23.12.2021  |  EL  |  Energi

Covid-19 medførte markant fald i energiforbruget

Det faktiske energiforbrug faldt knap 8 procent i 2020 efter store fald i forbruget af kul, olie og naturgas, der blandt andet kan tilskrives covid-19-pandemien, meddeler Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Det lavere energiforbrug i 2020, der fulgte covid-19-nedlukningen, kan nu aflæses i Energistatistik 2020, som årligt udgives af Energistyrelsen. Det faktiske energiforbrug faldt sidste år med 7,9 procent efter store fald i forbruget af olie, kul og naturgas. Mens forbruget af jetbrændstof til international luftfart faldt, steg forbruget af vedvarende energi.

Effekten af covid-19-pandemien kan også ses i det endelige energiforbrug, hvor øget hjemmearbejde, mindre transportbehov og begrænset mulighed for at rejse samlet set betød, at det klimakorrigerede energiforbrug hos husholdningerne, steg med 0,7 procent, mens energiforbruget i transportsektoren faldt med 19,2 procent.

Fald i forbrug af fossile brændstoffer

Forbruget af olieprodukter faldt sidste år med 15,6 procent, som et resultat af især det lavere energiforbrug til transport, hvor energiforbruget til luftfart (både indenrigs og udenrigs) stod for et fald på 67,5 procent. Forbruget af naturgas faldt 19,9 procent, og her kan en del af faldet tilskrives et højere forbrug af bionaturgas. Endelig faldt forbruget af kul og koks med 12,6 procent, der dermed fortsætter den nedadgående trend, der er set de seneste år. Siden 1990 er forbruget af kul og koks faldet med 86,9 procent.

Højere forbrug af vedvarende energi

Omvendt steg det faktiske forbrug af vedvarende energi i 2020 med 3,7 procent. Her tegnede forbruget af flis sig for en stigning på 18,9 procent, primært båret af en stigning i forbruget på de centrale værker, mens forbruget af biogas og solenergi steg med henholdsvis 29,2 og 17,1 procent.

Vedvarende energi udgjorde i 2020 41,5 procent af energiforbruget opgjort efter EU’s beregningsmetode mod 37,2 procent i 2019. Danmark har i henhold til VE-direktivet forpligtet sig til, at energisystemet skal indeholde 30 procent vedvarende energi i 2020.

Fald i CO2-udledning

De faktiske udledninger af CO2 fra energiforbrug, herunder fra international luftfart faldt i 2020 med 15,8 procent, som konsekvens af det lavere forbrug af fossile brændsler og det højere forbrug af vedvarende energi. Korrigeret for klimaudsving og brændselsforbrug knyttet til elhandlen, var faldet 13,6 procent.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere