-19-pandemien kan også ses i det endelige energiforbrug, hvor øget hjemmearbejde, mindre transportbehov og begrænset mulighed for at rejse samlet set betød, at det klimakorrigerede energiforbrug hos husholdningerne, steg med 0,7 procent, mens energiforbruget i transportsektoren faldt med 19,2 procent.
Fald i forbrug af fossile brændstoffer
Forbruget af olieprodukter faldt sidste år med 15,6 procent, som et resultat af især det lavere energiforbrug til transport, hvor energiforbruget til luftfart (både indenrigs og udenrigs) stod for et fald på 67,5 procent. Forbruget af naturgas faldt 19,9 procent, og her kan en del af faldet tilskrives et højere forbrug af bionaturgas. Endelig faldt forbruget af kul og koks med 12,6 procent, der dermed fortsætter den nedadgående trend, der er set de seneste år. Siden 1990 er forbruget af kul og koks faldet med 86,9 procent.
Højere forbrug af vedvarende energi
Omvendt steg det faktiske forbrug af vedvarende energi i 2020 med 3,7 procent. Her tegnede forbruget af flis sig for en stigning på 18,9 procent, primært båret af en stigning i forbruget på de centrale værker, mens forbruget af biogas og solenergi steg med henholdsvis 29,2 og 17,1 procent.
Vedvarende energi udgjorde i 2020 41,5 procent af energiforbruget opgjort efter EU’s beregningsmetode mod 37,2 procent i 2019. Danmark har i henhold til VE-direktivet forpligtet sig til, at energisystemet skal indeholde 30 procent vedvarende energi i 2020.
Fald i CO2-udledning
De faktiske udledninger af CO2 fra energiforbrug, herunder fra international luftfart faldt i 2020 med 15,8 procent, som konsekvens af det lavere forbrug af fossile brændsler og det højere forbrug af vedvarende energi. Korrigeret for klimaudsving og brændselsforbrug knyttet til elhandlen, var faldet 13,6 procent.
-AKJ
Energi

Sanitetsvirksomhed tager stort ansvar for den grønne omstilling
På et år har sanitetsvirksomheden Geberit formået at mindske sin miljøpåvirkning med 17,1 procent. Det fremgår af Geberit-gruppens bæredygtighedsrapport for 2022. Hos Geberit føler man et ansvar for at kigge ind i nye løsninger, der bidrager til en grønnere omstilling i sanitetsbranchen.
Branchen

Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer
Elektrikervirksomheder har på trods af inflation og højere materialepriser formået at fastholde en stabil indtjening og endda øget den gennemsnitlige omsætning per medarbejder marginalt. Det viser PwC’s brancheanalyse for elektrikervirksomheder.
Energi

Mangel på ladestandere bremser udrulning af elbiler
Skal Danmark have én million elbiler på vejene i 2030, kræver det, at antallet af nye ladestandere speedes op. AutoBranchen Danmark, FDM og TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi når det mål.
Sanitet

Svarer til at køre 80 millioner kilometer i en bil
Uponor Building Solutions har sat ambitiøse mål for reduktion af udledninger af drivhusgasser og arbejder tæt sammen med branche og partnere for at nå dem. Læs her om deres rejse mod CO2-neutralitet, og om hvilke konkrete handlinger der giver effekt.
Branchen

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Varmeanlæg

24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.