Dansk El-Forbund: Nye el-regler øger forhåbentlig sikkerheden

Flere af de nye bestemmelser om elsikkerhed træder nu i kraft. Dansk El-Forbund håber, at nye uddannelseskrav vil medføre større el-sikkerhed og bedre uddannelse af elektrikere.

Den nye el-sikkerhedslov medfører, at elektrikerne og elbranchen går fra at skulle forholde sig til en bekendtgørelse i ’stærkstrømsloven’ på omkring 400 sider til en på omkring 14. Arkivfoto. .

Den 1. juli er en vigtig skæringsdato for aktørerne i elbranchen. Her er det endegyldigt slut med at bruge reglerne i den gamle stærkstrømsbekendtgørelse, skriver fagbladet Elektrikeren. Efter en toårig overgangsperiode, hvor man både har kunnet arbejde efter gamle og nye regler, skal alt el-arbejde foregå efter bekendtgørelserne i den nye el-sikkerhedslov.

Den medfører, at elektrikerne og elbranchen går fra at skulle forholde sig til en bekendtgørelse i ’stærkstrømsloven’ på omkring 400 sider til en på omkring 14, hvor der henvises til en lang række fælles internationale standarder. Den nye el-sikkerhedslov blev vedtaget i Folketinget i 2015 på baggrund af den daværende regerings aftale med Venstre om Vækstpakke 2014.

”Nu er det jo ikke fordi, der sker ændringer i Ohms lov eller noget i den retning, men vi skal nok begynde at tænke anderledes og lidt mere selvstændigt, når en elinstallation skal udføres. Det bliver som sådan ikke mere kompliceret, men mere en anderledes måde at arbejde med elinstallationer på”, forklarer forbundssekretær i Dansk El-Forbund, Flemming Warth.

Nye uddannelseskrav
I forbindelse med de nye el-regler er der også ændret på uddannelseskravene, når der gælder det, som i branchen omtales som ’L-AUS-arbejde’: Arbejde på eller nær spænding. Hvor man som medarbejder tidligere har kunne ’nøjes’ med et årligt lovpligtigt kursus i L-AUS-bestemmelserne, skal arbejdsgiverne nu konkret vurdere de sikkerhedsmæssige kompetencer hos de ansatte og ud fra dette sørge for uddannelse og instruktion, så de ansatte har den tekniske viden og erfaring, som er nødvendig for at undgå elektrisk fare eller skade.

Der er tale om en konkret risikovurdering i forhold til den enkelte arbejdsopgave. Hos Dansk El-Forbund mener forbundssekretær Lene Christiansen, at de nye regler med tiden vil medføre bedre uddannelse og højere sikkerhed:

”Vi skal begynde at tænke på en ny måde, men jeg mener ikke, at de nye uddannelseskrav vil medføre en forringelse af sikkerheden. Tværtimod: Hvis arbejdsgiverne gør deres arbejde og påtager sig deres ansvar, så vil de blive nødt til at sende de ansatte på kursus oftere end tidligere”.

- JKK

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup