Døgnrytmelys – fordi lys er mere end bare lys
Lys påvirker vores humør, energiniveau og helbred. Ved at anvende døgnrytmelys er det muligt at simulere dagslys og fremme ønskede scenarier. ABB giver dig her en introduktion til de mange muligheder.
Døgnrytmelys er et af de emner, der introducerer en lang række nye begreber, ord og koncepter. Døgnrytmelys, Human Centric Lighting, HCL, tunable white, DALI type 8 er bare nogle af dem.
Denne artikel henvender sig til dig, der ønsker at blive lidt klogere på, hvad døgnrytmelys er, og hvordan du kan bruge denne smarte feature til at skabe øget produktivitet, bedre indeklima og højere brugertilfredshed. Hvad enten du er bygherre, rådgivende ingeniør eller elinstallatør, så er målet at komme et skridt tættere på en sikrere, smartere og mere bæredygtig fremtid.
Døgnrytmelys kræver grundlæggende to ting: et belysningsarmatur (eller flere) med tunable white-funktion og et system til styring af farveskift, tid osv.
Et belysningsarmatur med tunable white-funktion betyder, at armaturet har to sæt lysdioder (LED’er). Det ene sæt har en meget kold lysfarve, fx 6500 Kelvin, mens det andet sæt afgiver et meget varmt lys, typisk 2700 Kelvin.
Ud over selve LED’erne er armaturet udstyret med en forkobling, der gør det muligt at styre de to diodesæt hver for sig. På den måde kan de to lysfarver blandes, så man opnår præcis den farvetemperatur, man ønsker. Forkoblingen i et armatur med tunable white-funktion er næsten altid en DALI type 8-forkobling (DT8).
Styringen, der kontrollerer armaturerne og mikser LED’ernes farver, afhænger af producenten. Er man bygherre, rådgiver eller installatør – og ønsker døgnrytmelys – er det absolut vigtigt at sikre sig, at styringen er velegnet til formålet. Systemet skal være fuldautomatisk og nemt at anvende, så de tilstedeværende i rummet ikke selv skal tage stilling til, hvilken farve lyset bør have kl. 12 eller lignende. Et andet godt råd er at vælge et åbent system, så man ikke låser sig til en bestemt leverandør eller programmør, men kan vælge frit.
Hvad er døgnrytmelys?
Solens lys er afgørende for vores helbred og velvære. Kunstige lyskilder bør derfor matche sollysets egenskaber så godt som muligt. Lys påvirker vores humør og aktivitetsniveau. Døgnrytmelys kan "justere" folks daglige rytmer, så de passer til hinanden, og øge deres motivation, trivsel og produktivitet.
Da vores fysiologiske respons på lys afhænger af lysets egenskaber, såsom farvespektrum, intensitet og timing, er egenskaberne ved kunstigt lys i vores miljø meget vigtig, når vi tilbringer lang tid i lukkede rum. Løsninger med døgnrytmelys kan forbedre evnen til at koncentrere sig, forhindre søvnforstyrrelser og øge vores generelle velvære.
Princip
Med døgnrytmelys simuleres dagslyset i bygningen, så farverne på det udendørs lys gengives af det regulerbare lys i rummet.
I avancerede HCL-lyssystemer varieres lysstyrke, lysfordeling, lysretning og farvetemperatur. Her kan dagslysets variation, årstidernes skiften og bygningens placering indgå i beregningerne. Desuden kan der oprettes særlige scenarier, fx koldt lys til fokuseret arbejde ved en maskine.
Døgnrytmelys i uddannelsesinstitutioner
Et eksempel på anvendelse af døgnrytmelys kan være et klasselokale, som er udstyret med en automatisk sekvens og et kontrolelement/panel. Døgnrytmelysets sekvens er valgt på forhånd, og sker helt automatisk henover dagen. Læreren kan desuden manuelt indstille særligt fokuslys ved eksempelvis gruppearbejde. Om morgenen kan der være brug for såkaldt energilys med høj belysningsstyrke og en lystemperatur på 6500 K, ligesom der tilsvarende kan aktiveres et særligt afslappende lys til brug i perioder, hvor eleverne skal slappe af.
Døgnrytmelys på kontorer
De fleste af os tilbringer det meste af vores vågne tid i lukkede rum. Derfor er kontorlokaler et fremragende sted at indføre døgnrytmelys, da det kan øge medarbejdernes energiniveau og motivation.
Mere og bedre lys er med til at skærpe sanserne, også om aftenen og natten. Blåligt lys med høj intensitet kan påvirke den enkeltes evne til at bevare opmærksomhed og kognitiv præstation – det gælder både om dagen og om natten. Ligeledes kan brug af døgnrytmelys have en positiv effekt på søvnen den følgende nat.
Døgnrytmelys i sundhedssektoren
På hospitaler og plejehjem må patienter og beboere ofte undvære dagslys i større eller mindre grad, og det kan have en negativ indvirkning på søvnmønstrene. Patienter med demens eller andre kognitive lidelser er særligt følsomme over for mangel på dagslys.
Her kan døgnrytmelys være med til at mindske humørsvingninger og depression – og dermed reducere behovet for beroligende midler – ligesom kompensationen for det manglende dagslys kan modvirke søvnløshed og give mere afslappende nætter. Faktorer, der i kombination med lysets effekt naturligvis også smitter af på personalet.
Døgnrytmelys i industrien
Høj lysstyrke og døgnrytmelys kan også have en positiv effekt på medarbejdernes ydeevne i virksomheder og medvirke til at reducere træthed, fejl og ulykker.
Ved skifteholdsarbejde kan døgnrytmelys samtidig være med til at lette overgangen fra fx dag- til natarbejde.
Tjekliste for døgnrytmelys
- Vælg belysningsarmaturer med DALI type 8-forkoblinger (DT8)
- Vælg en løsning, der er udviklet og egnet til automatisk døgnrytmelys (fx ABB i-bus)
- Vælg et åbent system, så du ikke bliver låst til én producent eller installatør (fx KNX)
- Vælg brugervenlige betjeningspaneler med intuitive symboler, som letter brugernes hverdag (fx ABB RoomTouch, Tacteo eller Tenton)
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan arbejde med døgnrytmelys i dine projekter, så kontakt ABB’s Smart Buildings-team på 4359 5959 eller contact.center@dk.abb.com