17.10.2016  |  VVS  |  Branchen

Indspark: Danmark står uden en dækkende ordning til drikkevand

I Danmark er der ikke længere noget lovkrav om, at byggevarer i kontakt med drikkevand skal have en dansk godkendelse. Man kan i stedet vælge de udenlandske og ofte mere lempelige ordninger. Desværre lever byggevarer godkendt under disse ordninger ikke op til vores eget drikkevandsdirektiv.

Vi har i dag en situation hvor byggevarer, der kommer i kontakt med drikkevand og som sælges eller markedsføres i Danmark ikke længere behøver at være godkendt af den danske GDV-ordning - også kaldet dråbeordningen. I stedet er det nu tilstrækkeligt, at man lever op til de hollandske, tyske eller svenske ordninger – ATA, KTW, DVGW og KIWA.

Desværre tillader flere af disse udenlandske ordninger kobberrør til brug i installationer i forbindelse med drikkevand, og i Danmark er vandkvaliteten i de fleste steder af landet af en sådan beskaffenhed, at hvis der monteres et kobberrør, vil vandet ikke få en kvalitet, som lever op til drikkevandsdirektivet.

Kobberafgivelse over grænseværdien  
I områder med en hård vandtype og et højt indhold af hydrogenkarbonat, salte og organisk stof vil kobberafgivelsen fra nye kobberrør nemlig overstige grænseværdien på 2 mg/l ved 12 timers henstand. Det største metalindhold forekommer i vand, der har stået længe i små rør. Husinstallationerne kan derfor have stor betydning for drikkevandets indhold af metaller. Her indgår der normalt mange forskellige materialer, og vandet står ofte stille i rørene mange timer hver dag.

Læs også: Minister er klar til at fjerne ny GDV-ordning

Ministeren har heldigvis meddelt i et nyhedsbrev, at der er behov for at få set på ordningerne, hvilket er ganske passende. Det skete kun 15 dage efter, at muligheden for at vælge de udenlandske ordninger trådte i kraft. Det er bestemt på sin plads. Det er et problem for forbrugere og installatører, at de ikke ved, hvad de skal rette sig efter. Der er en god vilje til at lave sikre og korrekte installationer blandt installatørerne, men man er også nødt til at gøre det overskueligt.

Gør det nemt for forbrugerne
Det handler også om synlighed og genkendelighed. Selv hvis de udenlandske ordninger harmonerede med det grundige danske drikkevandsdirektiv, er det stadig usandsynligt, at forbrugerne ville kende og huske navnene på en række udenlandske ordninger. Det svarer derfor i praksis til bare ikke at have nogen ordning.    

Om skribenten

Carsten Essler Helmer er branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne.

Han har ansvar for den faglige rådgivning og sparring inden for drift, udvikling og optimering af miljø- og energitiltag i Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder. 

Læs også: GDV-ordningen bliver frivillig

I Arbejdsgiverne mener vi, at det ville være godt med en dansk mærkningsordning, som både forbrugere og installatører genkender og kan forholde sig til. Den tidligere dråbeordning blev en anelse for omstændelig – men i en mere brugbar udgave kunne meget herfra sagtens genbruges. Vi har brug for en dansk, dækkende og genkendelig ordning.

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere