Dansk Byggeri: Små virksomheder får endnu sværere ved at låne med nye bankkrav
Nye krav fra Finanstilsynet til bankerne vil gå hårdest ud over de små virksomheder, der i forvejen har vanskeligst ved at låne, advarer Dansk Byggeri.
Der er stor forskel på, hvor svært det er for små og store virksomheder at låne penge. En spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at jo mindre virksomhederne er, jo sværere er det at låne. Og ikke nok med det. Finanstilsynet lægger op til at indføre nye skrappere krav til bankerne, som vil gøre situationen for de små virksomheder endnu værre fra næste år.
Det er et udkast til en ny vejledning fra Finanstilsynet med krav til bankerne om at polstre sig endnu bedre, der ser ud til at gøre det sværere for især for mindre virksomheder i yderområderne at skaffe penge på lånemarkedet. Krav, der i høj grad vil ramme de virksomheder, som i forvejen har det vanskeligst.
I erhvervsorganisationen Dansk Byggeris nye konjunkturbarometer er der en klar sammenhæng mellem virksomhedernes størrelse og hvor positivt, de opfatter deres adgang til finansiering. 65 procent af de store bygge- og anlægsvirksomheder med over 100 ansatte vurderer, at de har gode muligheder for at låne. Mens tallet er helt nede på godt 20 procent, når man spørger de helt små virksomheder i branchen.
”Forskellen mellem store og små virksomheder er bemærkelsesværdig, og det er bekymrende. Ikke mindst fordi de nye krav fra Finanstilsynet vil øge den ubalance, der er i forvejen mellem land og by og store og små virksomheder”, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
En ommer
Derfor opfordrer Dansk Byggeri Finanstilsynet til at ændre udkastet til de nye krav og tage mere individuelle hensyn til de enkelte bankers situation og risici i stedet for at lægge samme kapitalkrav ned over alle.
”Hvis vi fortsat ønsker, at de mindre virksomheder skal kunne leve og tage lærlinge i hele landet, så er der mørke skyer på himmelen. Og de er mere mørke, end de burde være, fordi der både er udsigt til lavere vækst og strammere krav fra Finanstilsynet til bankerne, når de skal yde lån”, siger Torben Liborius.
Hvis Finanstilsynets udkast til nye kapitalkrav bliver en realitet, vil de træde i kraft ved årsskiftet.
- JKK